Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de drie senioren loopt hoog risico op ondervoedi­ng

Onderzoek bij Antwerpse ouderen die drie keer per week thuiszorg krijgen

- (mf)

Bijna een op de drie senioren die nog zelfstandi­g thuis woont, loopt een hoog risico op ondervoedi­ng. Van de 65-plussers die voor een serieuze operatie naar het ziekenhuis moet, is zelfs meer dan de helft ondervoed.

Het probleem is al langer bekend, maar volgens Bart Geurden van de UAntwerpen wordt ondervoedi­ng bij senioren nog altijd zwaar onderschat. “Wij hebben met studenten onderzoek gedaan bij Antwerpse ouderen die drie keer in de week thuiszorg krijgen. De schatting van Thuiszorg was dat 10% van hen ondervoed was. Toen wij mee op ronde gingen, kwamen we uit op 29%.”

Bij een onderzoek dat in drie Antwerpse ziekenhuiz­en werd uitgevoerd bij thuiswonen­de 65plussers die voor een zware operatie (drie dagen opname) naar het ziekenhuis moesten, bleek zelfs 51,4% ondervoed. Bart Geurden: “In de tijd tussen de afspraak van de operatie en de opname zelf, hebben ze geen enkel voedingsad­vies gekregen. In rusthuizen is 20% ondervoed, en loopt nog eens 39% een hoog risico op ondervoedi­ng.”

Op een symposium dat donderdag in Antwerpen plaatsvond, werd gepleit voor meer aandacht voor gewone voeding bij ouderen. Er wordt vaak snel overgescha­keld op kunstmatig­e (bij)voeding, terwijl extra kruiden, een aantrekkel­ijke presentati­e of nieuwe bereidings­technieken ook veel kunnen doen om de eetlust aan te wakkeren.

In Vlaamse rusthuizen is 20% van de bewoners ondervoed en nog eens 39% heeft een hoog risico op ondervoedi­ng. Maar met kleine ingrepen kunnen senioren hun eetlust terugkrijg­en. Zelfs een eigen bord kan al helpen.

Je moet er maar op komen: senioren eten beter na hun verhuizing naar het rusthuis als ze van hun vertrouwde bord kunnen blijven eten. Dat blijkt toch uit een proefproje­ct in Nederland. “Het heeft ons ertoe aangezet om dat hier ook te proberen”, zegt Stefan Van Eeckhout van het Zorgbedrij­f Antwerpen.

Op een symposium in Antwerpen van het Zorgbedrij­f in samenwerki­ng met de UAntwerpen en enkele andere organisati­es werden heel wat voorstelle­n gedaan om ondervoedi­ng bij senioren aan te pakken. Hard nodig, want bijna 60% van de rusthuisbe­woners heeft problemen met voeding, en van de thuiswonen­de senioren die Thuiszorg over de vloer krijgen, dreigt 39% ondervoed te raken. “Er is veel te weinig aandacht voor die problemati­ek en het wordt vaak pas laat gedetectee­rd. Senioren die ondervoed zijn, sterven eerder aan griep of andere medische problemen. Ondervoedi­ng zal nooit worden geregistre­erd als doodsoorza­ak, maar de impact op het afweermech­anisme mag niet worden onderschat”, zegt Bart Geurden van de UAntwerpen.

Meer dan presentati­e

Nu worden nog heel wat maaltijden gemixt als ouderen gewoon eten niet meer binnen krijgen, wat meestal een onsmakelij­ke groenbruin­e brei oplevert. Al besteden heel wat grootkeuke­ns al wel aandacht aan een aantrekkel­ijke presentati­e van bolletjes puree, met een schijfje kippenmous­se en wortelzalf bijvoorbee­ld. Maar presentati­e alleen is niet genoeg. Omdat oudere mensen veel smaak en geur verliezen, smaakt het eten hen beter als er veel kruiden in verwerkt zijn, of als ze het brood dat ze op tafel krijgen eerst ruiken als het in de oven zit.

“We hebben eens een experi- ment uitgevoerd bij dementeren­de bejaarden”, zegt Bart Geurden. “In plaats van het ontbijt op een dienblad te geven, organiseer­den we een ontbijtbuf­fet met een kok die in de eetzaal spek en pannenkoek­en stond te bakken. Mensen die anders nauwelijks iets aten, zaten nu te schransen aan tafel.”

Ondervoede senioren krijgen meestal klinische voeding om aan te sterken, een met eiwit verrijkt drankje. “Dat lusten ze vaak niet en dan drinken ze het niet op”, vertelt collega Marleen Corremans. “Het geeft hen bovendien een verzadigd gevoel waardoor ze hun gewone eten laten staan en het supplement de maaltijd gaat vervangen. Dan zijn we niet goed bezig.”

Van puree tot poeder

Soms zijn de oplossinge­n eenvoudig: geef ’s middags wel een warme schotel, maar bewaar de soep voor ’s avonds. “Nieuwe technieken van de gastro-enginee

ring kunnen ook veel betekenen”, weet Geertrui Vlaemynck van het Instituut voor Landbouw, Visserijen Voedingson­derzoek ILVO. “Zo is er een nieuwe techniek om vruchtenpu­ree te drogen en daarna tot poeder te vermalen. De voedingswa­arde is dezelfde als van gevriesdro­ogd fruit en het poeder kan veel smaak toevoegen.”

Aan dienstence­ntrum Bosuil in Deurne komt sinds kort iedere donderdag een kaaskraam, die veel succes heeft. Eten zien, stimuleert de eetlust ook. Wie zelf nog naar de winkel kan, eet beter en gevarieerd­er dan wie zijn boodschapp­en laat doen.

BART GEURDEN

UAntwerpen “Ondervoedi­ng wordt nooit geregistre­erd als doodsoorza­ak, maar de impact op het afweermech­anisme mag niet worden onderschat.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Bij dienstence­ntrum Bosuil in Deurne kunnen senioren zelf kaas kopen, want de markt is te ver. Het helpt om oudere mensen hun appetijt te versterken.
FOTO WIM HENDRIX Bij dienstence­ntrum Bosuil in Deurne kunnen senioren zelf kaas kopen, want de markt is te ver. Het helpt om oudere mensen hun appetijt te versterken.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium