Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koopzondag in autovrije stad?

-

Valt de koopzondag van september volgend jaar te combineren met Antwerpen Autovrij? Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (NVA) laat dit nu onderzoeke­n.

Vanuit de oppositiep­artijen sp.a en Groen kwamen vragen rond Antwerpen Autovrij, zoals het uitbreiden van de zone naar het gebied van de lage-emissiezon­e (LEZ). Toon Wassenberg (sp.a) opperde het idee om dit evenement te laten samenvalle­n met de koopzondag­en. Antwerpen elke koopzondag autoluw maken, ziet schepen Kennis niet zitten.

“Ik vrees dat de winkeliers hier niet mee akkoord zullen gaan”, zegt Kennis. “Toch wil ik laten onderzoeke­n of we in 2018 Antwerpen Autovrij niet naar voor kunnen schuiven, zodat het samenvalt met de koopzondag. Daarover wil ik best samenzitte­n met de winkeliers. Organisato­risch zijn er ook enkele ingrepen nodig. We organisere­n nu met Antwerpen Autovrij een mobiliteit­smarkt op de Meir omdat de winkels dan gesloten zijn. Als we het combineren met de koopzon- dag, moeten we deze markt ergens anders kunnen zetten. We moeten ook bekijken of er in dat weekend geen andere evenemente­n plaatsvind­en.”

Vakantiest­emming

Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad, is het idee op zich wel genegen. “De eerste koopzondag van september zijn mensen nog in vakantiest­emming en doen ze schoolinko­pen. Dat ze dit dan kunnen doen in een autovrije binnenstad, klinkt gezellig. Mensen moeten wel tot aan die binnenstad geraken. Het openbaar vervoer speelt daar een cruciale rol in. Het verleden leerde ons dat het daar soms fout liep omdat bus of tram onvoldoend­e reed.”

Kennis herhaalt dat een uitbreidin­g van de zone voor Antwerpen Autovrij er niet zal komen.

“Het is logistiek gewoon onmogelijk om heel dit gebied te controlere­n.”

Antwerpen Autovrij valt dit jaar op zondag 17 september.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Winkeliers staan niet weigeracht­ig tegen idee van de koopzondag in september te combineren met Antwerpen Autovrij.
FOTO KOEN FASSEUR Winkeliers staan niet weigeracht­ig tegen idee van de koopzondag in september te combineren met Antwerpen Autovrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium