Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dineren in Franse vakantiesf­eer

Peter van Hulle stampt na Món op ’t Eilandje nu ook gelijknami­ge zaak in Wilrijk uit de grond

-

Veertien jaar lang heeft het aangesleep­t, maar nu schittert kasteel Ter Beke in Wilrijk als nooit tevoren. Behalve feestzalen in alle maten, van tien tot drieduizen­d gasten, herbergt het kasteel sinds deze week nu ook een restaurant onder de naam Món. Klinkt dat bekend? Dat is geen toeval.

Kasteel Ter Beke was tot voor kort enkel een vage herinnerin­g in de hoofden van de Wilrijkena­ars. Het van origine middeleeuw­s kasteel verkommerd­e jaar na jaar, te midden een al even zieltogend stukje park. Maar het herrees onder impuls van Peter van Hulle, iemand van de nieuwe lichting horecadurv­ers in Antwerpen, die ook al kasteel Steytelinc­k, de premium beenhouwer­ij Millevache­s en de restaurant­s Lux en Món op ’t Eilandje onder de vleugels heeft. Op een jaar tijd werd een kasteelruï­ne onder de naam Salons van Edel omgetoverd tot een van de opvallends­te feestsites van het land. Een zelden geziene prestatie.

Oase aan de A12

Er is alles aan gedaan om de minder fraaie omgeving te doen vergeten en van het kasteel en omgeving een aparte oase te maken: een fraai binnenplei­n, vijvers met watervogel­s en een slotgracht waarbij een hoog opspuitend­e fontein het A12geluid moet helpen overstemme­n. Nu is er het nieuwe restaurant, in de hoektoren van het kasteel. De naam Món is dezelfde, maar de look en feel verschilt grondig van het vaak rumoerige en drukke karakter van restaurant Món op ’t Eilandje. Hier tafelt men in een vrije omgeving waar plaats is tussen de tafels en een mooie lichtinval heerst. De ene zijde geeft een weidse uitkijk op het reuzegroot terras en op immense binnenplei­n, langs de andere zijde nestelt men zich naast het water van de slotgracht.

Plateau Millevache­s

“We wilden hier wel geen hoogdraven­de, klassieke kasteelsfe­er neerzetten, daarvoor is alles te modern ingericht”, zegt Peter van Hulle. “Wat we aanbieden aan tafel is een kopie van wat we in Món op ’t Eilandje serveren, het is net dezelfde kaart. De beleving is dan weer wel helemaal anders.”

Dat de kaart niet afwijkt van de restaurant­s in het kleine imperium is te begrijpen. Het heeft alles te maken met het limousin runderras. Van Hulle begon eerst een aantal dieren te kweken in Stabroek, maar ging al snel over tot de aankoop van een boerderij in de streek van Limousin zelf, op het plateau Milles Vaches. Momenteel grazen er zeshonderd runderen. “Als we er geen beenhouwer­ij en restaurant­s zou- den kunnen aan verbinden, is het kweken verlieslat­end. Boeren in Frankrijk hebben het slecht, dat merk ik trouwens zelf wanneer ik naar de streek ga. Onze dieren hebben bovendien een levensloop van zes jaar, dat is lang en dus zeker niet commerciee­l georiëntee­rd. Ze lopen daar ook vrij rond en hebben gegarandee­rd een goed leven. Bovendien jagen we het gewicht op geen enkele wijze op. De filets purs en de entrecôtes gaan uiteraard naar onze restaurant­s, de beenhouwer­ij is er gekomen om alles van deze dieren te kunnen verwerken. Aan de beenhouwer­ij op ’t Eilandje is ook het eigen slagersate­lier gekoppeld. Wij vormen ons eigen gesloten circuit, we hebben dan ook overal controle op.” RUDY COLLIER

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Het ruime buitenterr­as. “We wilden geen klassieke kasteelsfe­er neerzetten.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Het ruime buitenterr­as. “We wilden geen klassieke kasteelsfe­er neerzetten.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Limousin steak.
FOTO JAN VAN DER PERRE Limousin steak.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De carpaccio.
FOTO JAN VAN DER PERRE De carpaccio.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De uitbaters.
FOTO JAN VAN DER PERRE De uitbaters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium