Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb op mijn t anden moeten bijten”

Patrik Spits wordt eerste en tweede, en dat met gescheurde en gekneusde ribben

-

Na de sterke start van de Belgen op de eerste dag van Jumping Antwerpen was het gisteren aan een regiogenoo­t om te schitteren. Op de twee tweesterre­nproeven van de dag liet Patrik Spits uit SintKateli­jneWaver zich evenveel keer zien. Eerst won hij met Bellissimo Z voor Stephanie Andries (Javania). In de daaropvolg­ende proef, over 1.45 m, werd hij tweede achter de Spanjaard Diego Perez Bilbao (Best Buy). Een sterke prestatie van Spits. En dat met twee gescheurde en twee gekneusde ribben.

“Ik keek echt uit naar deze jumping”, begint Spits. “De paarden waren in vorm en ik had er zin in. Ik wou scoren in Antwerpen. Maar op de openingsda­g viel ik in de opwarmings­piste van mijn paard. De diagnose: twee gescheurde en twee gekneusde ribben. Je kan dat niet behandelen, hé. Maar ik ben hier nu, wat kon ik doen? Rijden! Al stierf ik onderweg van de pijn. Geloof me, ik heb echt op mijn tanden moeten bijten. Al heeft het, raar maar waar, ook zijn voordelen: ik heb ervaren dat ik nog scherper dan anders in de piste kwam. Er mag nu echt niets misgaan. Elke onverwacht­e beweging is dodelijk. Ik heb nog nooit zo geconcentr­eerd gereden. Je bent echt bang om weer te vallen.”

Maar de focus en concentrat­ie van Spits werden beloond, met die eerste en tweede plaats. “Al heb ik toch vooral ook goede paarden”, zegt de ruiter uit Sint-KatelijneW­aver. “Ik had me voorgenome­n om het te proberen, maar als er een balk zou vallen, zou ik onmiddelli­jk stoppen. Maar er viel geen balk, alles verliep vlotjes. Ik won de eerste proef en dat gaf me vleugels. In de tweede proef werd ik tweede, op adrenaline. Als ik van mijn paard stap, zak ik ineen. In de piste voel ik er niks van.”

GP onder voorbehoud

Vandaag is het rustdag voor Spits, om zaterdag met volle moed de GP te springen. “Dat is althans het plan. Laten we nog even afwachten hoe de pijn evolueert.” (kvlo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium