Gazet van Antwerpen Stad en Rand

84 miljoen euro voor Antwerpse fietspaden

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wil met financiële injectie snellere verbeterin­g

- SACHA VAN WIELE

De kwaliteit van de fietsinfra­structuur verbetert, maar het gaat veel te traag. Om een versnellin­g te krijgen investeert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) een recordbedr­ag van 300 miljoen euro over drie jaar, waarvan 84 miljoen euro in de provincie Antwerpen.

In de investerin­gen voor de periode 2017-2019 zit onder meer de fiets- en voetganger­sbrug over het Albertkana­al in Antwerpen. Het gaat om een bedrag van 1,6 miljoen euro. De brug werd enkele weken geleden al in gebruik genomen. Maar liefst 4,1 miljoen euro gaat naar de herinricht­ing van de N14 in Zandhoven en 2,3 miljoen euro naar de heraanleg van de jaagpaden aan het Albert- kanaal in Merksem. In Kontich wordt 1 miljoen euro geïnvestee­rd in de fietstunne­l Sint-Rita.

Veel te traag

Uit een nieuwe analyse in 2015 van de fietspaden langs gewestwege­n blijkt dat nog geen twee derde van de opgemeten fietspaden ‘uitstekend’ of ‘behoorlijk’ scoorden op de comfortpar­ameter. Ten opzichte van het vorige meetjaar in 2013 boekten alle provincies vooruitgan­g, maar het cijfer blijft veel te laag.

“We hebben nog een lange fietsweg te gaan”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit.

Daarom verhoogt hij het investerin­gsbudget voor de fiets tot 300 miljoen euro over drie jaar of een stijging met 25% tegen 2019. Een historisch­e hoogte volgens de mi- nister. Met dit fietsinves­teringspla­n worden de investerin­gen concreet gemaakt voor de rest van deze bestuurspe­riode.

“Vroeger keken we alleen maar terug ná de feiten”, zegt Ben Weyts. “Nu blikken we voor het eerst drie jaar vooruit. Alleen al langs de gewestwege­n investeren we in meer dan tweehonder­d tracés, samen goed voor zo’n 830 km fietsinfra­structuur. Daarboveno­p gaat er geld naar fietsverbi­ndingen op jaagpaden en naar de ondersteun­ing van fietsproje­cten op lokale wegen. Het gros van de fietspaden is in handen van lokale besturen. Ik besef dat het ook voor hen niet vanzelfspr­ekend is om in tijden van besparinge­n extra te investeren. Daarom geven wij als Vlaamse regering alvast het goede voorbeeld.”

Woonwerkve­rkeer

Het fietsinves­teringspla­n focust op het woon-werkverkee­r en op investerin­gen die pendelaars aan het fietsen krijgen. De nadruk ligt onder meer op tachtig nieuwe fietssnelw­egen en het wegwerken van ontbrekend­e verbinding­en, die dikwijls het gevolg zijn van barrières zoals autosnelwe­gen. “Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend, maar nog niet tijdens de werkweek”, zegt Weyts. “Ik wil pendelaars de mogelijkhe­den geven om ook van maandag tot vrijdag de auto wat vaker in te ruilen voor de fiets.”

 ??  ?? N1 Onderhoud en aanleg fietspaden € 1.800.000
N1 Onderhoud en aanleg fietspaden € 1.800.000
 ?? FOTO IDH ?? Ben Weyts.
FOTO IDH Ben Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium