Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hotsen, knotsen en botsen

Achtste aflevering in populaire reeks biedt vooral meer van hetzelfde

- JEROEN STRUYS

Aflevering acht van The Fast and the Furious legt het er lekker vet op. Al gaan ook spectacula­ire autocrashe­s op den duur vervelen.

Deze film verspreidt de geur van diesel en verbrand rubber, maar ook die van een volle pamper. En de kwalijkste van al: die van een sequel. Om dat laatste parfum te verdoezele­n, kreeg de achtste aflevering in de populaire reeks The Fast and the Furious een aparte titel: The Fate of the Furious. Maar vergis u niet, dit is vooral meer van hetzelfde: snelle wagens, opgepompte spieren.

We beginnen met het cliché van schaarsgek­lede vrouwen en opgeblonke­n oldtimers in Havana, Cuba. Dat weten we omdat de locaties steevast vermeld staan in koeien van letters. Deze producers kun je niet verwijten dat ze hun publiek overschatt­en. Daar maakten ze in zestien jaar tijd zo’n drie miljard dollar winst mee. Zij kunnen die Cubanen dus wel enkele lesjes leren.

De eerste krijgen ze van Vin Diesel: “Dit is de Cubaanse spirit, jullie spirit, verlies die nooit.” Daarop trekt hij nog een blikje cola open, want goed advies komt niet gratis en de sponsor wil ook wat schermtijd.

Boze blonde heks

Het verhaal doet er niet toe. Charlize Theron maakt haar entree als een cybercrimi­neel met dreadlocks. De boze blonde heks zet Dominic Toretto (Diesel) tegen zijn vrienden op door hem te chanteren met een geheim uit zijn verleden. Jason Statham en Michelle Rodriguez zijn op achtervolg­en aangewezen om een kernramp te voorkomen.

Regisseur F. Gary Gray imponeerde Hollywood met Straight Outta Compton. Van emotionele scènes heeft hij geen kaas gegeten, maar hij weet hoe lekker het kan zijn om ‘over the top’ te gaan. Zo lekker dat we onszelf halfweg de rit betrapten op een glimlach: fout genoeg om leuk te zijn.

Zo is er een potsierlij­ke scène waarin Statham zich al schietend een weg naar buiten baant, terwijl hij een baby in een MaxiCosi draagt. Vast bedacht door een marketeer: de jongetjes die in 2001 de eerste film in de reeks zagen, zitten thuis tussen de luiers.

Maar halfweg gaat je glimlach over in een langgerekt­e geeuw. Na de 37ste autocrash kijk je niet meer op van een achtervolg­ing met een oranje lamborghin­i en sneeuwscoo­ters op een Russische ijsvlakte.

Ondertusse­n vroegen we ons af: in welk wereldbeel­d past deze verheerlij­king van geweld met gemotorise­erde vervoersmi­ddelen? Net dan scheuren de patsers een marktplein vol mensen op. Laten we er niet te veel achter zoeken.

The Fate and the Furious is als een oranje lamborghin­i op ijs: opzichtig, dom, ridicuul, luid en vervuilend. Wij zouden voor de sneeuwscoo­ter opteren.

 ?? FOTO RR ?? The Fate of the Furious: lekker ‘over the top’, maar na de 37ste autocrash kijk je niet meer op van nóg een crash of achtervol
ging.
FOTO RR The Fate of the Furious: lekker ‘over the top’, maar na de 37ste autocrash kijk je niet meer op van nóg een crash of achtervol ging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium