Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse druif toont sterk karakter

Wijnbouwer­s meten slechts beperkte schade op aan ranken

- BERT PROVOOST

De wijnstokke­n van de Antwerpse wijnboeren hebben de nachtvorst van deze week al bij al goed doorstaan. Van drama’s zoals in de Limburgse fruitsecto­r is geen sprake, al blijft het wel afwachten wat de precieze invloed zal zijn op de oogst.

“Als het rond deze periode nog vriest, dan zijn ook wij als wijn makers ongerust. In de champagnes­treek zou de schade bijvoorbee­ld best groot zijn”, vertelt Lode Van den Brande, wijnmaker bij het Boechoutse wijndomein Oud Conynsberg. “De vorst van deze week is voor ons zeker ook geen cadeau. Maar de onheilstij­dingen uit de Limburgse fruitsecto­r delen we hier niet”, klinkt het.

Geen grote rampen

“De buitenste blaadjes van de knoppen zijn hier en daar aangetast. Het is daarop dat de scheuten komen waarop de druiven later in het seizoen groeien. Misschien zal dat er voor zorgen dat de oogst iets minder groot zal zijn, maar grote rampen verwacht ik zeker niet. Onze planten lijken gespaard door de vorst. Echt uitsluitse­l zullen we pas binnen een paar maanden krijgen”, legt Van den Brande uit. “Hoe het komt de schade hier meevalt? Om te beginnen was de minimumtem­peratuur bij ons maar 2 graden onder nul, terwijl het in Limburg nog een paar graden kouder was, tot -5 of -6. De wijnrassen die we aanplanten zijn ook soorten die vrij goed bestand zijn tegen ons klimaat. Verder spelen ook de windrichti­ng en de vochtighei­d mee bij eventuele vorstschad­e en die factoren waren blijkbaar niet zo slecht. Vorig jaar waren de omstandigh­eden voor wijnbouwer­s trouwens slechter. Toen heeft het in het voorjaar heel veel geregend en dat was veel slechter voor de druiven, want al die nattigheid werkt ziektes in de hand.” Deze zomer worden trouwens de eerste flessen van de jonge wijngaard gebotteld. “We plannen een wijnfeest in september om de eerste flessen te laten proeven”, geeft Lode Van den Brande al mee. Oud Conynsberg is een jonge wijngaard met wijngaarde­n in het zanderige Boechout. Het is het resultaat van acht vrienden die de koppen bij mekaar hebben gestoken om samen wijn te maken. Na de succesvoll­e testoogst in 2015, werden vorig jaar 18.000 extra stokken geplant. Daarmee is het in oppervlakt­e het grootste wijnprojec­t van de provincie.

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Lode Van den Brande in zijn wijngaard in Boechout. Detailfoto: een van de weinige aangetaste knoppen.
FOTO'S JOREN DE WEERDT Lode Van den Brande in zijn wijngaard in Boechout. Detailfoto: een van de weinige aangetaste knoppen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium