Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IRON MAIDEN laat Sportpalei­s daveren

- GUNTER JACOBS Iron Maiden en voorprogra­mma Shinedown: zaterdag 22/04 in Sportpalei­s, Antwerpen. Tickets 50 tot 70 euro. www.ironmaiden.com

Iron Maiden kiest Antwerpen als startplaat­s voor het Europese luik van zijn wereldtour­nee. Zaterdag laat het Britse metalmonum­ent daar het Sportpalei­s daveren. Hun eerste Belgische indoorconc­ert in jaren wordt meteen ook de allergroot­ste zaalshow die Bruce Dickinson en co ooit in ons land gaan hebben gegeven.

Met Fear of the Dark, The Number of the Beast, Run to the Hills, The Trooper en Hallowed Be Thy Name heeft Iron Maiden op paasmaanda­g mee De Zwaarste

Lijst gekleurd, de honderd favoriete metalsongs aller tijden van Studio Brussel-luisteraar­s. Dat die vijf Maiden-klassieker­s stuk voor stuk minstens een kwarteeuw oud zijn, zegt veel over de houdbaarhe­idsdatum en de iconische status die de groep nog steeds geniet. Tijdens de huidige wereldtour­nee, genoemd naar het jongste album The Book of Souls, heeft de groep sinds de aftrap eind februari 2016 in Florida al voor zowat anderhalf miljoen fans opgetreden.

Om te illustrere­n hoe ver het parcours van Iron Maiden zich in de tijd uitstrekt: de vorige keer dat de groep in Antwerpen op een podium heeft gestaan, dateert van welgeteld 36 jaar geleden. Op 25 april 1981 is de Killers

Tour neergestre­ken in… De Roma. Sindsdien heeft de groep nog een keer of twintig op Belgische bodem gestaan. Met uitzonderi­ng van een show in de Leuvense Brabanthal in 2003 kunnen fans hun idolen hier de jongste jaren evenwel nog uitsluiten­d op festivals aan het werk zien. Alleen al daarom wordt het concert van zaterdag in het Sportpalei­s een kleine mijlpaal.

Pieter-Jan Symons (29) van het heavy djduo Goe Vur In Den Otto en Pieter Coolen (39), gitarist van de Antwerpse trashmetal­groep Toxic Shock, lichten toe waarom duizenden Maiden-fans reikhalzen­d uitkijken naar die openingssh­ow van het Europese luik van de tournee.

“Op festivals heeft de groep ook altijd wel een groot decor mee, maar in een zaal bevat de show veel meer details”, weet Symons. “Uiteraard ga ik dus in het Sportpa-

leis zien. Dat wil ik voor geen geld van de wereld missen, ook omdat ik Iron Maiden nog nooit in een zaal heb gezien.”

“Ik zou graag gaan, maar wij moeten zelf optreden”, valt Coolen hem met spijt in zijn stem bij. “Tot nog toe heb ik Iron Maiden uitsluiten­d op festivals gezien. Op Rock Werchter en Pukkelpop vond ik ze niet op hun best. Graspop vond ik veruit hun strafste keer, omdat ze daar voor gelijkgest­emde zielen speelden.”

“Daar heb ik de groep voor het eerst gezien, in 2004”, zegt Symons. “Sindsdien heb ik een stuk of negen Maiden-concerten meegemaakt. Die waren keer op keer goed. Met de huidige show benadrukt de groep vooral de nieuwe plaat”, weet hij. Beide fans herinneren zich nog exact wanneer ze in de ban van de groep zijn geraakt: Symons in 2001, Coolen tien jaar eerder. “Begin jaren negentig, toen ik in het tweede middelbaar zat, had iemand eens een plaat van Iron Maiden meegebrach­t”, vertelt laatstgeno­emde. “De hoes, met daarop de monsterach­tige mascotte Eddie, sprak me meteen aan. Daarop ben ik verder gaan zoeken. In de bib ontleende ik het fantastisc­he The Number of the Beast. Via MTV leerde ik Fear of the Dark kennen.”

WOULDBE SKATER

Symons heeft zich via een omweggetje de weg naar Iron Maiden laten wijzen. “In Teenage Dirtbag, het nummer van Wheatus, hoorde ik die groep zingen: ‘Listen to

Iron Maiden maybe with me’. Daarop ben ik meteen naar de platenwink­el getrokken en heb er de eerste Iron Maiden-cd gekocht die ik kon vinden. Dat was Life After Death. Die plaat heb ik zo vaak beluisterd dat ik al drie keer opnieuw een exemplaar heb gekocht. Door die plaat is mijn liefde voor heavy metal ontstaan. Voordien vond ik dat muziek voor ruige mannen met lang haar en baarden, wat ik zelf totaal niet was; ik was een dertienjar­ige would-be skater die naar Linkin Park en Blink 182 luisterde.”

Voor beide fans draait de bewonderin­g voor Iron Maiden in de eerste plaats om de muziek, al voegen ze er meteen aan toe dat ook de aankleding en de attitude van de groep hun adoratie versterken. “De hoezen van hun platen intrigeren mij ook”, zegt Coolen. “Concerten van de groep zijn steeds heel energiek en tof. Bij Iron Maiden gebeurt er iets op het podium. Hoe ze Eddie, hun mascotte die op de meeste platenhoez­en terugkomt, tijdens liveshows laten rondlopen en met een Britse vlag laten zwaaien, vind ik cool.”

Symons beaamt: “De muziek komt zeker op de eerste plaats, maar het feit dat Iron Maiden er live steeds goed uitziet – met een zotte show met poppen en zo – heeft mij destijds ook meteen gepakt. De groep doet dat nog steeds stijlvol en binnen een bepaald concept. Terwijl veel andere metal- groepen onnozelhed­en als een vikingboot, een draak of zwaarden en bijlen op het podium brengen, zet Iron Maiden een show neer die weliswaar een beetje over the top is, maar er wel nog steeds cool uitziet.”

TRENDSETTE­R

Het duo kan het belang en de invloed van Iron Maiden niet genoeg benadrukke­n. “De groep is een trendsette­r geweest”, looft Coolen. “Iron Maiden maakte eind jaren zeventig samen met groepen als Saxon en Tygers Of Pan Tang deel uit van de zogenaamde new wave of British heavy metal, maar is die stroming ontstegen omdat de groep gewoon beter is dan de rest. Iron Maiden klinkt melodieuze­r dan veel andere metal. Zonder dat de groep het zelf beseft, heeft ze echt wel een eigen stijl gecreeerd. Songtekste­n gaan over een fascinatie voor geschieden­is, mythen en sagen, zonder dat het belachelij­k wordt.”

“De invloed van de groep is bijna niet te overschatt­en”, vult Symons aan. “Iron Maiden speelt klassieke heavy metal. Samen met Motörhead en Judas Priest, en natuurlijk ook pioniers Black Sabbath en Thin Lizzy, heeft Iron Maiden een invloed gehad op alle heavy metal waar een zekere melodie in zit. Alle metalgroep­en die je vandaag ziet spelen, hebben gegarandee­rd een T-shirt van Iron Maiden in hun kast liggen. Als je naar heavy metal begint te luisteren, is Iron Maiden zonder twijfel een van de eerste groepen waar je verliefd op wordt. Avenged Sevenfold heeft het geluid van Maiden een upgrade gegeven naar wat nu the new wave of American heavy metal wordt genoemd. Ook de deathmetal­groep Amon Amarth heeft het gevoel voor melodie hoorbaar bij Iron Maiden gehaald.”

DRIE LEVENS

Waarom de populaire Britten al bijna veertig jaar meedraaien? Dat laat zich volgens Coolen en Symons eenvoudig verklaren. “Omdat ze er live nog altijd staan én veel klassieker­s hebben geschreven. In de jaren tachtig hebben ze niet één maar vijf quasi perfecte platen op rij gemaakt”, stipt de eerste aan. “Al zijn de latere albums ook nog goed, net zoals AC/DC moet de groep tegen haar eigen verleden en legende opboksen.”

“Nieuwe platen van Iron Maiden worden, net als die van AC/DC, nog echt gekocht en beluisterd, ook al kunnen die zich niet met de echte klassieker­s meten”, weet Symons. “Iron Maiden is wel altijd kwalitatie­ve platen en shows blijven afleveren, zelfs toen de groep het tijdelijke vertrek van Bruce Dickinson in de jaren negentig even heeft overbrugd met een andere zanger: Blaze Bayley. Iron Maiden blijft gewoon gaan. De groep is constant op tournee en houdt de dingen in beweging.”

“Iron Maiden heeft al drie levens gehad”, stipt Coolen aan. “Op een gegeven moment is de groep zo legendaris­ch geworden dat nieuwe generaties geïnteress­eerd zijn geraakt in de oude platen en ook de concerten willen zien. Ik vind het alleen verschrikk­elijk dat kledingzak­en als H&M tegenwoord­ig T-shirts van Iron Maiden verkopen, waarin jonge mensen rondlopen die amper weten waar die groep voor staat.”

AFSCHEID IN SCHOONHEID

Nu de gemiddelde leeftijd van de groepslede­n rond de zestig jaar ligt, rijst de vraag wat voor Iron Maiden de mooiste manier is om oud te worden of te eindigen. “De groep heeft nog minstens één nieuwe plaat in zich”, gelooft Pieter-Jan Symons. “Zolang Bruce Dickinson tijdens concerten de hoge noten blijft halen en zijn bekende sprong kan uitvoeren, mag Iron Maiden voor mij blijven doorgaan. Ik zou het wel jammer vinden als de groep zou worden zoals Deep Purple of Motörhead van wijlen Lemmy. Een metalgroep moet power uitstralen en een krachtige show neerzetten. Dat is helaas niet meer bij alle oudere groepen het geval.”

“Zolang ze fit zijn, mogen die van Iron Maiden blijven gaan. The Scorpions en Judas Priest zijn ook nog altijd bezig”, werpt Pieter Coolen op. “Voor mij mag de groep dus blijven spelen tot ze niet meer kan.”

 ?? FOTO INGE KINNET ?? Iron Maiden.
FOTO INGE KINNET Iron Maiden.
 ?? Bruce Dickinson en co zetten zaterdag het Sportpalei­s in vuur en vlam.
FOTO IF ??
Bruce Dickinson en co zetten zaterdag het Sportpalei­s in vuur en vlam. FOTO IF
 ?? FOTO JOREN
DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium