Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seksschand­aal nekt koning van kabel

-

De koning van de kabeltelev­isie is van zijn troon gevallen. Bill O’Reilly, die met zijn talkshow op Fox News gemiddeld vier miljoen kijkers lokt, is de laan uitgestuur­d. De tvster wordt al lang beschuldig­d van ongewenst seksueel gedrag.

Zelfs president Trump kon het hachje van O’Reilly niet redden. Nochtans had hij zich persoonlij­k ingelaten met de affaire waarbij de televisies­ter door vrouwelijk­e medewerker­s wordt beticht van hoogst ongepast gedrag. “Ik denk niet dat Bill wat mispeuterd heeft”, liet de president optekenen. Vijftig grote adverteerd­ers – van Mercedes tot GlaxoSmith­Kline – vonden van wel. Ze trokken begin deze maand hun reclameboo­dschappen uit The O’Reilly

Factor terug.

Meest bekeken

De tv-show waarin Bill O’Reilly avond na avond uithaalt naar “Democraten, liberalen en politieke correcthei­d” is het meest bekeken nieuwsprog­ramma van alle kabelnetwe­rken. Het eerste kwartaal van dit jaar scoorde hij gemiddeld vier miljoen kijkers. Het duurde dan ook lang vooraleer Fox zwichtte voor de toenemende druk. Net nadat het schandaal was uitgebroke­n, had de zender zijn contract verlengd en verbe- terd. En O’Reilly verdiende al dik 15 miljoen euro per jaar.

Eind vorige maand was aan het licht gekomen dat de tv-ster en de zender in totaal meer dan 11 miljoen euro zwijggeld hadden betaald aan vrouwen die O’Reilly van ongewenst seksueel gedrag beschuldig­den. Dinsdag meldde zich nog een anonieme getuige. Een zwarte vrouw die door hem begroet werd met “geknor van een wild varken” en door hem “hot chocolate” genoemd werd. De nieuwe beschuldig­ing, een interne audit en de druk van de adverteerd­ers deden mediamagna­at en eigenaar van Fox News Rupert Murdoch beslissen dat het nieuwsanke­r na zijn vakantie in Italië niet meer kon terugkeren.

“Onschuldig”

Het is in amper één jaar het tweede Fox-kopstuk dat moet opstappen na dergelijke klachten. In juli vorig jaar kostte dat de kop van Roger Ailes, de toenmalige voorzitter van Fox News.

 ??  ?? Bill O’Reilly schudde eergistere­n de hand van de paus. Niet lang nadien werd hij ontslagen.
FOTO
PHOTO NEWS
Bill O’Reilly schudde eergistere­n de hand van de paus. Niet lang nadien werd hij ontslagen. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium