Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze zomer ga ik sowieso ergens tekenen”

- DAVID VAN DEN BROECK

Met Kerstmis beloofde Joachim Van Damme ons, maar vooral vriendin Carolien: “Ik ga er weer vol tegenaan!” Het is niet bij goeie voornemens gebleven. De voor een cocaïnepla­s geschorste middenveld­er is haast elke dag met sport bezig en ziet zichzelf in de zomer sowieso bij een eersteklas­ser (A of B) belanden.

“Kom op hè gasten! Effe doorzetten! Ge kunt meer dan ge denkt!”

De U14 van Waasland-Beveren zien af tijdens hun beeptest, maar trainer Joachim Van Damme pusht hen door de pijngrens. Een van zijn jongens, Bilal, blijft maar gaan. “Dat is hier precies een onemanshow! ( lacht) Is dat omdat de Gazet hier is?”

Even later doet Van Damme zelf mee tijdens wedstrijdj­es vijf tegen vijf. Hij geeft instructie­s – “Van voet tot voet! Spreken!” – motiveert – “Komaan hè blauwtjes!” – en geniet. Weg is de ontspoorde kerel die van job naar job sukkelde nadat hij in juni 2016 voor twee jaar geschorst werd. Hij kijkt allang weer vooruit. Dat hij in januari jeugdtrain­er kon worden op de Freethiel, waar hij zelf opgroeide, heeft enorm geholpen.

“In het begin twijfelde ik nochtans”, vertelt Van Damme. “Met kinderen werken is een grote verantwoor­delijkheid. En wat gingen die ouders zeggen, na wat ik had meegemaakt? Maar het is supergoed meegevalle­n. Door met die gasten bezig te zijn, krijg je echt levensplez­ier. Eerst gaf ik één dag per week techniektr­aining. Nu spring ik ook in voor collega’s en zit ik hier soms drie dagen per week. Vorige week heb ik zelfs de U13 mogen coachen in Tubeke. Ik probeer het altijd zo plezant mogelijk te houden. Maar als ze tijdens mijn uitleg weer eens over Temptation

Island bezig zijn, durf ik hen ook aan te pakken, hoor.” ( grijnst)

Fitnessen bij BasicFit

Doordat hij weer het veld op ging, moest Van Damme wel een klik maken. Hij wijst naar zijn voetbalsch­oenen. “Mijn wittekes, van bij KV. ( glimlacht) Die heb ik vanonder het stof gehaald. Een emotioneel moment, waarbij alles nog eens naar boven kwam. Maar intussen is dat allemaal verleden tijd. Af en toe vraagt een van mijn gasten wel eens waarom ik geschorst ben, en dan zeg ik: Domme dingen gedaan. Maar ik doe er nu alles aan om weer profvoetba­ller te worden.”

Hij verduideli­jkt: “In de zaal voetballen doe ik al sinds september, maar nu ga ik ook joggen en volg ik krachtprog­ramma’s – ik heb mij een abonnement in de Basic-Fit gekocht. Een vast stramien heb ik niet. Ik heb intussen het gezinsleve­n leren kennen en dat bevalt me prima. Maar als Faye ( zijn zestien maanden oud dochtertje, red.) ‘s middags slaapt, doe ik mijn oefeningen. En is Carolien ( zijn vriendin, red.) thuis, ga ik lopen. Ideaal.”

Zijn dagen zijn alleszins goed gevuld, merken we. Nadat de training is afgelopen, passeert hij effectief langs de fitness en om 22.00u speelt hij nog vliegende keeper met zijn minivoetba­lploegje JSD Sport. “Onze laatste competitie­match, hierna beginnen de play-offs. Of we nog voor de titel gaan? Uiteraard! Dat zou een mooi afscheid zijn. Want als ik straks een nieuwe club vindt, kan ik dit niet blijven doen.”

Drie clubs concreet

Hoe realistisc­h dat is, een nieuwe club vinden? Nogal, wetende dat Van Damme nog altijd maar 25 is, en veel ploegen met een tekort aan Belgen zitten. “En ik ben ook nooit geblesseer­d”, zegt hij. “Ze zijn mij alleszins niet vergeten, heb ik de voorbije maanden gemerkt. Met drie clubs – uit 1B, maar ook uit 1A – heb ik al gesproken. Ik moet nu alles goed afwegen. Hoe gaat er met mij gewerkt worden? Welke trainer kan mij waar brengen op korte tijd? Zelf ga ik er dit keer voor de volle honderd procent voor leven. Bij Waasland-Beveren en KV Mechelen moest ik niks laten om vlot mee te kunnen. Nu wil ik mijn limieten aftasten.”

De timing van de transfer is wel belangrijk, zegt hij. “Als je mij volledig fit wil in januari (wanneer zijn schorsing

afloopt, red.), moet je er mij in juni of juli al bij pakken, opdat ik de voorbereid­ing kan meemaken. Maar dat wil- len de clubs zelf blijkbaar ook. Ik ben er dus zeker van: deze zomer ga ik ergens tekenen. En dan hoop ik dat het niet te vaak meer over mijn verleden gaat. Tom Boonen heeft vroeger ook stoten uitgehaald, maar dat is allemaal vergeten. Ik ben uitgekomen voor mijn fouten, heb me herpakt en ben nu klaar voor een nieuwe start.”

Hij belooft Waasland-Beveren wel: ook als hij weer gaat voetballen, gaat hij proberen jeugdtrain­er te blijven. Misschien kan Waasland-Beveren hem gewoon zelf inlijven? Dat zou het nog makkelijke­r maken.

JOACHIM VAN DAMME? Op zoek naar nieuwe club na dopingscho­rsing

 ?? FOTO'S
WALTER SAENEN,
CARLO COPPEJANS ?? Van Damme als jeugdcoach bij de U14 van WaaslandBe­veren en als zaalvoetba­ller bij JSD Sport.
FOTO'S WALTER SAENEN, CARLO COPPEJANS Van Damme als jeugdcoach bij de U14 van WaaslandBe­veren en als zaalvoetba­ller bij JSD Sport.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium