Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij maken hier het verschil zonder één euro subsidie”

Kempense vzw Cunina helpt mee aan heropbouw na verwoesten­dverwoeste­nde aardbeving twee jaar geleden

- Van onze redacteur ter plaatse Dirk Hendrikx

Tegen een bergflank van het dorp Sekha, ergens in de Himalaya, overschouw­t Sophie Vangheel de bouw van vier bakstenen huisjes die met hun groene daken opgaan in de weelderige natuur en de terrasvorm­ige veldjes eromheen. Hier krijgt het ‘ecodorp’ van de Kempense vzw Cunina vorm. Het is maar een van de vele initiatiev­en van de organisati­e na de zware aardbeving in 2015. Wij reisden mee met Sophie Vangheel om te zien of de gulle hulp van vele Vlamingen hier goed wordt besteed.

Het is haast een obsessie van de dynamische dame uit Geel, die Cunina oprichtte in 1990 en sindsdien in zes verre landen al zorgde voor degelijk onderwijs voor meer dan 13.000 kinderen. Cunina zoekt in Vlaanderen peetouders die telkens het schooltraj­ect van één kind financiere­n met een kleine maandelijk­se bijdrage. In Nepal alleen lopen vandaag 1.360 kinderen school onder de vleugels van genereuze Vlamingen, die ze in de meeste gevallen nooit hebben ontmoet.

Rechtstree­ks naar doelgroep

Sophie Vangheel (69) maakt er een heilig punt van om niet meer dan 10% van het geld dat Cunina ontvangt, te besteden aan operatione­le kosten. De rest gaat rechtstree­ks naar de doelgroep. Dat lukt omdat elke euro twee keer wordt omgedraaid, omdat Cunina kleinschal­ig blijft en omdat de werking in elk land wordt gecoördine­erd door mensen van ginds.

In Nepal zijn dat vader en zoon Pasang en Tashi Sherpa. Pasang is afkomstig uit het berggebied in de schaduw van de Makalu, de vijfde hoogste berg ter wereld en buur van de Mount Everest. Het is op zijn aanwijzen dat Cunina hier in de streek een schooltje heeft gebouwd voor hulpverple­gers en ook scholen in de dorpen Sekha, Num, Hatiya en Chepuwa. Zo kan het dat we op het dak van een basisschoo­l in het Himalayage­bergte in grote letters ‘Torfs’ zien staan. De bekende schoenenve­rkoper is een van de grote sponsors van Cunina.

We waren toevallig ook op rondreis met Cunina in Nepal vlak na de aardbeving in 2015, toen 9.000 mensen omkwamen en 600.000 huizen verwoest werden. Een zware naschok leidde tijdens die trip opnieuw tot veel leed en kostte ook het leven aan een van de petekinder­en van Cunina, van wie de peetouders uit Mechelen diep geschokt reageerden. “We hebben toen bovenop onze gewone steun onmiddelli­jk voor noodhulp gezorgd”, zegt Sophie. “Zoals stevige golfplaten, zodat 6.000 mensen tenminste weer een dak boven hun hoofd hadden voor de moessonreg­ens begonnen. En in totaal 8.000 rugzakjes met basisschoo­lmateriaal voor kinderen, die soms alles kwijt waren geraakt in het puin van hun huisjes.”

Twintig nieuwe klaslokale­n

De scholen in het Makalugebi­ed liepen gelukkig geen of slechts lich- te schade op. Het internaat bij het Chiwongklo­oster tegen de Everest, waar piepjonge boeddhisti­sche leerling-monniken les volgen – en waar we zondag naar toe gaan – werd compleet vernield. “Dat is intussen helemaal weer heropgebou­wd”, zegt Sophie trots. Ze toont een tabel met alle uitgaven die Cunina sinds 2015 gedaan heeft in Nepal. Met naast de noodhulp ook de investerin­gen in meer dan twintig nieuwe klaslokale­n, regenjasse­n, laptops, vijf microscope­n, waterleidi­ngen, eerstehulp­kits, twee melkkoeien en schoolmeub­ilair, goed voor een totaal van 1,3 miljoen euro. “Zonder één euro subsidie”, zegt Sophie. “Wij hangen van niemand af.”

De vier ecohuizen in Sekha krijgen een dubbele bestemming. Nepalese studenten zullen hier kortdurend­e opleidinge­n krijgen in horecavaar­digheden (koken, ontvangen, poetsen en kleine klussen) en in landbouwte­chnieken. Tegelijk kunnen er bergtoeris­ten en peetouders logeren. Het toerisme is van cruciaal belang voor Nepal en is de bron van een vijfde van alle inkomsten. Omdat de overheid hier door onkunde, corruptie en bureaucrat­ie zeer gebrekkig functionee­rt, is elke roepie die een toerist hier spendeert zeer welkom. “Hier zullen ze de sportievel­ingen die het gebied van de Makalu intrekken te slapen kunnen leggen”, zegt Sophie. Die bezoekers zullen een mooi uitzicht hebben over het voorgeberg­te van de Himalayare­us van meer dan 8.500 meter – we zitten hier op zo’n 1.500 meter hoogte – en kunnen genieten van de voorwereld­se stilte hier.

In het iets lager gelegen levendige stadje Khandbari ontmoetten we ’s ochtends de veertig studenten verpleging van Cunina daar. Voor twee van hen hebben we een speciale brief mee van hun peetouder Luc uit de Kempen, wiens buitengewo­ne verhaal we morgen brengen. Ze lezen de brief met grote ogen en doen hun uiterste best om in het Engels enkele zinnen terug te schrijven. “We zijn blij en trots dat we hier les kunnen volgen”, zegt een studente.

Hun ouders zijn niet zelden kleine boeren die een hard bestaan leiden in de dorpen in het district, die soms op een volle dagreis met de bus liggen. Hulpverple­gers met een basiskenni­s van gezondheid­szorg zijn erg geliefd in een uitgestrek­te regio met één hospitaal waaraan tot enige tijd geleden niet eens een dokter was verbonden. “Zo proberen we toch telkens weer een verschil te maken”, zegt Vangheel. Of hoe Kempense vasthouden­dheid tot in de meest exotische oorden ingrijpt in vele levens.

 ?? FOTO'S DIRK HENDRICKX ?? Sophie Vangheel van Cunina bij het ecodorp dat de vzw bouwt in het Makalugebi­ed. Inzet: Enkele studenten in de school van Cunina in Khandbari.
FOTO'S DIRK HENDRICKX Sophie Vangheel van Cunina bij het ecodorp dat de vzw bouwt in het Makalugebi­ed. Inzet: Enkele studenten in de school van Cunina in Khandbari.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium