Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ernstig én dartel ‘Kalf’

-

Dimitri Leue huppelt nog tot juni langs Vlaamse zalen als stiertje. Waar hij in Kalf (6+) wijst op de donkere kant van de vleesindus­trie, kiest tegenspeel­ster Anastassya Savitsky voor de glitter van Bollywood.

Met danseres Anastassya Savitsky richtte Dimitri Leue eind 2016 het gezelschap Zaam op. Hun eerste gezamenlij­ke productie Kalf! (6+), zondag in CC Merksem, is er één met een ecologisch randje.

Met muzikant Steven Taelman erbij is de cast van deze kindervoor­stelling eerder beperkt, maar dat lijkt niet het geval als in de openingssc­ène van Kalf de poppen letterlijk aan het dansen gaan tijdens een linedance met marionette­n. Savitsky vertolkt een kalf, Leue soms ook, maar in de eerste plaats werpt hij zich toch op als verteller. En over de vleesindus­trie valt heel wat te vertellen. Over hoe koeien in een ijzeren box gedekt worden en hun kalfjes al na de eerste melk van hen worden weggehaald. Of over hoe koebeesten zij aan zij geprangd staan in een te kleine stal en hen uiteindeli­jk alleen nog de wagen naar het slachthuis wacht. Net als de groene ridder uit

Don Kyoto, een ecologisch stuk van Leue uit 2008, neemt de verteller in Kalf geen blad voor de mond. De gruwel wordt soms extra kracht bijgezet door het klanktapij­t van Taelman.

BOLLYWOOD

Dat zou belerend kunnen overkomen, als een les ecologie op de planken, maar Savitsky laat dartel als een danseres een zachte wind door de voorstelli­ng waaien. Misschien is ze dan een kalf – in de spreekwoor­delijke betekenis – maar zij verkiest het leven te bekijken door een roze bril. Waarom zwartkijke­n als buiten het gras mals en groen is?

Savitsky brengt rustpunten in de voorstelli­ng met dans die bij een jong publiek in de smaak valt. Zo is er de aan het Chinees Nieuwjaar gerelateer­de leeuwendan­s, waarbij de dansers capriolen maken als een uitgelaten beest. En dan weer zijn er de gracieuze bewegingen en kleurrijke kostuums van Bollywood. Bollywood? Wel ja, u weet toch dat koeien veel beter af zijn in Indië?

Even lijkt er voor ons immer blije hoofdperso­nage een betere toekomst te wenken, maar het is nu eenmaal de boer die het laatste woord heeft. Kalf is een voorstelli­ng die kinderen zowel bewust maakt, als een prettige theatererv­aring bezorgt. (id)

Kalf, nog op 23/04 CC Merksem, 10/05 CC De Kern (Wilrijk), 31/05 CC De Ster (Willebroek) en 07/06 Kopergiete­ry (Gent). Kalf gaat ook volgend seizoen nog op tournee. www.zaam.be

 ?? FOTO KOEN BROOS ??
FOTO KOEN BROOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium