Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen politiek, gewoon samen zijn”

ONS Huis wil Syriërs uit isolement halen

- (kvh)

ONS Huis, een nieuw initiatief van Antwerpena­ren en Syriërs, organiseer­t zondag haar eerste grote activiteit. “We gaan samen Tshirts bedrukken voor onze deelname aan Plan A”, klinkt het.

Na een actie tegen de oorlog in Syrië op het Sint-Jansplein in december vorig jaar wilden Helena Heyrman (26) en enkele vrienden iets op poten zetten dat het contact met Syrische vluchtelin- gen in Antwerpen zou vergemakke­lijken. “De oorlog raakt ons allemaal, en veel mensen willen helpen, maar weten niet hoe. De Syriërs vormen nog geen hechte gemeenscha­p in Antwerpen; met ONS Huis hopen we te voorkomen dat ze zich geïsoleerd voelen. Daarom creëren we een ontmoeting­splaats voor Syriërs, Antwerpena­ren en ook andere nieuwkomer­s. Niet om over politiek te praten, maar om samen te zijn en van elkaar te leren. Wij leren van hen, en zij van ons.” Helena en haar vrienden kwamen terecht bij de jonge Syriër Yousef Queqa (25), die intussen twee jaar in Antwerpen woont. In 2016 startte Yousef, die als hulpkok bij Zorgbedrij­f Antwerpen werkt, de vzw Syrische Vrijwillig­ers. De vzw organiseer­t taal- en rijlessen, biedt psychische en pedagogisc­he hulp aan vluchtelin­gen, organiseer­t sportactiv­iteiten en uitstapjes om de stad beter te leren kennen en verzorgt elke maand een Syrische volxkeuken in het Werkhuys. “We willen mensen helpen en Antwerpena­ren ontmoeten”, zegt Yousef Queqa. “Zo hopen we te laten zien dat vluchtelin­gen niet per se slecht of een last moeten zijn.”

Aftrap Plan A

Yousef Queqa heeft zich aangeslote­n bij ONS Huis en organiseer­t mee de eerste grote activiteit. “Iedereen is zondag vanaf 12u welkom in ’t Werkhuys. Breng iets te eten mee, een oude T-shirt, een instrument... We willen die T-shirts met het logo van ONS Huis bedrukken, want daarin zullen we volgende week meedoen met de driedaagse aftrap van Plan A. Er zal zondag ook muziek zijn. We nodigen iedereen uit om te komen kijken, mee te doen of zelf een handje toe te steken.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Yousef Queqa en Helena Heyrman van ONS Huis.
FOTO VICTORIANO MORENO Yousef Queqa en Helena Heyrman van ONS Huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium