Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Art Brussels en Independen­t puilen uit

- www.artbrussel­s.com, www.independen­thq.com (fh)

Brussel staat voor een bijzonder druk kunstweeke­nd. Op de concurrere­nde kunstbeurz­en Art Brussels en Independen­t pakken tweehonder­d galeries uit met meer dan duizend kunstenaar­s. Alles zien, laat staan verwerken, is onmogelijk.

Art Brussels is al aan zijn 35ste editie toe, maar rust niet op zijn lauweren. Met de nieuwe locatie in Tour & Taxis maar ook met de concurrent­ie van Independen­t werden vernieuwin­gen ingevoerd. De galeries uit binnen- en buitenland moesten scherper passen binnen het profiel: ofwel jonge kunstenaar­s presentere­n, een overzicht brengen van midcareera­rtiesten of herontdekk­ingen van twintigste-eeuwse kunstenaar­s. Vooral die laatste categorie ‘Rediscover­y’ bracht afwisselin­g in de beurs.

Opvallend blijft de sterke aanwezighe­id van Antwerpse galeries, met onder andere Axel Vervoordt, Annie Gentils, Base-Alpha, Fifty-One, Geukens en De Vil, (re)D, Sofie Van de Velde en Vandermied­en.

NIEUW CONCEPT

Andere Antwerpse galeries als Tim Van Laere en Tommy Simoens veroverden een gegeerd plekje op Independen­t, dat voor de tweede keer plaatsvind­t in het Vanderborg­ht-gebouw in het centrum van Brussel. Ze kregen gezelschap van uitgeverij Ludion die haar activiteit­en als producent van grafiek van Luc Tuymans en Philip Aguirre in de verf zette.

Independen­t is een nieuw beursconce­pt dat in 2010 in New York werd gelanceerd. Er is geen strikte afbakening in stands en genres. Alles loopt in elkaar over. Soms ligt kunst achteloos op de grond.

Independen­t is een broeierig gebeuren waarin topgalerie­s met miljoeneno­mzet als David Zwirner en Gladstone uit New York zich een jonge look aanmeten met gedurfde niet-commerciël­e projecten. Zo liet Zwirner zijn huisarties­t Marcel Dzama een tentoonste­lling samenstell­en rond het masker, waarin prenten van Ensor en een collage van Marcel Mariën een plaatsje kregen.

De jonge Antwerpse galerie Trampoline van Simon Delobel wist zich in het internatio­nale gezelschap leuk te onderschei­den. Kunstenaar Vaast Colson presenteer­de geen werken maar een quiz waaraan de bezoekers konden deelnemen. Alle vragen hadden hetzelfde antwoord.

 ?? FOTO RR ?? Werk van Katie Heck en Jonathan Meese bij Tim Van Laere op Independen­t.
FOTO RR Werk van Katie Heck en Jonathan Meese bij Tim Van Laere op Independen­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium