Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben veel geleerd, maar nu is het aan ons”

- BRAM VANDECAPEL­LE, JEFFREY FIERENS

Favoriet zijn ze niet, mannen van de tweede rij wel. Zo worden ze ook geprojecte­erd op de ploegfoto op de bus van BMC. Op de eerste rij poseert een achttal, onder wie Van Avermaet. Daarachter poseren Loïc Vliegen, Dylan Teuns en Ben Hermans zij aan zij. We zochten het trio gisteren op in hotel Panorama in Overijse en peilden naar hun verwachtin­gen voor de komende twaalf dagen. “We zullen onze ploegmanag­er Jim Ochowicz eens verrassen.”

Jullie vorige kopman Philippe Gilbert rijdt nu voor een andere ploeg. Zijn jullie zijn vervangers?

Teuns: “Kopman is zo’n groot woord. Noem ons beschermde renners.”

Hermans: “We zijn geen kopmannen zoals Phil of Greg, voor wie zeven man moet werken.”

Vliegen: “Wanneer Phil erbij was, reed iedereen zonder discussie honderd procent in zijn dienst. De huidige situatie is beter voor ons. We mogen met drie de finale rijden. En dan kiezen we in de finale zelf wiens kaart we trekken.”

Jullie zullen hem niet missen?

Hermans: “Het is eens iets anders. Eindelijk mogen we eens onze eigen koers rijden.”

Teuns: “We hebben nu zonder Phil meer ruimte om zelf te scoren.”

Vliegen: “Ik denk dat we met drie nu sterker zijn dan wanneer er slechts één leider was, zoals de voorbije jaren.”

Teuns: “Het is ook voor de ploeg goed dat er nu niet meer één leider is.”

Hermans: “Je leert veel van hem, maar na drie jaar kan ik zeggen: we hebben genoeg van hem geleerd. Nu is het aan ons.”

Wat heeft hij jullie geleerd?

b

Vliegen: “Zijn tactiek.” Teuns: “Hoe hij de wedstrijd plant en voor de start de bespreking naar zijn hand zette. Hij voert altijd tot in de puntjes uit wat hij voor de koers had gezegd te doen.”

Hermans: “Het is eigenlijk gemakkelij­k om zijn koers te lezen. Als je hem ziet opschuiven, weet je hoe laat het is.”

Wat is het verschil tussen werken voor Greg of voor Phil?

Hermans: “We zien Greg niet veel. Hij rijdt een ander programma.”

Teuns: “Wij moeten dit jaar niet meer aan de bak in de eerste 180 kilometer. Zelfs zondag, met wel een duidelijke nummer één als Greg, zal het anders koersen zijn.”

Hermans: “Greg heeft meer opties. Hij kan improviser­en in de koers. Bij Phil was dat in de Amstel nooit het geval. Er was in de Ardennenkl­assiekers maar één tactiek: de koers controlere­n en hem vooraan afzetten aan de voet van de laatste helling.”

Gaat Van Avermaet starten in Luik?

Hermans: “Het zou mij verwondere­n. Van mij mag hij er zeker bij zijn in Luik, maar ik denk dat hij zich dan zal kapot rijden. Hierna volgt nog de Tour. Wanneer gaat hij rusten? Maar áls hij start, maakt hij door het nieuwe parcours in Luik, met de kortere en steilere hellingen, een grote kans om te winnen.”

Vliegen: “Logisch. Greg kan alle eendagskoe­rsen winnen.”

Dylan en Loic, jullie reden ook al enkele Vlaamse klassieker­s. Wat is nu het grote verschil tussen de Waalse en de Vlaamse eendagskoe­rsen?

Hermans: “In de Vlaamse koersen is de positie voor de helling belangrijk­er dan de beklimming zelf. Als je een beetje kan wringen en sturen, kan je er makkelijk een prijs rijden. Ik kan niet zo goed wringen. Hier kan je nog gemakkelij­ker renners passeren in het peloton. In Vlaanderen zijn de wegen daarvoor te smal. Waalse koersen zijn eerlijker. Als je er voorin rijdt, is dat omdat je goede benen hebt. De besten eindigen altijd vooraan.”

Teuns: “Het is voor een Belg veel moeilijker om een prijs te rijden in de Ardennen. Ik was vorig jaar zeven-

tiende in Luik en daarmee eerste Belg. In de Ronde van Vlaanderen zitten zes Belgen bij de eerste twintig in de uitslag.”

Hermans: “De Waalse klassieker­s hebben een internatio­naler deelnemers­veld. De concurrent­ie is veel groter. In de Waalse koersen eindigen misschien twee of drie Belgen in de top vijftig.”

Qua mediaaanda­cht is er ook een groot verschil.

Hermans: “In de Vlaamse koersen moet je maar een scheet laten en je bent dé man.”

Teuns: “Zij staan in de zon, wij in de schaduw.”

Hermans: “Wij gaan in Vlaanderen nooit zoveel publicitei­t krijgen als de kasseicour­eurs.”

Vliegen: “In de Waalse media is dat verschil niet zo groot.”

Teuns: “Na de Brabantse Pijl is er ook geen studio van de tv. Nochtans verdient deze koers even veel aandacht als Dwars door Vlaanderen. Dit parcours is zeker ook Word-Tourwaardi­g.”

Hermans: “Internatio­naal krijgen we wel aandacht. Als je top tien rijdt in Luik, is dat echt chique en word je daar in het buitenland over aangesprok­en. Voor het Vlaamse publiek is dat de logica zelve.”

Vliegen: “Als je er in Luik nog bij bent aan de voet van de slothellin­g naar Ans, heb je een uitstekend­e koers gereden.”

Vorig jaar werd Loic als neoprof negende in zijn eerste Amstel. Hoe hoog moeten we dat inschatten? Zoals Tiesj Benoot twee jaar geleden, die als neo vijfde werd in de Ronde van Vlaanderen?

Hermans: “Heeft hij al verteld dat ik hem op de Cauberg naar boven heb geduwd?” (lacht)

Vliegen: “Ssst. Straks gaan ze mij nog diskwalifi­ceren. Haha. Die top tien was voor mij onverwacht. Zeker als je weet dat ik in de laatste 60 kilometer nog veel voor Phil heb gewerkt. En dan kon ik nog zo sterk sprinten.

Incroyable.”

Hermans: “Doe je dat in een Vlaamse klassieker, ben je helemaal doorgebrok­en. In de Waalse klassieker­s moet je al op het podium staan om dezelfde aandacht te krijgen.”

Teuns: “In de Vlaamse koersen komen renners al in de aandacht als ze in de finale even in de aanval hebben gereden. Als wij geen mooie uitslag rijden, krijgen we nul aandacht. Ook al hebben we heel

agressief gekoerst.”

Wat zijn de verwachtin­gen? Jullie ploegmanag­er Jim Ochowicz zei na Roubaix dat hij buiten Greg van deze koersen weinig verwacht.

Hermans: “We hebben Jim al dikwijls verrast.” (grijnst)

Teuns: “We hebben al mooie resultaten gereden in deze koersen, zeker Ben. Twee jaar geleden won hij hier. Weet je hoe straf dat is?”

Hermans: “Maar het is waar dat we in de kern voor de Waalse klassieker­s geen kampioen hebben van het kaliber van Greg in Vlaanderen.”

Vliegen: “Ik ben al blij als ik straks de finale kan rijden. Opnieuw top tien in een van de vier koersen en mijn seizoen is geslaagd.”

Hermans: “Met Greg in de Vlaamse klassieker­s is alles onder de zege een teleurstel­ling. Maar als ik mijzelf de komende twaalf dagen niet bij de eerste tien zal zien staan, zal ik vloeken.”

Kan de ploeg daarmee leven?

Hermans: “Ze verwachten niet van ons dat we de Brabantse Pijl gaan winnen.”

Teuns: “We hebben met Greg toch al aardig wat koerskes gewonnen.”

Ben Hermans, Dylan Teuns en Loïc Vliegen torsen bij BMC zware erfenis van Philippe Gilbert

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Ben Hermans, Dylan Teuns en Loic Vliegen: “De ploeg verwacht niet van ons dat we de Brabantse Pijl winnen.”
FOTO GUY PUTTEMANS Ben Hermans, Dylan Teuns en Loic Vliegen: “De ploeg verwacht niet van ons dat we de Brabantse Pijl winnen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium