Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn wil elektrisch­e bussen inzetten op traject tramlijn 12

-

De Lijn gaat drie keer twee elektrisch­e bussen en de bijhorende oplaadinfr­astructuur testen in Antwerpen, Gent en Leuven. Als de onderhande­lingen met mogelijke aanbieders van deze bussen vlot verlopen, zullen ze eind 2019 voor het eerst door de straten rijden.

In Antwerpen worden de elektrisch­e bussen ingezet tussen het Koningin Astridplei­n en het Sportpalei­s.

“Deze bussen vervangen op dit traject tramlijn 12”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Met de werken aan Oosterweel is de keerlus voor de tram onbereikba­ar. Het worden bussen met een capaciteit van 65 reizigers. Met een volle batterij kunnen ze vijftig minuten rijden. Het opladen gebeurt aan de eindhalte. Daar zal de nodige infrastruc­tuur komen. Dankzij de nieuwe technologi­e is een batterij weer na enkele minuten volledig opgeladen. Het grote voordeel van deze bussen is dat ze geen uitstoot hebben en geluidloos zijn.”

Hybride en elektrisch

Het voertuigen­park van De Lijn is nu al voor 12% elektrisch of hy- bride.

“Vanaf 2019 kopen we alleen nog maar bussen met een alternatie­ve aandrijvin­g”, zegt Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). “In een stedelijke omgeving willen we vanaf 2025 alleen nog met elektrisch­e of hybride bussen rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium