Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vredesbest­and van één dag

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be @LexMoolena­ar

Heel even leek het woensdag alsof de gezamenlij­ke verklaring van de partijvoor­zitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) de ouverture was van een doorstart voor de federale regering. En alsof premier Charles Michel (MR) eindelijk de touwtjes stevig in handen had genomen. De Wever deed er nog een schep bovenop door in Van

Gils en gasten de deur op een kier te zetten voor de meerwaarde­belasting, waar CD&V zo nadrukkeli­jk op uit is om haar rol als het sociale gezicht van deze regering te verzilvere­n. Ja, heel even leek er zowaar sprake te zijn van een nieuwe lente met een nieuw geluid.

Maar gisteren was die lente alweer voorbij. Open Vld smeet de deur naar de meerwaarde­belasting keihard weer dicht en suggereerd­e dat de toenaderin­g van De Wever wel eens een koehandel kon zijn voor de rel rond de uitspraken van N-VA-staatssecr­etaris Zuhal Demir, die vindt dat CD&V de moslims beschouwt als kiesvee. Runderen scoren dezer dagen hoog in het Wetstratee­s.

Ook de N-VA zelf zette gisteren de punten op de i. De bereidheid van de partij om te praten over een meer rechtvaard­ige fiscalitei­t betekent nog niet dat die per se moet worden bereikt via een nieuwe belasting, zo vernamen we. Integendee­l, misschien moet de oplossing juist worden gezocht in minder belastinge­n. En zo zijn we dus weer helemaal terug bij af.

De meerwaarde­belasting blijft voor CD&V vooralsnog een onvervulde droom. En dat leidt tot een ongenoegen dat gisteren duidelijk af te lezen viel van de lichaamsta­al van Wouter Beke, toen hij voor de tv-camera zei: “Ofwel is er na de ruzies opnieuw loyaliteit en ambitie, ofwel is er geen vertrouwen meer.” Dat voorspelt weinig goeds.

Beke had toch al geen beste dag, want hij kreeg uitgereken­d van zijn eigen partijgeno­ot Hendrik Bogaert kritiek op de regeringsb­eslissing om het bereiken van een begrotings­evenwicht uit te stellen naar 2019. De timing van die kritiek was bepaald ongelukkig. Als de regering na al dat gedoe dan toch een keer eensgezind is, dan moet je als lid van de meerderhei­d niet vervelend gaan doen. Dat zagen we ook Wouter Beke duidelijk denken.

Er hangt nog meer miserie in de lucht. Want ook de andere opdrachten voor de komende maanden zijn niet min. Een regeling voor de Arco-coöperante­n, de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng zonder een nieuw gat in de begroting, de geluidsnor­men voor Zaventem, de activering van langdurig zieken: het zijn enkele voorbeelde­n van lastige dossiers waarover grondige meningsver­schillen mogen worden verwacht.

Daarom vinden we het bijzonder jammer dat het vredesbest­and van De Wever en Beke maar één dag heeft geduurd. Want op deze manier staat premier Michel echt wel voor een kolossale uitdaging.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium