Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog 17.514 auto’s te vervuilend

Aantal overtredin­gen in maart gehalveerd tegenover februari

- SACHA VAN WIELE

Van de 643.413 Belgische wagens die de Antwerpse Lageemissi­ezone (LEZ) binnen reden in maart, waren er 17.514 (of 2,7%) te vervuilend. Dat is een halvering in vergelijki­ng met februari.

NABILLA AIT DAOUD

Schepen van Leefmilieu “Dit goede resultaat toont duidelijk aan dat de LEZ leeft.”

De LEZ ging in Antwerpen van kracht op 1 februari. In deze maand werden als overgangsm­aatregel nog geen boetes uitgeschre­ven. Vanaf maart riskeerden de vervuilend­e automobili­sten wel een boete van 125 euro.

Er waren vorige maand ongeveer 7,7 miljoen voertuigbe­wegingen in en uit de LEZ. Dat komt meer op 760.000 unieke wagens. Hierbij ging het om 85% Belgische, 10% Nederlands­e, 1% Franse en 4% andere buitenland­se voertuigen. Uitgesplit­st naar de Belgische wagens waren er 17.514 in overtredin­g met de toegangsvo­orwaarden voor de LEZ of 2,7%.

“Vergeleken met het cijfer van de eerste weken van februari, dat toen nog gemiddeld 5,21% bedroeg, is er dus een duidelijke verbeterin­g”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Dit goede resultaat toont duidelijk aan dat de LEZ leeft en dat Antwerpena­ars ook echt hun verantwoor­delijkheid nemen in dit broodnodig­e gezondheid­sproject. Ik ben dan ook zeer blij met dit resultaat.”

Twee derden van de buitenland­se voertuigen komt uit Nederland. Van hen voldeed in maart 95,26% aan de toegangsvo­orwaarden. Wat de andere buitenland­se voertuigen betreft, heeft de stad alleen gegevens van de geregistre­erde wagens. Conforme voertuigen die niet geregistre­erd werden, houden geen milieu- of gezondheid­srisico in, maar zijn eerder een gevolg van het nog onvoldoend­e bekend zijn van de administra­tieve procedure rond de LEZ.

Direct betalen

De schepen herhaalt dat vervuilend­e buitenland­se voertuigen niet zullen ontsnappen aan een boete. Zo zullen deze wagens door de politie op straat worden gecontrole­erd en wie in overtredin­g is, moet direct de boete betalen. “Ik heb steeds benadrukt dat er geen straffeloo­sheid zal zijn”, zegt Ait Daoud. “Recentelij­k heeft Vlaanderen een nieuw juridisch advies gevraagd dat bevestigt dat de bestaande verdragen met Nederland en Frankrijk ook van toepassing zijn op de Antwerpse LEZ. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat dit op korte termijn opgelost geraakt.”

Volgens het federale niveau moet Vlaanderen nieuwe verdragen afsluiten omdat LEZ een gewestbevo­egdheid is.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KRIS HOSSEY ?? Het aantal overtredin­gen van Belgische wagens is gedaald naar 2,7% van het totaal.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS FOTO KRIS HOSSEY Het aantal overtredin­gen van Belgische wagens is gedaald naar 2,7% van het totaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium