Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turken keren België de rug toe

-

Het aantal Turken dat vanuit België emigreert, is de voorbije tien jaar gestegen. Jongeren willen het in Turkije maken.

In 2015 zijn 1.351 Turken vanuit ons land vertrokken, dubbel zoveel als vijftien jaar geleden. Tegelijk is het aantal Turken dat naar België migreert de voorbije tien jaar steeds verder gedaald. In die periode is het positieve migratiesa­ldo maar liefst vier keer kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Turkije is niet alleen interessan­t voor de eerste generatie migranten die met pensioen is en terug naar de roots wil, maar ook voor de tweede of derde generatie. “Binnen de Turkse gemeenscha­p leeft de droom sterk, zeker bij jongeren”, bevestigt Zeynep Balci, die er enkele jaren geleden onderzoek naar deed aan de Universite­it Antwerpen. “Het was verbazend makkelijk om jongeren te vinden die erover nadachten om naar Turkije te gaan. De belangrijk­ste reden om te vertrekken, is nog altijd de discrimina­tie in onderwijs en op arbeidsmar­kt. Ze zijn vaak hoger opgeleid, maar vinden moeilijk werk.”

Maar dromen zijn bedrog, ondervond Balci. “Ik heb ook gepraat met jongeren die al vertrokken waren. Eenmaal ter plekke bleek hun beeld over Turkije niet te stroken met de realiteit. In België voelen ze zich niet als Belg aanvaard, maar ginds ook niet als Turk.” (yd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium