Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil niet rijk maar gelukkig sterven”

Ongeneesli­jk zieke Kempenaar Luc (48) geeft zijn spaargeld aan Geelse vzw Cunina voor kinderen in Nepal

- Van onze redacteur in Nepal Dirk Hendrikx

Er is één persoon in Vlaanderen voor wie het bezoek van de vzw Cunina uit Geel aan de Nepalese bergdorpen Num en Sekha, twee jaar na de zware aardbeving, een heel bijzondere betekenis heeft – al kan hij er zelf niet bij zijn. Luc, die anoniem wenst te blijven, is een 48jarige Kempenaar, vrijgezel en manager bij een groot bedrijf en weet sinds december dat hij ongeneesli­jk ziek is. Hij besloot al zijn spaarcente­n te doneren aan Cunina. “Dit is voor mij een investerin­g in mijn geluk en in hun toekomst”, zegt hij. Dit gesprek met Luc vond plaats enkele weken voor deze reis. “Ik zou mee willen gaan”, zei hij. “Maar medisch is mijn toestand te onzeker. Elk moment kan er een complicati­e optreden. Het zou ondoenbaar zijn om dan mee de bergen in te trekken. Maar ik hoop het wel nog mee te maken. En ik heb een korte toespraak opgenomen in een video, die ginds voor de kinderen zal worden getoond. Ik zeg daarin dat ik hen met plezier help, maar tegelijk is het een oproep: hierna is het aan hen om er iets van te maken, om te werken aan hun verdere ontwikkeli­ng. Ik geloof niet in geld toestoppen aan bedelaars die hun hand uitsteken. Ik zie liefdadigh­eid ook als een investerin­g, die zij moeten doen renderen.”

Pancreaska­nker

Luc woont ergens in een groene buitenwijk van een Kempense gemeente. Hij wil absoluut anoniem blijven. “Ik wil niet de indruk wekken dat ik in de belangstel­ling wil komen”, zegt hij. “Ik wil wel mijn verhaal doen omdat het Cunina kan helpen. Voor hen is publicitei­t van levensbela­ng.” Over zijn ziekte praat hij op een onwaarschi­jnlijk nuchtere manier, alsof hij als manager zakelijk de analyse heeft gemaakt en er nu mee klaar is, voor zo ver dat menselijk mogelijk is. “Ik ben in oktober geopereerd voor pancre- askanker. Het zag er eerst goed uit, maar in december kwam het bericht dat er uitzaaiing was. Ze gaven mij nog zes tot twaalf maanden. De kans op overleving na vijf jaar is nul. Er kan elk moment iets gebeuren waardoor het afgelopen is. Van mijn ziekte heb ik dus niets positiefs te verwachten. Daarom maakte ik een opsplitsin­g. Er is de ziekte en er zijn de dingen die ik nog kan doen, het positieve en mooie dat ik nog kan meemaken.” Zijn band met Cunina is er al langer. “Ik volgde in de krant het verhaal van de aardbeving en de hulp die Cunina bood in Nepal. Het sprak mij aan: de directe hulp aan mensen van vlees en bloed, aan individuel­e kinderen, die zo aan een toekomst voor zichzelf en hun regio bouwen. Ik heb heel mijn leven hard gewerkt en wat kunnen sparen. Mijn fi-

LUC (48) Weldoener “Ik zou een zwembad kunnen aanleggen of een dure auto kopen, maar dat interessee­rt mij niet. Dus besloot ik om iets moois en nuttigs te doen met mijn spaarcente­n en er andere mensen gelukkig mee te maken.”

nanciële plaatje is rond. Ik zou een zwembad kunnen aanleggen, of een dure auto kopen, maar dat interessee­rt mij niet. Wat doe je dan met je spaarcente­n? Waarom niet iets moois en nuttigs, bedacht ik, waar je andere mensen mee gelukkig maakt?”

Studentes verpleegku­nde

Hij onderwierp Cunina aan een grondig onderzoek, las commentare­n op internet en kreeg er vertrouwen in. “Ik vond alleen maar positieve reacties. Kijk, als je geeft aan een klassieke hulporgani­satie, krijg je na zes maanden een standaardb­edankbrief­je. Je geld verdwijnt in een grote pot. Bij Cunina weet je dat je 30 euro per maand naar één kind in één gezin gaat. Je krijgt een foto van dat kind, je kunt ermee correspond­eren. Al moet je daar natuurlijk niet te veel van verwach- ten. Een kind van zes jaar gaat geen lange, persoonlij­ke brieven schrijven. Op die leeftijd zal het eerder een tekening zijn met een paar zinnetjes.” Luc begon met het sponsoren van drie petekinder­en, voor wie hij dus maandelijk­s 30 euro betaalt zodat ze naar school kunnen, en breidde al snel uit naar vijf. Opnieuw, ook vanuit de zakelijke benadering van de manager: “Noem het risicospre­iding. Je weet niet hoe het loopt op lange termijn met elk van die kinderen.” Hij heeft drie jongens in Sekha en twee meisjes in Num financieel onder zijn hoede genomen. “Zij zijn nog piepjong. Later heb ik er ook de studies bijgenomen van vier studentes hulpverple­egkunde in het stadje Khandbari. Die opleiding duurt anderhalf jaar en geeft net voldoende ex- pertise om medische basisverzo­rging te verstrekke­n. Daar is in die regio een grote behoefte aan.”

Geen standaardb­edanking

In de keuken van Luc hangen de negen foto’s van de Nepalese kinderen prominent tegen de voor de rest kale muur achter de eettafel. Hij kent hun namen van buiten. “Al heeft me dat wat moeite gekost. Nu kijk ik elke ochtend naar hen als ik hier zit te ontbijten. Als dat om 6u is, dan weet ik dat het in Nepal 9u is en dat ze aankomen aan hun school daar. Zo begint je dag al goed.” In de correspond­entie met de petekinder­en zit soms een brief waar hij even stil van wordt. “De hulpverple­egkundigen schrijven langere brieven. Zo was er een studente die mij hartelijk bedankte voor de steun. Een stan- daardbedan­kje, denk je, dat hen misschien is ingefluist­erd. Maar dan vertelde ze over haar vader die ging werken in India en daar was omgekomen. En dat ze nu met haar moeder, twee zussen en een broer overleeft van wat landbouw. Dan besef je welk verschil jouw beetje hulp van hier kan maken en dat het géén standaardz­innetjes zijn.”

Nieuwe klaslokale­n

Sinds zijn ziekte is alles in een stroomvers­nelling gekomen. “Ik wil niet dat mijn petekinder­en eronder lijden als ik moet gaan. Dat iemand ze moet vertellen dat ze niet meer naar school kunnen omdat hun de sponsoring wordt stopgezet. Daarom heb ik al een som betaald die hun volledige verdere scholing dekt.”

Hier is het niet bij gebleven. “Ik heb er niks aan om rijk te sterven. Ik wil gelukkig sterven. Daarom heb ik aan Cunina gevraagd welke projecten ze nog graag hadden willen doen. Zo heb ik ervoor gekozen om drie nieuwe klaslokale­n in Num te financiere­n en vervolgens ook een nieuwe middelbare school met acht klaslokale­n in Sekha. De lokalen in Num zullen ongeveer af zijn als jullie daar toekomen. Ik kijk erg uit naar de verslagen en foto’s. En ik hoop dat ik het nog zal meemaken.”

 ??  ??
 ?? FOTO W&F ?? In de keuken van Luc hangen de negen foto’s van zijn Nepalese petekinder­en prominent tegen de voor de rest kale muur.
FOTO W&F In de keuken van Luc hangen de negen foto’s van zijn Nepalese petekinder­en prominent tegen de voor de rest kale muur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium