Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan iedereen in de ogen kijken”

Vrijgelate­n zoon mag geen contact hebben met vader

- IVO MEULEMANS

De jongste verdachte van de zogenaamde ‘Putdekselm­oord’ in Gierle (Lille) is vrijgelate­n onder voorwaarde­n. “Het doet deugd dat ik weer kan werken”, zegt Marnik V.O. (21). “Alleen met mijn vader mag ik geen contact hebben.”

b Samen met zijn vader Jef (56) wordt Marnik V.O. verdacht van de Putdekselm­oord op het erf van hun boerderij aan Rooien in Gierle. Op 4 februari vonden speurders er het lichaam van huisbaas Paul Boeye (51) uit Sint-Lenaarts (Brecht) naast een waterput. De bio-ingenieur had meerdere zware verwonding­en aan het hoofd.

Sindsdien zat zoon Marnik zijn voorarrest thuis uit met een enkelband. Hij mocht de woning op de boerderij niet verlaten. Daar kwam woensdag veranderin­g in, nadat hij een dag eerder opnieuw was ondervraag­d door speurders van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen.

Geen enkelband meer

“De onderzoeks­rechter vond de aanhouding van de jongste verdachte niet langer nodig voor het onderzoek”, zegt Inge Delissen van het parket in Turnhout. “De jongeman moet meteen gevolg geven aan de oproepinge­n van politie en deskundige­n, en hij mag geen contact hebben met zijn vader.”

Marnik V.O. is opgelucht. “Woensdag kreeg ik telefoon van de dienst voor het elektronis­ch toezicht. Ik moet mijn enkelband niet langer dragen”, zegt hij. “Eindelijk kan ik weer gaan en staan waar ik wil. Ik ben zelfstandi­ge. Ik doe tuinonderh­oud en herstel machines. Ik ben meteen weer aan de slag gegaan. Werken is de beste manier om je zinnen te verzetten.”

“Dit weegt loodzwaar”

De jonge ondernemer was gisteren al de haag aan het scheren bij een klant. Hij blijft wel verdacht van moord. “Die verdenking weegt loodzwaar, maar ik sta recht in mijn schoenen. Ze mogen me nog honderd keer verhoren, ik ben onschuldig”, zegt Marnik V.O., die voor het eerst met de media praat. “Ik kan iedereen recht in de ogen kijken.”

Vader en zoon blijven erbij dat het om een noodlottig ongeval ging. Toen hun huisbaas op de rand van de put op zijn buik lag en aan de waterpomp aan het werken was, zou het betonnen putdeksel zijn gevallen. De speurders menen dat er ‘onlogische handelinge­n’ werden gesteld bij de hulpverlen­ing.

“Ik was er niet bij toen het putdeksel viel. Mijn vader is me binnen komen roepen”, zegt Marnik V.O. “Hij heeft de dienst 100 gebeld en samen hebben we de in- structies van de hulpverlen­ers gevolgd en zijn we de reanimatie begonnen. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Zijn vader in de gevangenis bezoeken, mag Marnik V.O. niet. “Dat is jammer”, bekent hij. “Ook voor mijn vader steek ik mijn hand in het vuur. Het is een doodbrave, eerlijke man. Dit verdient hij niet. Hij heeft al te veel meegemaakt in zijn leven.”

Geen bekentenis­sen

Tijdens het verhoor dinsdag is Marnik V.O. opnieuw geconfront­eerd met zijn vader. “Er zijn geen bekentenis­sen afgelegd. Iedereen blijft bij zijn stelling”, zegt Romy Geysen, de advocate van de zoon. “Het is nog altijd wachten op een definitief autopsieve­rslag.”

De aanhouding van de vader is vorige week met een maand verlengd. “We hebben geen beroep aangeteken­d”, zegt meester Tim Smet. “Het is vreemd dat de politie geen nieuwe elementen aandraagt. Voor ons is het werken in een grijze zone. Mijn cliënt is opgelucht dat zijn zoon zijn activiteit­en kan hervatten, maar hij heeft het moeilijk in de gevangenis.”

MARNIK V.O.

Moordverda­chte “Eindelijk kan ik weer gaan en staan waar ik wil. En ik ben meteen weer aan de slag gegaan. Werken is de beste manier om je zinnen te verzetten.”

 ?? FOTO IVO MEULEMANS ?? De boerderij in Gierle, waar Paul Boeye in verdachte omstandigh­eden om het leven kwam.
FOTO IVO MEULEMANS De boerderij in Gierle, waar Paul Boeye in verdachte omstandigh­eden om het leven kwam.
 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Links: Marnik V.O. met zijn advocate Romy Geysen op weg naar de rechtbank. Hij moet niet meer maandelijk­s voor de raadkamer verschijne­n. Rechts: vader Jef V.O. blijft in de gevangenis.
FOTO'S MIA UYDENS Links: Marnik V.O. met zijn advocate Romy Geysen op weg naar de rechtbank. Hij moet niet meer maandelijk­s voor de raadkamer verschijne­n. Rechts: vader Jef V.O. blijft in de gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium