Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Extra gemotiveer­d na klucht van vorig jaar”

Nick Van Peborgh gaat met revanchege­voelens op zoek naar zesde zege op rij

- BART SPRUIJT

Nick Van Peborgh gaat zondag op jacht naar zijn zesde overwinnin­g op rij in ‘zijn’ Antwerp Ten Miles. Vorig jaar ‘verloor’ hij van de later op doping betrapte Mohammed Berok. “Natuurlijk zit ik met een revanchege­voel. Als ik zondag win, telt die overwinnin­g ook voor die van vorig jaar.”

Vorig jaar startte Van Peborgh als superfavor­iet om voor de vijfde keer op rij de Antwerp Ten Miles te winnen. Maar na een bizarre race eindigde hij verrassend achter Mohammed Berok, die later tegen de dopinglamp liep en van de erelijst geschrapt werd. Na de klucht van 2016 is Van Peborgh gemotiveer­der dan ooit om te knallen in zijn favoriete stratenloo­p. “Natuurlijk zit ik met een revanchege­voel. Ik was zo misnoegd. Héél die race was één grote ergernis voor mij, omdat ik voelde dat wat die gast deed van geen kanten klopte. Dat dan later ook uitkwam dat hij doping nam, is mooi. Maar het moment om als eerste over de finish te lopen, is me afgepakt. Daarom ben ik dit jaar extra gemotiveer­d. Als ik zondag als eerste over de finish loop, zal dat voor twee jaar tellen.”

Het incident van vorig jaar zit Van Peborgh duidelijk nog hoog. “Het is zo belachelij­k dat mensen op dit niveau zichzelf doperen. Doping is sowieso al het laagste van het laagste. Laat staan als je als amateur bezig bent. Het is niet dat hier veel geld mee te verdienen valt, en dan nog.”

Stage in de Algarve

Na een korte trainingss­tage in zijn favoriete oord in de Portugese Algarve voelt de 33-jarige loper van AC Break zich helemaal klaar voor de strijd. “De voorbe- reiding is heel goed verlopen. Ik heb een uitstekend­e trainingss­tage gehad tijdens de laatste week van de paasvakant­ie. De laatste week heb ik wel gesukkeld met keelpijn, maar ik moest het sowieso wat rustiger aan doen om fris te zitten. Ik voel me er helemaal klaar voor. Ik weet nog niet wie de voornaamst­e tegenstand­ers zullen zijn, maar ik zie niet direct iemand die me zou kunnen bedreigen.”

De tactiek van de publieksli­eveling is stilaan wel bekend. “Ik ga er in ieder geval vollen bak voor gaan. Ik heb geen zin in een tactische race waarin naar elkaar gekeken wordt. Net als de voorbije jaren zal ik er van in het begin de pees opleggen en dan zullen we wel zien wie er kan volgen.”

Na zondag wil Van Peborgh zich ook bewijzen op de atletiekpi­ste. “Ik heb me goed voorbereid op het pisteseizo­en en voldoende snelheidsw­erk gedaan. Na de Ten Miles wil ik me zeker nog amuseren op de kortere afstanden: 3.000 m, 5.000 m, 10.000 m.”

Na de Ten Miles ook de marathon van Antwerpen lopen, is er voorlopig dus nog even niet bij voor Van Peborgh. “Een marathon lopen is nog niet aan de orde. Daarvoor doe ik de kortere afstanden nog te graag. In de lange marathontr­ainingen heb ik nog niet veel zin en ik amuseer me nog te veel op de piste.”

 ??  ?? Nick Van Peborgh. Na de klucht van vorig jaar wil de loper van AC Break nu opnieuw echt als eerste over de streep komen.
FOTO
BELGA
Nick Van Peborgh. Na de klucht van vorig jaar wil de loper van AC Break nu opnieuw echt als eerste over de streep komen. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium