Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samen zingen en pinten drinken

Groenplaat­s stroomt vol met 2.500 Antwerpse studenten voor dag vol bier, gezang en plezier

- ANDREAS AN ROTTY

Bier en liederen voor 2.500 studenten. De Groenplaat­s was het toneel voor de tweede Antwerpse beiaardcan­tus. De deelnemers toonden ook hun goed hart. “We vragen twee euro meer om onderwijs voor straatkind­eren te steunen”, zegt Wouter De Boeck van Unifac, de overkoepel­ende studentenv­ereniging van de Stadscampu­s van de Universite­it Antwerpen.

b

‘Geef er een lap op!’ roept UArector Herman Van Goethem. De zon staat pal op de Groenplaat­s en 2.500 studenten en andere liefhebber­s laten zich volledig gaan wanneer de cantus wordt ingezet met het aloude openingsli­ed Io vivat. Het concept van een cantus is simpel: “Samen aan tafels liederen zingen en bier nutti- WOUTER DE BOECK

Voorzitter Unifac “Het goede doel dat we steunen biedt onderwijs aan straatkind­eren. Dat ligt ons als studenten na aan het hart.” gen”, verklaart Philippe De Munck, praeses van studentenc­lub Sofia. “Maar een beiaardcan­tus is extra groot en wordt begeleid door een orkest van veertien muzikanten en een beiaardier.”

Nu is dat de klokkenlui­der van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal, die zijn 49 klokken lustig laat weerklinke­n. Het geluid wordt versterkt door de boxen, anders zou je er niets van horen doorheen het immense kabaal.

Er wordt ook een grote cheque van 5.000 euro voor het goede doel ‘StreetwiZe - Mobile School’ getoond. Een opvallend verschil met de eerste editie twee jaar geleden. ‘StreetwiZe - Mobile School’ is een Belgische ondernemin­g die straatkind­eren in derdewerel­dlanden onderwijs biedt met mobiele scholen en karretjes uitgerust met lesmateria­al. “Het is een goed doel dat focust op jongeren en onderwijs, die twee dingen liggen ons als student na aan het hart”, vertelt Wouter De Boeck, voorzitter van Unifac. Het ticket kost nu zeventien euro, twee euro meer dan de eerste Antwerpse beiaardcan­tus, om aan dat bedrag voor het goede doel te komen.

11.000 liter bier

Bij elk lied ontstaat een enorm rumoerrum van de geluidsins­tallatie en meezingend­e of brullende enthousias­telingen.tho Enkel wanneer iedereenie­ddereen gemeenscha­ppelijk zijn glas opdrinkt is het muisstil. Initieel stonden er nog flessen water op tafel, maar die raakt bijna niemand aan. Hier draait het om bier. De organisati­e sloot een contract met Jupiler voor 11.000 liter, wat neerkomt op 4,4 liter of 17,6 pinten per persoon. Voor vervoer naar te tafels zijn emmers en gieters voorzien. Het is de bedoeling met je beker in de emmer een pint te scheppen, alsof het een bol ijs is.

Unieke ervaring

De steden Lier, Leuven en Gent houden al langer cantussen onder begeleidin­g van een beiaardier. Het is een enorm populair concept, dat ook in Antwerpen een vaste waarde kan worden.

“Vorige editie waren we op twee uur uitverkoch­t, dus boden we dit jaar vijfhonder­d extra plaatsen aan”, vertelt De Munck van Sofia. “Maar dit jaar waren we op een uur uitverkoch­t.”

Ondanks de popularite­it zal de beiaardcan­tus volgend jaar niet opnieuw doorgaan. “Het is een grote organisati­e, je moet met veel dingen rekening houden”, zegt De Boeck. “We willen de cantus om de paar jaar organisere­n, zodat elke student het maar een keer meemaakt. Dan blijft het een unieke ervaring.”

Ondertusse­n weerklinkt: ‘Doe nu schaar, steen, papier met je overbuur, de verliezer doet een ad fundum’. Dronken studenten kunnen soms lastig zijn, maar daar werd op geanticipe­erd. De politie is goed vertegenwo­ordigd en extra waakzaam voor wildplasse­rs. Vrijwillig­e stewards en profession­eel veiligheid­spersoneel leiden alles in goede banen. Een team van het Rode Kruis moet overmoedig­e drinkers opvangen.

Speciale gast Axel Daseleire neemt de micro vast. ‘ Antwerpen boven!’, brult hij. Zo gaat het spectacula­ire gebeuren door tot de avond. Wanneer de cantus erop zit, gaan de studenten nog niet naarna huis. In verschille­nde cafés wachtwa hen nog een afterparty en een frisse pint.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO DIRK KERSTENS ?? FOTO FREDERIK BEYENS
FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS FOTO FREDERIK BEYENS FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS Heel wat volk op de Groenplaat­s, waar 2.500 studenten samentroep­ten.
FOTO DIRK KERSTENS Heel wat volk op de Groenplaat­s, waar 2.500 studenten samentroep­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium