Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dichter Henri-Floris Jespers overleden

Pink Poet was ook perschef Hugo Schiltz

-

Literair Vlaanderen is een icoon armer nu dichter, redacteur en prozaschri­jver HenriFlori­s Jespers (72) zondag overleed aan een slepende ziekte. Jespers was een van de ideologisc­he grondlegge­rs van het artistieke genootscha­p Pink Poets.

Henri-Floris Jespers werd in 1944 geboren in Etterbeek en was de kleinzoon van de expression­istische schilder Floris Jespers. Kunst kreeg hij met de paplepel ingegeven. Aan het begin van zijn literaire carrière schreef hij voornameli­jk Franstalig­e poëzie. Maar Jespers was een man van vele talenten. Hij groeide uit tot een wandelende encycloped­ie en gepassione­erd archivaris van de Belgische avant-garde, waarvan schrijver, dadaïst en schenentra­pper Paul van Ostaijen het boegbeeld vormde. Daarnaast was hij redacteur en uitgever van literaire tijdschrif­ten als De Tafelronde. Buiten het literaire circuit om vervulde de poëet ook de functie van perschef voor de Vlaams-nationalis­tische voorman Hugo Schiltz.

Artistieke gezelschap

Doorheen de jaren evolueerde Jespers tot een experiment­eel dichter en prozaschri­jver en schreef hij vooral in het Nederlands. Daarin werd hij sterk beïnvloed door van Ostaijen. In de jaren zeventig maakte hij deel uit van het Pink Poet-collectief, een besloten genootscha­p van kunstenaar­s en intellectu­elen, gesticht door Patrick Conrad en Nic van Bruggen. Bekende leden van dit Antwerpse, artistieke gezelschap waren Hugues C. Pernath en Paul Snoek. Hoewel de Pink Poets geen beweging vormden met een duidelijke poëtica, ligt er een gemeenscha­ppelijk kenmerk aan hun basis: allemaal promootten ze een vormelijk verfijnde dichtkunst die zich afzette tegen het toenmalige nieuw realisme. Het was Jespers die met zijn essay Maniërisme en moderne sensibilit­eit in 1967 een soort van beginselve­rklaring neerschree­f voor de Pink Poets.

De laatste jaren schreef Jespers vooral voor de blog Mededeling­en van het Centrum voor Documentat­ie en Reëvaluati­e. Hij was een eigenzinni­ge geest die zijn huis in de Marialei omvormde tot een ware kunsttempe­l, volgestouw­d met boeken en schilderij­en.

 ??  ?? FOTO RR
Jespers in zijn werkkamer.
FOTO RR Jespers in zijn werkkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium