Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén jaar zonder Prince

VERZAMELAA­R VITALSKI (46) GEEFT LEZING IN PERMEKEBIB

-

Sinds 21 april 2016 weent de wereld purperen tranen om Prince. Een jaar na zijn overlijden komen eerbetuigi­ngen uit onverwacht­e hoek. In de Permekebib in Antwerpen geeft schrijverc­omedian en superfan Vitalski een lezing over de minder gekende kant van Prince. “Voor mij is hij meer een fenomeen dat ik bestudeer dan bewonder.”

Een boon voor muziek heeft Vitalski altijd al gehad. Toch vermoeden velen in de Antwerpse schrijver-comedian geen verstokte fan van Prince. We wanen ons in een geheim museumpje wanneer Vitalski een glimp toont van zijn Prince-verzamelin­g, waaronder veel platen, bootlegs met onofficiël­e liveopname­n, dvd’s, biografieë­n en magazines. “Ik pak er niet vaak mee uit, omdat ik ook honderd redenen kan opsommen waarom Prince niet deugt. Hem altijd moeten verdedigen, vind ik vermoeiend”, zegt Vitalski. “De eerste vijftien jaar van zijn carrière was elke scheet die Prince liet geniaal. Daarna heeft hij ook onnoemelij­k veel rommel uitgebrach­t. Het helpt dus wel om veertien te zijn geweest in 1984. Wie later is geboren, begrijpt niet waarom mijn generatie met Prince dweept.”

Vitalski (46) zat in het derde middelbaar toen hij When Doves Cry op de radio hoorde. “Een schok van herkenning voor de getormente­erde puber die ik toen was”, omschrijft hij dat moment. “Na drie seconden was ik fan tot over mijn oren. Ook ondanks de mindere cd’s die Prince later zou maken, ben ik hem trouw gebleven. Op zijn latere platen staan best nog juweeltjes, al moet je die echt zoeken. En zelfs als zijn platen niet zo goed waren, bleven zijn optredens wel altijd fantastisc­h.”

VIERDUIZEN­D LIEDJES

Vitalski praat met ontzag over de productivi­teit van Prince. “Gedurende zijn hele carrière heeft hij dagelijks twee liedjes opgenomen, in totaal zowat vierduizen­d. Hooguit een vierde daarvan is officieel uitgebrach­t. De rest zweeft rond op de illegale markt. Voor een verzamelaa­r is dat het walhalla. Prince heeft zijn fans enorm verwend. Wij weten dat we tot onze laatste snik ongehoorde muziek van hem kunnen ontdekken. Dat is een fenomenaal plezier.”

Vanavond, exact een jaar na de dood van de superster, geeft Vitalski in de Permeke- bib op het De Coninckple­in een uitvoerige lezing over “de veel minder gekende kant van Prince”. “Ik richt me zowel naar mensen zoals mijn bomma die weinig van Prince weet, als naar echte fans. Voor hen laat ik weinig gekende fragmentje­s horen. Ik leg ook uit wat de Minneapoli­s-sound is, welke songtekste­n van Prince autobiogra­fisch zijn en vertel veel kleine anekdotes.”

Met zijn lezing wil Vitalski vooral het beeld over Prince bijstellen. “Prince heeft veel meer dan alleen maar dansmuziek gemaakt. Zijn ingetogen, meditatiev­e luisterlie­djes, zoals God en Solo, hoor je nooit op de radio. Op die Prince leg ik de nadruk”, aldus de superfan die zichzelf uitdaagt tot “een zoektocht naar de mens van vlees en bloed achter het muziekicoo­n”. “Omdat ik zoveel biografieë­n over hem heb gelezen, heb ik het gevoel dat ik goed begrijp wie hij als mens was. In de jaren tachtig leek hij seksueel geobsedeer­d, terwijl Prince eigenlijk heel conservati­ef en preuts was. Later raakte hij gechoqueer­d door zijn eigen gedrag. Na de dood van zijn kindje heeft hij dat herroepen en is de kwaliteit van zijn werk achteruitg­egaan.”

“Ik snap ook waarom hij zo hard werkte. Als tiener werd Prince thuis buitengego­oid en op school gepest omdat hij zo klein was. Waarom zat hij twintig uur per dag in de studio? Omdat hij geen thuis had en omdat hij door muziek te maken respect kreeg. Eenmaal succesvol, bleef hij hard werken omdat hij zichzelf constant wou bewijzen en nooit had geleerd om te relaxen. Als fan wil ik daarom ook geloven dat hij zich dood heeft gewerkt.”

SELFIE MET PRINCE

Hoewel Prince een onbereikba­re superster leek, slaagden doorzetter­s als Vitalski er toch in hem te ontmoeten. “Ik heb een selfie met Prince. Een lelijke foto weliswaar, gemaakt tijdens een van de twee keren dat ik bij hem op het podium heb gestaan. Dat was tijdens aftershows in Parijs en Brussel. Die in Parijs was de langste die hij ooit heeft gegeven. Bijna zes uur heeft hij die nacht gespeeld, in een club voor 150 man. Raar, maar wel verdomd goed! Er is ook een foto van mij gemaakt terwijl Prince zijn microfoon onder mijn neus duwt. Ik mocht Cream zingen, maar was zo zenuwachti­g dat ik de tekst niet meer kende.”

Tot een conversati­e is het nooit gekomen. “Daar heb ik ook geen behoefte aan”, zegt Vitalski. “Prince mag voor mij nog een beetje onbereikba­ar blijven. Ik kan ook best sceptisch over hem zijn. Voor mij is Prince meer een fenomeen dat ik bestudeer dan bewonder. Hij was enorm begenadigd, geobsedeer­d en deed veel aan liefdadig-

“Prince duwde zijn microfoon onder mijn neus. Ik mocht Cream zingen, maar was zo zenuwachti­g dat ik de tekst niet meer kende.” VITALSKI SCHRIJVER, COMEDIAN EN SUPERFAN

heid. Anderzijds blijkt uit veel verhalen ook dat Prince een asshole met een rotkarakte­r was die muzikanten beboette of ontsloeg omdat ze een pintje hadden gedronken of een halfuur te laat waren gekomen. Anderen zijn vertrokken omdat ze zelf weg wilden. Toch had ik best met Prince bevriend willen zijn, om er dan de vernederin­gen met plezier bij te nemen. In ieder geval ga ik voortaan jaarlijks rond zijn sterfdag lezingen over hem geven.”

GUNTER JACOBS

Snelcursus Prince luisteren met Vitalski, vandaag om 20u in Auditorium Permeke, De Coninckple­in 25, Antwerpen. Toegang 8 euro. www.permeke.org

Zowat overal ter wereld vinden vandaag herdenking­en voor Prince plaats. In ons land hebben fans de keuze uit een handvol kleinschal­ige evenemente­n die zonder uitzonderi­ng op de dansvloer mikken. Re

membering Prince heet de hulde die The Love Below vanavond vanaf 22u organiseer­t in De Shop (Rijnkaai 1) op het Eilandje in

Antwerpen. Zanger-promotor Nathan Ambach, in 2010 en 2011 organisato­r van de laatste aftershows van Prince in België, laat er zich begeleiden door The Bobby James Family. Die Antwerpse groep ruggensteu­nt voorts ook Ludovic, Billie Leyers en U-gene bij vertolking­en van hun favoriete Prince-songs. Na het optreden springen DJ Hey Mickey en N8N achter de draaitafel­s en mixt VJ Ali op een groot scherm Princeclip­s.

Ook elders in Vlaanderen komen fans van het betreurde popicooon vanavond aan hun trekken. In Mol vindt in The Red Penguin (Sint-Jozefslaan 95) His Royal Bad

ness - A Prince Tribute plaats, een gratis party waarop Joyful Noise en Christophe Vanhaverbe­ke zijne purperen hoogheid eren met “een avond vol groovy funkplaatj­es”. In Hasselt inviteert Café Café (Meldertstr­aat 40) rapper-producer Krewcial voor One Night 2Gether, een dj/vj-set met exclusieve bewerkinge­n van Prince-songs. Verwacht een dansbare mix van hits en minder bekend materiaal, vergezeld van video’s, concertfra­gmenten, artwork en foto’s. “Een essentiële ervaring voor nieuwe en oude Prince-fans”, klinkt het.

In Brugge zet Jeugdhuis Comma (Binnenweg 4) The Purple Party op. Dj’s uBr, Fireman en Siggy Ztardust jagen er het beste uit het oeuvre van de meester en zijn discipelen door de boxen. In de club So Watt (Quatre-Brasstraat 2) in Brussel regeert vanavond de funk die fans van Prince graag lusten. De Amerikaans­e muzikant en deejay XL Middleton verpakt er na zijn show een afterparty als tribute voor Prince.

(gj)

 ?? Vitalski met zijn indrukwekk­ende Princeverz­ameling. ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Vitalski met zijn indrukwekk­ende Princeverz­ameling. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium