Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alaphilipp­e moet Ardennen vergeten

Domper voor Quick.Step Floors

- WIM VOS

Brute pech voor Quick.Step Floors. De ploeg van manager Lefevere kan in deel twee van het klassieke voorjaar niet beschikken over Julian Alaphilipp­e (24). Het Franse toptalent stapelde de voorbije twee jaar de ereplaatse­n op in de Ardennenkl­assiekers, maar heeft vandaag te veel last van een blessure aan de rechterkni­e.

Zevende en zesde in de Amstel Gold Race, tweede en 23ste in Luik-Bastenaken-Luik en tweemaal tweede in de Waalse Pijl. De resultaten die Julian Alaphilipp­e de jongste twee jaar in de heuvelklas­siekers neerzette, spreken boekdelen. De 24-jarige Fransman zou de volgende twee weken een van de speerpunte­n van Quick.Step Floors worden in de resterende klassieker­s. Maar een knieblessu­re maakt dat onmogelijk. “Julian heeft al langer last van de knie”, legt Patrick Lefevere uit. “Tot overmaat van ramp viel hij vorige week op diezelfde knie in de Ronde van het Baskenland, wat de situatie alleen maar verergerd heeft.”

Door die val moest Alaphilipp­e afgelopen vrijdag opgeven in het Baskenland. Even werd nog gehoopt dat hij kon worden klaargesto­omd voor de Amstel Gold Race, maar na een voorzichti­g trainingsr­itje gisteren moesten ploeg en renner ook die hoop laten varen.

Na vijf minuten voelde Alaphilipp­e de pijn opnieuw opsteken. “Waarna werd besloten helemaal geen risico te nemen en hem verder te laten rusten”, aldus Lefevere. De renner zelf is uitermate teleurgest­eld. “Dit is een heel moeilijk moment voor mij”, klinkt het. “Ik hoopte dat de pijn zou weggaan, maar dat is niet gebeurd.”

Martin en Vakoc

Hoe lang Alaphilipp­e aan de kant moet blijven en of op termijn een operatie dreigt, zal de volgende dagen en weken moeten blijken. Maar dat dit voor Quick.Step Floors een flinke tegenvalle­r is, lijdt geen twijfel. Zijn ritwinst en vijfde plek in het eindklasse­ment in Parijs-Nice en zijn derde plaats in Milaan-Sanremo bewezen dat Alaphilipp­e in uitstekend­e doen was dit seizoen. De renner zou de volgende twee weken samen met Philippe Gilbert als kopman uitgespeel­d worden. Nu zal het medekopman­schap vooral bij Daniel Martin en Petr Vakoc terechtkom­en. Martin won in 2013 nog Luik - Bastenaken - Luik, Vakoc was vorig jaar de beste in de Brabantse Pijl. “Geen paniek dus”, besluit Lefevere. “Naast Gilbert hebben we nog wel een paar troeven achter de hand.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium