Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Journalist brouwt Antwerps bier

Patrick Van Gompel maakt uniek product met vier gisten en vier hopsoorten

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Patrick Van Gompel wil nog drie boeken en een toneelstuk schrijven. En een bier brouwen. Dat laatste heeft hij gerealisee­rd, met de hulp van François Huysmans, die zijn naam aan dit bier heeft gegeven.

“Waai emme nog genne noam veur da

b bier.” “François.” “Dawwe nog genne noam

veur da bier emme.” Zo moet het telefoonge­sprek dat aan de geboorte van het nieuwe bier, François Grand Cru, is voorafgega­an, hebben geklonken. François Huysmans is een gerenommee­rde sommelier en de man achter foodtaster.be, Patrick Van Gompel de bekende en vaak geïmiteerd­e VTM-journalist uit Turnhout die wel eens recensies schrijft voor de blog van Huysmans en op zijn bucketlist het brouwen van een bier had staan.

Toen François Huysmans had besloten om een bier te brouwen, vond hij in Patrick Van Gompel een enthousias­te bondgenoot. In de brouwerij van Marc Knops stelden ze samen het recept op punt. Het resultaat komt vandaag op de markt.

De markt, dat is relatief, want het brouwsel van Van Gompel, Huysmans en Knops is een exclusief product. Dat beseft ook Limburger Jan Daelemans, de CEO van Prik & Tik, die meteen het hele eerste brouwsel opkocht om het in zijn eigen 115 drankenhan­dels te verkopen. “Binnen de 48 uur hebben we dat in elk filiaal in voorraad”, belooft Daelemans.

Champagneb­ehandeling

Het was ook een van de dingen die de journalist nog op zijn bucket list had staan. “Ik ben 60, en wil voor mijn 65ste nog vijf dingen doen: drie boeken en een toneel- stuk schrijven, én één bier op de markt brengen. Dat laatste is nu gelukt.”

Van Gompel wil nog niets kwijt over de boeken die hij plant, behalve dat het nonfictie is, maar over zijn bier vertelt hij honderduit. “Voor mij is het maken van een bier een emotionele sensatie. We hebben nu een tripel van 9% gebrouwen. Het unieke van dit bier is dat het vier gisten en vier hopsoorten bevat. We denken dat dit vernieuwen­d is. Bovendien worden de flessen na botteling nog vier keer gekeerd. Ze krijgen dus een champagneb­ehandeling. We geloven dat dit de smaak ten goede komt.”

Of dat het geval is, kan de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever, die de lancering van het bier bijwoonde, niet vertellen. Hij waagt zich niet meer aan alcoholisc­he dranken omdat hij naar eigen zeggen in zijn jeugd in de bierketel is gevallen, zodat hij net als Obelix niet meer aan de toverdrank mag zitten. “Bier is wel heilig in onze contreien”, zegt De Wever. “De grens tussen bier en wijn, of tussen boter en olie, is wel de meest relevante in Europa. Ze loopt dwars door ons land.”

Geen te’s

Patrick Van Gompel mag nog uitleggen wat zijn bier onderschei­dt van alle andere bieren. “Een bier mag niet te bitter, niet te fruitig, niet te hoppig of te zuur zijn. Alles moet er in zitten, maar zonder de te’s. De brouwer heeft dat begrepen, omdat hij net als ik een liefhebber van Westmalle tripel is.”

De ‘François Grand Cru’ is te koop in de winkel, maar 6 euro voor een flesje is niet goedkoop. “Mensen vinden het geen probleem om 12 euro voor een gin-tonic te betalen”, repliceert de journalist.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Patrick Van Gompel en collega Dany Verstraete­n proeven. Burgemeest­er Bart De Wever beperkt zich tot het tonen van de fles.
FOTO JORIS HERREGODS Patrick Van Gompel en collega Dany Verstraete­n proeven. Burgemeest­er Bart De Wever beperkt zich tot het tonen van de fles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium