Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meerwaarde­belasting

-

Eén dag nadat premier Charles Michel (MR) de zoveelste ruzie tussen CD&V en N-VA had gedoofd, gingen de poppen al opnieuw aan het dansen. Over de meerwaarde­belasting, een klassieker in het kibbelkabi­net. N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte na de verzoening bij Michel in Van Gils en Gasten een opening voor de meerwaarde­belasting die CD&V zo graag wil. CD&V-vicepremie­r Kris Peeters reageerde ’s ochtends op de radio met een bedankje, onmiddelli­jk gevolgd door... een fel njet van Open Vld. Fractielei­der Patrick Dewael verwoordde het zo: “Dat passeert voor ons niet. Voor ons is die deur gesloten, daar zit een slot op.” Verbazen hoeft dat niet. Over de meerwaarde­belasting draaien de drie Vlaamse partijen al tweeënhalf jaar in hetzelfde rondje: CD&V is fel voorstande­r, N-VA zet de deur onder druk van de publieke opinie nu en dan op een kier, en Open Vld blijft op de lijn dat ze het CD&V-voorstel nooit zal goedkeuren.

Binnen zijn ploeg ziet niemand hoe Michel hier nog een uitweg zal uit vinden. “Hij moet het nu doen, maar we kunnen ons maar beter op de andere dossiers concentrer­en”, zegt een regeringsb­ron. Gisteren repte Michel er met geen woord over in de Kamer, ook niet toen de oppositie daar expliciet om vroeg.

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is dat geen reden tot paniek. “De premier heeft in zijn

state of the union duidelijk gezegd dat de meerwaarde­belasting deel uitmaakt van het pakket. Hij sprak daar namens de hele regering, dus ook namens Open Vld. Ik ga ervan uit dat iedereen loyaal is.”

Maar volgens Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten heeft de premier toen enkel beloofd dat het voorstel voor een meerwaarde­belasting zou worden onderzocht, en is intussen duidelijk geworden dat het voorstel niet haalbaar is. En wat als het er niet komt, Wouter Beke? “Dan is er een probleem, maar we gaan daar niet op vooruitlop­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium