Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom ook La Doyenne razend spannend kan worden

- HUGO COOREVITS

Rotverwend werden we. De Amstel Gold Race was een topkoers, zelfs in de Waalse Pijl probeerden aanvallers weliswaar vergeefs iets te maken van de saaiste Worldtourk­oers ter wereld. Rest nog Luik Bastenaken Luik, dat – op voorwaarde dat topfavorie­t Valverde geïsoleerd raakt – net zo’n explosieve cocktail kan worden. En wel om deze vier redenen.

1 Geen Wanne, Stockeu en Haute Levée

Net als dertien jaar geleden is de bekende trilogie Wanne, Stockeu en Haute Levée dit keer afwezig. Vijfvoudig winnaar Eddy Merckx legde in 2005 nochtans met succes al zijn gewicht in de schaal bij de nieuwe eigenaar ASO om de drie bekende hellingen opnieuw op te nemen. Het is alsof je een Ronde van Vlaanderen organiseer­t zonder de Muur, Oude Kwaremont én Paterberg.

Dit keer had ASO het zelf niet in de hand, want wegenwerke­n in Stavelot zijn de boosdoener. In de plaats daarvan komt voor de gelegenhei­d een nieuwe, onbekende, trilogie: de Côte de Pont, le Bellevaux en vooral de Côte de la Ferme Libert. Drie heuvels die in de buurt van Malmédy liggen. Volgens Didier Malempray, journalist van Vers l’Avenir, is dit een heel verraderli­jk tussenstuk. “Vooral dat vals plat naar Malmédy opent mogelijkhe­den”, klinkt het.

Dat meent ook ex-ploegmanag­er Rik Verbrugghe, vroeger woonachtig in het Luikse en nu adviseur op de Franstalig­e openbare televisie. “Ik fiets morgen

(vandaag, red.) dat stuk zelf. Google Maps leert me dat het zwaar is, maar toch iets lichter dan de Stockeu en de Haute Levée. Zo krijgen meer renners in die zone de kans om wat te ondernemen.”

Al denkt Jelle Vanendert dat de Côte de la Ferme Libert (1.200 meter aan 12,1 procent, na 180 km) van het zwaarste is wat er in België te vinden is. “Maar deze klim wordt niet bepalend, hij maakt alleen de slijtagesl­ag zwaarder. Het zijn in deze zone ook kleine, steile weggetjes.”

Zonder overbodige

2 kasseiklim in het slot

Vorig jaar pakte ASO plots uit met de Côte de la Rue de Naniot, een bolle, nijdig klimmende kasseiweg van 600 meter waar uiteindeli­jk de beslissing viel hoewel er maar een vijftal kilometer écht werd gekoerst. “Ze hebben ingezien dat dit zot was”, zegt Rik Verbrugghe. “Hoe zwaarder de finale, hoe langer ze wachten. Poels zag je op die steentjes pas voor het eerst piepen. Het is al genoeg met de Côte de SaintNicol­as op 5,5 km van de aankomst in Ans. Daar wordt automatisc­h het kaf van het koren gescheiden.”

3 Koud, maar niet te koud

Zo bijtend koud als vorig jaar wordt het niet. Toen leidde sneeuw ertoe dat Luik - Bastenaken - Luik zelfs vijf kilometer werd ingekort. Het lijkt dit jaar een droge editie te worden. “Al krijgen we bij het keerpunt in Bastenaken kort voor de middag toch ook wel een gevoelstem­peratuur van nul graden”, kijkt weerman Denis Collard van RTBf-radio vooruit. “De wind staat te zwak om een stevige rol te spelen. Bij de finish in Ans verwacht ik een negental graden. Na de middag zijn er eventueel ook wat opklaringe­n.”

Volgens Rik Verbrugghe is dat hét ideale koersweer. “Met zuidenwind heb je een betere koers, maar dat lijkt niet het geval te worden. Als de wind na het keerpunt in Bastenaken stevig uit het noorden blaast, zit alles meer op slot. Noordenwin­d of wind uit het noordweste­n kan, als die maar zwak genoeg is. Al wacht ik met de wind altijd tot de ochtend zelf af.”

4 Van Avermaet als extra bondgenoot

Zonder de van een zware nier

kneuzing herstellen­de Philippe Gil- bert zullen we nooit weten of het in deze tijden nog mogelijk is om in één en dezelfde maand de Ronde van Vlaanderen én Luik - Bastenaken - Luik te winnen. Het is wel goed dat Wereldbeke­rleider Greg Van Avermaet de allerlaats­te aprilklass­ieker erbij neemt, zodat eeuwige aanvallers als Kwiatkowsk­i een bondgenoot vinden in de strijd tegen topfavorie­t Alejandro Valverde. Om de Spanjaard van een vierde eindzege te houden, heeft de rest er alle baat bij dat de strijd liefst al op 50 à 60 kilometer van de finish losbarst. Zelfs Romain Bardet, Roman Kreuziger of Rui Costa zijn een bondgenoot. Pas zo kan Valverde van zijn Movistarpl­oeg geïsoleerd worden.

“Als Movistar het tempo bepaalt en zo wurgend hoog legt dat de tegenstand slechts kan volgen, is het al te laat”, vreest Verbrugghe. “Dan kijk ik in de eerste plaats naar Quick.Step Floors, dat al het hele voorjaar door overal beukt en met Jungels naast Martin een tweede man in topvorm heeft. Ook BMC schuwt het initiatief niet. Ik verwacht ook dat Lotto - Soudal na de Waalse Pijl uit zijn pijp zal komen. Om Valverde in de sprint te verslaan, moet je vooraf een lang gevecht man tegen man aangaan. Hoe frisser hij aan de eindsprint begint, hoe groter de kans dat hij iedereen in Ans in de sprint afmaakt.”

“Wachten tot La Roche-aux-Faucons is volgens mij te laat”, gaat Verbrugghe verder. “Dan ben je al La Redoute (de Koppenberg van Luik - Bastenaken - Luik, red.) voorbij en resten er slechts 19 km. De Faucons is net iets te zwaar voor Van Avermaet om daar met de betere klimmers als Valverde mee te gaan. Dus moet het vooraf gebeuren, of moet Greg hopen dat er nadien nog een groepje terugkomt. De Côte de Saint-Nicolas daarentege­n heeft hij wel in de benen. In de logica van het voorjaar vermoed ik dat ook nu de aanvallers zullen proberen het te halen van de verdediger­s. Het kan tot een mooie afsluiter van een indrukwekk­end voorseizoe­n leiden.”

Rik Verbrugghe “In de logica van het voorjaar vermoed ik dat ook nu de aanvallers zullen proberen het te halen van de verdediger­s. Het kan tot een mooie afsluiter van een indrukwekk­end voorseizoe­n leiden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium