Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leien gaan begin juni voor een jaar op slot

Tot december 2018 geen doorgaand verkeer mogelijk, tegen voorjaar 2019 moet ganse klus geklaard zijn

- PATRICK VAN DE PERRE

De Leien worden vanaf 5 juni, ter hoogte van het toekomstig­e Operaplein, geknipt. Dat betekent dat er tot en met december 2018 geen doorgaand verkeer meer mogelijk is op de boulevard. De volledige klus op de Leien moet in het voorjaar van 2019 geklaard zijn.

Vanaf 5 juni worden de leien onderbroke­n voor doorgaand verkeer tussen de Maria-Theresiale­i en de Violierstr­aat. Deze ‘knip van de leien’ is nodig om het nieuwe Operaplein te realiseren. Samen met de parking en de autotunnel­s, waardoor het verkeer na de werken niet meer bovengrond­s zal rijden. Ook de Franklin Rooseveltp­laats en de Italiëlei worden heraangele­gd. De stad wil daarom alle weggebruik­ers informeren over de gevolgen van de werken via een grootschal­ige communicat­iecampagne. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in de rest van Vlaanderen en het zuidelijke deel van Nederland. Voor handelaars en bewoners worden eind april en begin mei

KOEN KENNIS Schepen van Mobiliteit (NVA) “De aanleg van het Operaplein is ongetwijfe­ld het meest ingrijpend­e van het hele project.”

infomoment­en georganise­erd. Er worden 120.000 informatie­folders, zowel over de werken als over de nieuwe lijnvoerin­g van De Lijn, verspreid. “Dit deel van de heraanleg is ongetwijfe­ld het meest ingrijpend. Daarom willen we vanaf mei alle gebruikers binnen en buiten de stad op de hoogte brengen. Onze boodschap is niet dat Antwerpen onbereikba­ar is, wel dat mensen zich moeten voorbereid­en op alternatie­ve wegen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Ook Rooseveltp­laats aangepakt

Tegelijker­tijd met de aanleg van het Operaplein wordt ook de Franklin Rooseveltp­laats aangepakt. “In juni start de aannemer met het plantsoen voor de opera. Die werken zullen negen maanden duren. Daarna verhuizen de werken naar het plantsoen ernaast. De volledige heraanleg van de Rooseveltp­laats duurt tot juni 2019”, licht de schepen verder toe. De aanleg van het Operaplein moet voor een betere ondergrond­se doorstromi­ng van auto’s en trams zorgen. “Daarmee wordt het plein in de toekomst zowel boven als onder de grond een belangrijk verkeerskn­ooppunt. Bo- vengronds wordt bovendien de ‘ Via Sinjoor’ vervolmaak­t. Die vormt een autovrije wandelas van het Centraal Station tot aan de Schelde”, weet Kennis. De werken aan het Operaplein en de Leien gebeuren in fases, waardoor de verkeersov­erlast tot een minimum moet beperkt worden. “De stad wordt verdeeld in verschille­nde zones en er zal voldoende signalisat­ie aanwezig zijn om mensen via alternatie­ve routes op hun bestemming te brengen”, benadrukt Kennis. Ondertusse­n wordt ook verder gewerkt aan het Eilandje en de Noorderlaa­n. Op het Eilandje rijdt vanaf 3 juni tram 7 naar zijn nieuwe eindbestem­ming aan het Museum aan de Stroom. Ook de Rijnkaai zal dan heraangele­gd zijn. In het voorjaar van 2018 volgt de aanleg van de tramlijn naar het nieuwe Havenhuis. De werken op het Eilandje duren nog tot eind 2018.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Naast het Operaplein, dat wordt heraangele­gd, krijgt ook het de Franklin Rooseveltp­laats binnenkort een facelift.
FOTO JAN VAN DER PERRE Naast het Operaplein, dat wordt heraangele­gd, krijgt ook het de Franklin Rooseveltp­laats binnenkort een facelift.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium