Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serena even naar af, Sharapova keert terug

- HANS JACOBS

Wie moet de leemte die Serena Williams laat in het vrouwenten­nis opvullen? Wel, vanaf volgende week kunt u Maria Sharapova weer aan het werk zien op de courts. Ook al wordt ze sinds haar meldoniumz­aak uitgespuwd door sommige collegaten­nissters. “De manier waarop de anderen naar mij kijken, is het minste van mijn zorgen.”

Noblesse oblige. Zoals dat gaat bij

b diva’s, wordt ‘De Comeback’ in een boek gegoten. Het werkstuk draagt de naam Onstopbaar. Mijn leven tot nog toe – handig zo’n titel, met nog ruimte tot vervolgedi­ties. Het boek ligt in september in het Engels in de rekken in afwachting van een Russische vertaling, en MaSha is al bezig met haar promotieto­urnee. Zo sierde ze onlangs de cover van het magazine van de Engelse krant The Times.

Niet geheel toevallig nu, want op dinsdag 25 april loopt haar dopingscho­rsing af. Op 26 april staat ze weer op de tenniscour­ts, op het WTA-tornooi van Stuttgart, ook wel de Porsche Grand Prix genoemd. Ook niet toevallig: het luxueuze automerk is al jaren een trouwe sponsor van de bevallige Russische. Sharapova zal geen boterham minder hebben moeten eten tijdens de schorsing, want op uitzonderi­ng van het horlogemer­k Tag Heuer bleven ook de andere hoofdspons­ors de tennisster-met-de-looks-van-een-topmodel haar omarmen.

Wildcards

Niet iedereen op het circuit is evenwel gediend met haar comeback en dan vooral niet met de vrijgevigh­eid van tennisorga­nisatoren om Sharapova een wildcard voor de komende tornooien te geven. Omdat ze zo lang out was, heeft ze geen ranking meer en kan ze niet zomaar aan WTA-tornooien deelnemen zonder kwalificat­ies te spelen. De Duitse Angelique Kerber, de huidige nummer één van de wereld, vindt het “een beetje vreemd dat zij volgende week binnenwand­elt en meteen kan spelen. We hebben ook goede Duitse speelsters die wildcards verdienen.”

Ze krijgt bijval van Andy Murray, de nummer één van de wereld bij de mannen die altijd al op de bres stond voor een fors antidoping­beleid. Hij vraagt zich openlijk af of iemand die is geschorst wegens doping een handje moet worden geholpen door makkelijke wildcards. Neen, dus. “Integendee­l, die zou zich weer naar boven moeten knokken.”

Wel, Maria Sharapova?

“De kritiek van andere tennisster­s is het laatste van mijn zorgen. Daar heb ik zelfs niet eens aan gedacht”, zei ze gisteren in het Duitse magazine Stern. “Wat anderen zeggen, daar heb ik geen controle over.”

Volgens haar is er niet eens een probleem. “Ik weet dat ik gerespecte­erd word, ik zie het aan de manier waarop ze tegen mij spelen.”

Boksen

Dat zal dan moeten blijken in Stuttgart, Madrid en Rome, die ook met open armen Sharapova ontvangen, want reclame gegarandee­rd. Het drieluik is de grote test. Want, wat kan Sharapova nog? Onder de Californis­che zon, met de hulp van haar nieuwe hitting-partner, de Amerikaanm­et-Oekraïense-roots Alex Kuznetsov, vijzelde ze haar tennisskil­ls op. Met haar Franse physical coach bouwde ze in haar huis vlakbij Manhattan Beach in Los Angeles, haar conditie weer op.

“Om in vorm te blijven, heb ik mij ook aan het boksen gewaagd. Dat was nodig, want ik moest in vorm blijven. Het was super, want ik beeldde mij bepaalde mensen in terwijl ik aan het trainen was.”

Het gros van de tijd bleef haar moeder bij haar inwonen. “Het was ongeloofli­jk moeilijk om mijn schorsing te aanvaarden. Ik had weinig vrienden, alleen mijn vader en mijn moeder. Ik voelde me heel klein en kwetsbaar.”

 ??  ?? Vanaf woensdag weer te bewonderen op de tenniscour­ts: Maria Sharapova.
FOTO REUTERS
Vanaf woensdag weer te bewonderen op de tenniscour­ts: Maria Sharapova. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium