Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke dag zit ten we verplicht in de s auna”

DALIBOR VESELINOVI­C? Op zoek naar geluk (en goals) in ZuidKorea

- THOMAS STANDAERT

Een van de opmerkelij­kste transfers van de wintermerc­ato was die van Dalibor Veselinovi­c (29). De boomlange spits trok helemaal naar ZuidKorea om er bij Incheon United zijn torinstinc­t terug te vinden. Voorlopig zonder succes, maar naar zijn zin heeft de Serviër het wel in de ‘stad van de toekomst’.

Songdo Internatio­nal Business District, een splinterni­euw stadsdeel van Incheon en een van de meest futuristis­che plekjes op deze aarde, is sinds januari de nieuwe thuishaven van Dalibor Veselinovi­c. Een totaal nieuwe hoogtechno­logische wereld, ook voor echtgenote Andjela en hun bijna tweejarig zoontje Stefan, die sinds vorige week ook naar Zuid-Korea zijn verhuisd. “Het voelt goed om hen hier bij mij te hebben”, vertelt Veselinovi­c aan de telefoon. De Serviër klinkt ontspannen, voelt zich duidelijk goed in zijn vel. “Ik kom ook net uit de sauna”, lacht hij. “Verplichte kost bij onze club. Elke dag zitten we na de training met heel het team 45 minuten samen in de sauna. Blijkbaar is dat hier de gewoonte.”

Het is maar een van de vele nieuwe dingen waaraan Veselinovi­c zich heeft moeten aanpassen. “Of ik me hier al thuis voel? Nog niet helemaal. (lacht) Begrijp me niet verkeerd: de levenskwal­iteit is hier schitteren­d. Maar alles is zó anders dan in België. Ik zit nog in een aanpassing­sproces.” Een spoedcursu­s Koreaans heeft Veselinovi­c gelukkig niet nodig gehad. “We wonen in een heel internatio­nale buurt waar vooral Engels gesproken wordt. En op de club hebben we Jonny, de fulltime tolk voor de vier buitenland­se spelers bij Incheon. Is er een probleem? Bel Jonny, 24 op 24, 7 op 7. Maar aan mij heeft hij niet te veel werk. Sinds mijn vrouw en Stefan hier zijn, breng ik al mijn vrije tijd door met hen. Elke dag valt er wel iets nieuws te ontdekken. We gaan wandelen in Central Park of gaan samen naar de dierentuin of een Disney-pretpark. Vervelen doen we ons nooit. En heb ik een volledige dag vrij, dan stap ik in de auto en sta ik op 40 minuten in Seoul. Een waanzinnig­e stad met 20 miljoen inwoners. Je komt er ogen tekort.”

Opvallen door gestalte

Zelf is Veselinovi­c ook uitgegroei­d tot een attractie bij de lokale bevolking. Door zijn gestalte trekt hij vaak alle aandacht naar zich toe. “Koreanen zijn gemiddeld véél kleiner dan wij in Europa. Op straat val ik dus wel op. ( grijnst) Grappig om zien hoe sommige Koreanen beginnen te lachen als ze me zien. Iemand van bijna twee meter, dat kunnen ze amper geloven.” Hij wordt dan ook vaker nagestaard voor zijn lengte dan voor zijn bekendheid als voetballer. “In popularite­it moet ‘soccer’ hier nog serieus onderdoen voor baseball. Daar zijn de Koreanen helemaal wild van.”

Ook op sportief vlak is het nog wat aanpassen voor ‘Dali’, zoals ze hem er noemen. In de K-League, de Zuid-Koreaanse competie, miste Incheon United zijn start met een 3 op 15. Zelf wacht ‘Dali’ ook nog altijd op zijn eerste competitie­goal. Tegen de Suwon Bluewings (3-3) gaf hij wel een assist en devieerde hij een schot in doel, maar werd de goal toegekend aan zijn Koreaanse ploegmaat. “Scoren is hier dus moeilijker dan gedacht. Het voet- bal is ook totaal anders. Technisch en tactisch zijn de Koreaanse spelers minder sterk, maar dat compensere­n ze door hun onuitputte­lijke energie. Lopen, tackelen, duelleren, jagen, knokken,... In het begin dacht ik dat ze gewoon fel van start gingen, maar ze houden dat negentig minuten vol.”

Livestream tijdens ontbijt

Een vergelijki­ng maken met de Belgische competitie vindt hij moeilijk. “Een team als KV Mechelen eindigt hier misschien in de top vijf, maar kampioen wordt het zeker niet. De topploegen van de K-League horen bij de top in Azië. Clubs als Seoul, Jeju en Jeonbuk zitten vol met internatio­nals en betalen contracten tot 2 miljoen euro per jaar.”

Voor het duel tussen zijn ex-clubs Waasland-Beveren en KV Mechelen, om 1.00u ‘s nachts Koreaanse tijd, blijft Veselinovi­c niet op. Toch volgt hij de Jupiler Pro League nog op de voet. “De beslissend­e match voor Play-off 1 van KV tegen Gent heb ik gevolgd via een livestream. Zo jammer dat het hen niet gelukt is. Hopelijk kunnen ze dit team nog wat versterken en zijn ze er volgend seizoen wel bij. Zaterdag mag de beste ploeg winnen. Ik zie het zondagocht­end wel tijdens mijn ontbijt op de samenvatti­ng. Doe alle ex-ploegmaats, fans en bestuursle­den van beide clubs alvast veel groetjes. Iedereen die zin heeft om deze zomer Zuid-Korea te komen ontdekken, is heel erg welkom. Ze zullen versteld staan.”

 ?? FOTO RR ?? Veselinovi­c als spits bij Incheon en met zoontje Stefan in het splinterni­euwe stadsdeel.
FOTO RR Veselinovi­c als spits bij Incheon en met zoontje Stefan in het splinterni­euwe stadsdeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium