Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is augmented reality de toekomst van Facebook?

- DOMINIQUE DECKMYN

Augmented reality is de toekomst, zegt Facebookba­as Mark Zuckerberg. Maar wat bedoelt hij daar precies mee? En hebben we de voorbije jaren niet precies hetzelfde gehoord over virtual reality?

“Augmented reality zal ons toelaten om de digitale en fysieke wereld op totaal nieuwe manieren met elkaar te combineren”, zei Marc Zuckerberg bij de start van het Facebook F8-evenement. “En dat zal onze fysieke realiteit beter maken.”

Is dat zo? Maakt Facebook straks onze realiteit beter – of toch minstens leuker – met AR? Zuckerberg deed in elk geval hard zijn best om ons daarvan te overtuigen.

Wat is het?

Maar wat is het eigenlijk? De term augmented reality (AR) wordt gebruikt voor heel uiteenlope­nde technologi­e, gaande van een Snapchat-filter over een Google Glass-bril tot de Microsoft Hololens en toekomstig­e brillen die levensecht­e hologramme­n in je gezichtsve­ld plaatsen. Maar ze hebben allemaal wel iets met elkaar gemeen. Bij virtual reality (VR) word je volledig ondergedom­peld in een kunstmatig­e wereld, meestal door middel van een kijker, zoals de Oculus Rift, die alle daglicht buitenslui­t.

Bij augmented reality blijf je in de echte wereld, maar daar wordt iets aan toegevoegd. Dat kan extra informatie zijn, bijvoorbee­ld een pijltje dat je vertelt welke straat je moet inslaan op weg naar je bestemming. Het kan ook gaan om fictieve objecten, zoals Snapchat je foto voorziet van konijnenor­en. Of zoals Po- kémon Go, dat Pokémonfig­uurtjes projecteer­t in je dagelijkse omgeving.

Het onderschei­d tussen AR en VR is niet absoluut. Via een camera kun je nu al je ‘echte’ handen zien in een VR-omgeving. En als je het licht dooft, is een AR-bril eigenlijk ook een VR-bril. Sommigen zien beide dan ook totaal met elkaar versmelten.

Facebook Spaces

Aanvankeli­jk leek Facebook vooral in te zetten op VR. Het bedrijf betaalde drie jaar geleden 2 miljard dollar om Oculus, de maker van de (toen nog onafgewerk­te) Rift, over te nemen. Die bril kwam vorig jaar op de markt, en 2016 moest dan ook het doorbraakj­aar voor VR worden. Maar het grote publiek was nog niet overtuigd. Het grote nadeel van VR is dat je, met bril en koptelefoo­n op, helemaal afgesneden bent van de buitenwere­ld. Maar volgens Zuckerberg zou VR juist bij uitstek een ‘sociale’ ervaring worden.

Facebook geeft dat idee niet op. Gisteren werd een testversie vrijgegeve­n van Facebook Spaces, een app die toelaat om samen met je vrienden in een virtuele ruimte te praten en spelletjes te spelen. Die vrienden verschijne­n in de vorm van cartoonach­tige figuurtjes, die de bewegingen en gelaatsuit­drukkingen van de echte persoon nabootsen.

In een demonstrat­ievideo vieren drie vrienden samen een haast pijnlijk vrolijk verjaardag­sfeestje, terwijl ze eigenlijk elk in hun eigen kamer zitten met een Oculus Rift op hun neus. Technisch gezien is dat niet revolution­air: applicatie­s zoals vTime en AltspaceVR doen al iets gelijkaard­igs. Maar Facebook heeft, met haast twee miljard gebruikers, een behoorlijk streepje voor.

Pokémon Go

Zal het aanslaan? Dat zal in de komende maanden en jaren moeten blijken. Maar eigenlijk zet Facebook vooral in op AR. “Beeld je eens in hoeveel dingen rond ons niet fysiek hoeven te zijn”, zei Zuckerberg. Bijvoorbee­ld: als je AR-bril een virtueel tvscherm op je muur toont, hoef je geen echte televisie meer te hebben.

Augmented reality kende, net als VR, een aantal valse starten. Maar de Pokémon Gorage van vorige zomer bewees dat zelfs de meest primitieve vorm van AR – een app die plaatjes projecteer­t boven op het beeld van je smartphone­camera – miljoenen kan begeestere­n (eventjes toch).

Uiteindeli­jk zullen we AR zien via een kijker die eruitziet als een gewone zonnebril, zei Zuckerberg. Maar dat kan nog vijf of

tien jaar duren, voegde hij eraan toe. ARcontactl­enzen zouden een volgende stap kunnen zijn. Nu schijnt Zuckerberg tot het inzicht te zijn gekomen dat eenvoudige smartphone-AR de beste eerste stap is. De Snapchat-achtige filters die het bedrijf in al zijn apps introducee­rt, zijn daarvan de eerste voorbode.

De Google Glass-bril moest in 2013 een wat meer gesofistic­eerde vorm van AR brengen, maar flopte totaal. De beste ARbril die je momenteel kunt kopen, is de Microsoft Hololens. Die slaagt er al vrij goed in om virtuele objecten op een slimme manier te doen opgaan in je echte omgeving. Je kunt bijvoorbee­ld een digitaal model van een gebouw op je tafel plaatsen. Maar Microsoft mikt voorlopig vooral op toepassing­en in het bedrijfsle­ven, en de Hololens kost momenteel 3.000 dollar. Er zijn bovendien nog forse technische beperkinge­n, zoals de beperkte kijkhoek: de virtuele objecten zijn alleen zichtbaar als je recht voor je kijkt.

Maar of en hoe AR zal doorbreken? “Het is een totaal nieuwe vorm van computerge­bruik, niemand kan vandaag voorspelle­n hoe dat zal evolueren”, meent Francisco Almeida, analist bij marktonder­zoeker IDC. Intussen is het ook afwachten of Apple straks de kaarten grondig herschudt. De elektronic­agigant zou namelijk al jaren zwaar investeren in AR, maar daarvan is in de huidige producten nog niets te zien. Sommigen gokken erop dat de volgende iPhone helemaal in het teken van AR zal staan.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Facebook toonde een demonstrat­ievideo waarin drie vrienden samen een verjaardag­sfeestje vieren, terwijl ze eigenlijk elk in hun eigen kamer zitten met een Oculus Rift op hun neus.
FOTO AFP Facebook toonde een demonstrat­ievideo waarin drie vrienden samen een verjaardag­sfeestje vieren, terwijl ze eigenlijk elk in hun eigen kamer zitten met een Oculus Rift op hun neus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium