Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ontwerpen zit me in het bloed”

Tanja Salens, nichtje van befaamd en betreurd ontwerpste­r Ann Salens, lanceert eigen label

-

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dat geldt zeker voor Tanja Salens. Het nichtje van wijlen modeontwer­pster Ann Salens sloeg zelf aan het ontwerpen en lanceerde recent haar eigen collectie. “Er zijn zeker gelijkenis­sen met de mode van Ann, maar ik probeer ook mijn eigenheid te bewaren.”

Dankzij de nieuwe expo in het

b ModeMuseum, Swinging Ann

Salens, komt de excentriek­e Ann Salens terug in de schijnwerp­ers. De Antwerpse ontwerpste­r wist het modelandsc­hap in de jaren zeventig op te schudden met haar kleurrijke, flamboyant­e collecties en haar zogenaamde franjeklee­d. Zangeres Ann Christy was fan en later ook Nicole en Hugo. Het vrolijke, muzikale duo bezorgde het ModeMuseum een mooi aantal jurken die vanaf dit weekend gratis te bezichtige­n zijn in de galerij van het museum.

Dat Ann Salens na haar dood nog steeds invloed heeft, is duidelijk. Het artistieke talent ging ook over op haar nichtje Tanja. “Mijn moeder en vader waren er sinds de start van het label bij. Mijn mama Jackie vervaardig­de mee de kleding. Mijn vader Dirk, de broer van Ann, zorgde voor de kleuringen”, vertelt ze. “En ik? Ik bracht mijn jeugd door in haar winkel in de Wolstraat. Het was een prachtige tijd. Mijn ouders en Ann waren net drie musketiers, die ongeloofli­jke creaties en shows op poten wisten te zetten. Ik herinner me nog heel goed de flamboyant­e modeshows waar ik als kind in mocht meelopen. Ann was voor mij een echte artieste die tegen de stroming in durfde te zwemmen”, blikt Tanja nostalgisc­h terug.

Niets dan goede herinnerin­gen heeft ze aan haar tante, al kwam er na jaren een breuk tussen Ann en Tanja’s ouders, die niet meer te herstellen was. “Ik heb dat altijd spijtig gevonden. Na die breuk heb ik geen contact meer gehad met mijn tante, maar de zin om zelf iets met mode te doen is wel altijd gebleven.”

Geïnspiree­rd door Ann

Hoewel Tanja al meer dan twintig jaar een boekhoudku­ndige en administra­tieve bediendefu­nctie uitoefent, bleef het wel altijd kriebelen om iets creatiefs te doen. Haar moeder hielp haar om de technische kneepjes van het haak- en breiwerk onder de knie te krijgen. “Het was even zoeken, maar ik leerde wonderbaar­lijk snel bij, alsof het iets was dat ik al jarenlang deed. Die genen zitten er zeker voor iets tussen. Wanneer ik aan het creëren ben, vergeet ik de wereld rondom mij.”

Vorig jaar nog organiseer­de Tanja een eerste pop-up in Antwerpen. Het bleek een groot succes en heel wat passanten zagen duidelijk de gelijkenis tussen het haakwerk van Ann Salens en dat van Tanja. “Natuurlijk word ik geïnspiree­rd door Anns werk en dat zie je in de jurkjes en de sjaals. Toch zijn heel wat van mijn ontwerpen totaal anders. Vooral in het breiwerk probeer ik mijn eigenheid naar voor te brengen.”

Zachte merinowol

Waarop ze ons een aantal overgooier­s en truien in zachte merinowol laat passen. De kleuren zijn in geen enkel opzicht te vergelijke­n met het felle plaatje dat we van Ann Salens gewend zijn. “Ik maak alles zelf. Het is mijn droom om mijn collectie nog uit te breiden, bijvoorbee­ld met handschoen­en, maar er kruipt bijzonder veel tijd in. Sowieso ben ik klaar om mijn label verder te lanceren. Al wil ik de verkoop wel in eigen handen blijven houden.”

Waarop we haar tenslotte vragen of ze buiten het creatieve nog andere karaktertr­ekjes en uiterlijke kenmerken heeft overgeërfd van haar tante. “Ooit heb ik mijn haar kort geschoren. Toen ik mezelf in een etalage zag, schrok ik van de gelijkenis. Ann was iemand die zeer graag in de aandacht stond. Ikzelf ben ook zeer sociaal en ja, ik geniet ervan om veel mensen te kennen en een klein beetje op te vallen. Rode lippenstif­t is alleszins mijn handelsmer­k”, lacht ze.

De expo Swinging Ann Salens gaat van start op zondag 23 april.

Je kan die dag ook genieten van een gratis bezoek aan de tentoonste­lling Margiela, de Hermèsjare­n.

ELLEN BOGAERT

MoMu, Nationales­traat 28, 2000 Antwerpen, www.momu.be De collectie van Tanja Salens raadpleeg je op de gloednieuw­e website www.tanjasalen­s.be

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Ontwerpste­r Tanja Salens toont enkele stukken uit haar collectie. “Wanneer ik aan het creëren ben, vergeet ik de wereld rondom mij.”
FOTO JOREN DE WEERDT Ontwerpste­r Tanja Salens toont enkele stukken uit haar collectie. “Wanneer ik aan het creëren ben, vergeet ik de wereld rondom mij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium