Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchtkwali­teit Mortsel en Zwijndrech­t onderzoeke­n uitbreidin­g LEZ

Antwerpen werkt mee aan studie effect gezondheid en haalbaarhe­id

- SACHA VAN WIELE

Antwerpen, Mortsel en Zwijndrech­t gaan samen de uitbreidin­g van de lageemissi­ezone (LEZ) onderzoeke­n. De lokale besturen beseffen dat luchtveron­treiniging niet stopt aan de grenzen van de LEZ.

De Antwerpse LEZ is sinds 1 februari van kracht. Vervuilend­e wagens worden geweerd in het gebied binnen de Ring en Linkeroeve­r. De controle gebeurt aan de hand van ANPR-camera’s. Uit de recente cijfers van maart blijkt dat van de 643.413 Belgische wagens die de LEZ in- en uitrijden er 17.514 of 2,7% te vervuilend waren. De bestuurder­s krijgen een boete van 125 euro. Antwerpen had sowieso plannen om de LEZ uit te breiden naar buiten de Ring, maar ook enkele randgemeen­ten toonden al interesse. Ook buiten de huidige LEZ zijn er knelpunten op vlak van luchtkwali­teit.

Blij met interesse

Met de studie willen de besturen van Antwerpen, Mortsel en Zwijndrech­t nu laten nagaan of uitbreidin­gsscenario’s mogelijk zijn, welke pistes wenselijk zijn en wat hiervan de mogelijke effecten zijn op de luchtkwali­teit en de gezondheid van de bewoners. “Ik vind het een goede zaak dat deze studie onderzoekt welk effect een uitbreidin­g van onze LEZ heeft op de gezondheid van de inwoners van onze districten”, zegt Antwerps leefmilieu­schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Ik ben ook blij met de interesse vanuit onze buren Mortsel en Zwijndrech­t.”

Groter geheel

In Mortsel valt hetzelfde te horen. “We zijn tevreden dat dit in een groter geheel wordt bekeken in een intergemee­ntelijke studie, omdat de gevolgen uiteraard verder gaan dan de gemeentegr­enzen”, zegt Mortsels burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA). “De resultaten van deze studie zullen bepalend zijn voor onze keuze of we al dan niet instappen in de LEZ.”

Ernstig onderzoeke­n

De Zwijndrech­tse burgemeest­er André Van de Vyver (Groen) vindt het buitengewo­on positief dat deze opportunit­eit zich aandient.

“De luchtkwali­teit is al vele jaren een bekommerni­s van het

NABILLA AIT DAOUD Antwerps leefmilieu­schepen (NVA) “Deze studie onderzoekt welk effect een uitbreidin­g van de LEZ heeft op de gezondheid van de inwoners.”

Zwijndrech­tse bestuur”, zegt Van de Vyver. “De aanwezighe­id van twee snelwegen en een drukke spoorlijn met veel goederenve­rvoer zorgen voor te veel emissies. Dit blijkt uit de resultaten van het meetpunt voor fijn stof dat zich in Zwijndrech­t bevindt. Elke maatregel die de emissies van het verkeer kan terugdring­en, verdient het om ernstig onderzocht te worden.” De onderzoeke­rs zullen rekening houden met knelpuntzo­nes op vlak van luchtkwali­teit, de duidelijkh­eid voor de weggebruik­er, mogelijkhe­den tot handhaving, alternatie­ven voor de weggebruik­ers in en naar de zone en alternatie­ven voor doorgaand verkeer. Voor ieder scenario worden de kosten en baten in beeld gebracht. Ook de handhaving van de LEZ wordt bekeken, want dat is voor een groot gebied niet evident. “De gemeenscha­ppelijke studie wil nog niet zeggen dat alle besturen samen de LEZ moeten uitbreiden of invoeren”, zegt Ait Daoud. “Elk bestuur moet dit op basis van de resultaten zelf bekijken.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Of een uitbreidin­g van de LEZ naar Mortsel en Zwijndrech­t haalbaar is, moet een studie uitwijzen.
FOTO KRIS HOSSEY Of een uitbreidin­g van de LEZ naar Mortsel en Zwijndrech­t haalbaar is, moet een studie uitwijzen.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium