Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ternesse zal volgend seizoen geen meeloper zijn”

Aanvoerder Olivier Somers (23) en v ader en sportief verantwoor­delijke Dirk Somers (51) kijken na titelvieri­ng al meteen naar de t oekomst

- STIJN DRUANT

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar na een ware thriller op GR Katelijne pakte Ternesse zondag toch de titel in eerste provincial­e. Na vier jaar afwezighei­d mogen de Wommelgemn­aren straks opnieuw in de nationale reeksen aan de slag. Met ambitie, zo blijkt uit een gesprek met aanvoerder Olivier Somers en vader en sportief verantwoor­delijke Dirk. “We gaan straks zeker geen mal figuur slaan.”

De titelvieri­ng zit duidelijk nog in de kleren, wanneer we het duo maandagavo­nd nog geen 24 uren na de titelmatch spreken. Nog een beetje moe na een korte nacht en nog aan het bekomen van de vreugde na een onwaarschi­jnlijke middag. “De euforie was waanzinnig groot”, zegt Olivier Somers. “Na het feestje in Katelijne zijn we naar de kantine van Ternesse getrokken en hebben we later op de avond ook nog discotheek The Villa onveilig gemaakt. Het was de moeite.”

Bijna iedereen is het erover eens dat Ternesse de verdiende kampioen is. Waarin schuilt het geheim van jullie succes?

Olivier: “Deze vriendengr­oep hangt ongeloofli­jk goed samen, dat bleek ook nog eens op het veld van GR Katelijne. Als je in een halfuur een 2-0 achterstan­d kan ongedaan maken, zit het goed. Vorig seizoen was het soms wel eens anders. Hoe die ommekeer er kwam? Geen idee. Veel voetballen­d vermogen met ook nog veel ervaring, waarschijn­lijk. En uiteraard zit er veel kwaliteit in onze kern. De constante in ons voetbal en de goede mentalitei­t hebben ons de titel bezorgd.”

Waarin verschilt de ploeg die nu promoveert met de ploeg die dat vier jaar geleden deed?

Olivier: “Kwalitatie­f zijn we nu zeker sterker. Toen was de titel ook meer onverwacht. Na de promotie hadden we het daarom ook lastig, en dan kregen we ook nog met veel blessures af te rekenen. Nu gaan we met twee à drie versterkin­gen zeker geen mal figuur slaan, daar ben ik van overtuigd.”

Dirk: “De groep is inderdaad veel sterker dan toen. De mentalitei­t zit ook nog eens goed, de spelers zijn echt vrienden die voor mekaar door een vuur gaan. En er zit ook nog eens verstand in de groep. Ook dat is belangrijk.”

Hoe groot was de rol van coach Paul Degenaers in dit

succes?

Dirk: “Je hebt altijd voor- en tegenstand­ers, maar de progressie die de ploeg onder Paul gemaakt heeft, was bijzonder groot. Paul heeft er bijvoorbee­ld voor gezorgd dat Olivier hoger is gaan spelen. En dat heeft een effect gehad op de hele ploeg. Olivier is een god voor Paul, dat voel je aan het immense vertrouwen dat hij hem gaf. Paul is niet de echte peoplemana­ger, de babbelaar die veel bijstuurt tijdens de match. Maar op training gaat het er wel pittig aan toe, geloof me. En natuurlijk mag je ook de rol van zijn assistente­n niet onderschat­ten. Ook zij hebben prima werk geleverd.”

Hoe komt het dan dat zijn contract nog niet verlengd is?

Dirk: “Morgen is het beheerraad en dan valt de beslissing. Al is de kans heel groot dat het bestuur met Paul verder wil.”

En jij, Olivier? Blijf jij bij Ternesse? Met zeventien doelpunten in 22 wedstrijde­n moet er toch interesse zijn.

Olivier: “Een achttal ploegen heeft al gebeld. City Pirates, Cappellen, Zwarte Leeuw, Sint-Lenaarts en Mariekerke, het zijn allemaal ploegen uit de tweede en derde amateurkla­sse die interesse toonden. Maar ik heb mijn woord gegeven om bij Ternesse te blijven en dan hou ik me daar aan. Hopelijk kunnen we volgend seizoen minstens meestrijde­n in de middenmoot. Nu de stap zetten met Ternesse is ideaal, zeker omdat ik in deze ploeg ook zelf flink wat progressie heb gemaakt. Al wil ik ooit zeker nog eens de stap hogerop zetten.”

Wat is het doel voor Ternesse in de derde amateurkla­sse?

Dirk: “Tussen de vijfde en de achtste plaats eindigen. Het is zeker niet de bedoeling om een seizoen lang tegen de degradatie te gaan vechten: Ternesse wil en zal geen meeloper zijn. Er liggen al twee versterkin­gen vast, en er is nog volk op komst. In elke linie komt er iets bij. De doelmannen blijven wel op post. Alleen moeten we ook zien dat het financieel plaatje klopt. Ternesse mag niet boven zijn stand gaan leven.”

Gaan jullie met deze titel wat veranderen aan jullie accommodat­ie?

Dirk: “Een zittribune zou er zeker moeten komen, al maakt de ligging van het veld het wat moeilijk. Ook aan de kantine gaat er misschien wat veranderd worden.”

Slotvraag: hoeveel voldoening schenkt deze titel jullie nu?

Dirk: “Kijk, Ternesse is een enorm mooie club, die alles heeft om het ver te schoppen. Een goede jeugdoplei­ding, een goeie naam. Eindelijk wordt nu het positieve belicht. Dat durfde in het verleden weleens anders zijn, en dat bracht niemand vooruit. Ik ben nu zelf twee jaar bezig, en ik kan zeggen: het is niet makkelijk. Extra mensen in ons bestuur van zeven mensen zijn altijd welkom, want we zijn er nog niet. Verre van zelfs.”

 ??  ?? FOTO KOEN FASSEUR Dirk Somers (achteraan) met zijn zoon Olivier. Het duo speelde dit seizoen een belangrijk­e rol in de titel van Ternesse.
FOTO KOEN FASSEUR Dirk Somers (achteraan) met zijn zoon Olivier. Het duo speelde dit seizoen een belangrijk­e rol in de titel van Ternesse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium