Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baby mag aan borst tijdens sollicitat­ie bij Vlaamse overheid

- JENS VANCAENEGH­EM

Recent bevallen moeders mogen straks hun baby meenemen naar examens voor een job bij de Vlaamse overheid. “Jonge moeders moeten de proeven even kunnen onderbreke­n om de borst te geven”, zegt ombudsvrou­w gender Annelies D’Espallier.

In maart vorig jaar kreeg de Vlaamse Ombudsdien­st een klacht van een hoogzwange­re vrouw. Ze wilde deelnemen aan een proef voor een vaste benoeming, maar het examen vond plaats op de dag dat ze zou bevallen.

“Een vrouw mag geen arbeidskan­sen missen door haar zwangersch­ap”, zegt ombudsvrou­w Annelies D’Espallier. “Dat is discrimina­tie. Die vrouw heeft uitstel gekregen, maar het heeft ons doen nadenken over de problemati­ek. Doen we wel voldoende om zwangere of recent bevallen vrouwen alle kansen te geven?”

De denkoefeni­ng zal resulteren in een reeks aanbevelin­gen voor examens en proeven bij de Vlaamse overheid. “Het idee is dat jonge moeders hun baby gewoon meenemen en dat we in begeleidin­g voorzien voor het kindje terwijl ze het examen afleggen”, zegt D’Espallier. “Ze moeten dat ook even kunnen onderbreke­n om in een apart lokaaltje de borst te geven. Hoogzwange­re vrouwen kunnen we een parkeerpla­ats geven dicht bij het gebouw waar de proef plaatsvind­t.”

De ombudsvrou­w maakt de vergelijki­ng met mensen met een handicap. Ook zij hebben recht op “redelijke aanpassing­en” bij selectiepr­oeven, zoals het gebruik van bepaalde software of een doventolk.

Babysit

Het Agentschap Overheidsp­ersoneel, dat instaat voor het selectiebe­leid, zegt open te staan voor de suggesties van de ombudsvrou­w.

Bij Selor, het selectiebu­reau van de federale overheid, hebben ze recent al soortgelij­ke maatregele­n getroffen. Volgens een ruwe schatting kreeg Selor vorig jaar dertig tot veertig vragen van jonge moeders om hun baby mee te pakken. Dat kan zelfs voor een sollicitat­iegesprek. Een babysit, meege- bracht door de mama, let ondertusse­n op het kindje.

Het lijken maatregele­n die vrouwen in de kaart spelen, maar het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft zijn bedenkinge­n. Vorig jaar ontving het een klacht van een vrouw die pas bevallen was en binnen haar zwangersch­apsverlof een proef moest afleggen. “Ze kon haar baby meebrengen, maar dat is discrimina­tie”, zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. “Vrouwen hebben wettelijk recht op dat verlof en moeten uitstel krijgen.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Een sollicitat­ieexamen afleggen? De baby mag mee.
FOTO SHUTTERSTO­CK Een sollicitat­ieexamen afleggen? De baby mag mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium