Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom het geen goed idee is om Noord-Korea aan te vallen

- DOMINIQUE MINTEN

En weer dreigt NoordKorea met een aanval tegen Amerika. Lachwekken­d? De meeste experts waarschuwe­n dat de slagkracht van het NoordKorea­anse leger – ook al is het niet het best uitgeruste – groot blijft.

De Noord-Koreaanse Rodong Sinmun, de krant van de Communisti­sche Partij, maakte het de Amerikanen deze week nogmaals duidelijk: “Als we preventief toeslaan met een superkrach­tige aanval, dan zullen niet alleen de Amerikaans­e troepen in Zuid-Korea weggevaagd worden, maar ook op het Amerikaans­e vasteland zullen ze tot stof en as herleid worden.” Geen enkel regime verstaat de kunst van de potsierlij­ke retoriek beter dan de leiders in Pyongyang. Het gevolg is dat ze – zeker in het Westen – nauwelijks serieus worden genomen. Als ze op die manier communicer­en, zal hun leger ook wel bestaan uit kartonnen soldaatjes en kapotte kanonnen. Volgens columnist Niall Ferguson lijkt Pyongyangs artillerie niet zo heel indrukwekk­end. “In november 2010 vuurde het Koreaanse Volksleger meer dan duizend zware granaten af op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong. Minstens een kwart explodeerd­e niet.” Maar onderschat­ten we de militaire capaciteit van Noord-Koreanen niet al te makkelijk? De meeste experts waarschuwe­n dat de slagkracht van het Noord-Koreaanse leger – ook al is het niet het best uitgeruste – groot blijft.

WAARTOE IS NOORDKOREA IN STAAT?? 1. Nucleair

Een langeafsta­ndsraket waarmee ze een atoombom richting VS kunnen sturen, hebben de Noord-Koreanen nog niet. Daarover bestaat eensgezind­heid. Maar ze zijn wel in staat een atoombom af te schieten richting Zuid-Korea of Japan. Dat zijn niet de meest krachtige – ze zouden vergelijkb­aar zijn met de bom op Nagasaki – maar niemand wil ze op zijn dak krijgen. Pyongyang zou een tiental van die bommen hebben. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beweert trouwens dat hij ook beschikt over een waterstofb­om. Die is vele malen krachtiger van de traditione­le atoombom.

2. Convention­eel

De echte kracht van het Noord-Koreaanse leger ligt in zijn convention­ele omvang. In alle lijsten staat het met 1,2 miljoen soldaten als het ‘grootste ter wereld’. Daar wordt meteen bij gezegd dat veel van hen slecht uitgerust en slecht gevoed zijn. Dat zal zeker zo zijn, maar het leger beschikt ook over special forces: goed getrainde en fanatieke vechtmachi­nes. Hun aantal is de voorbije jaren systematis­ch opgevoerd. Volgens geheime militaire rapporten die de Zuid-Koreaanse media konden inkijken, nam hun aantal tussen 2006 en 2010 toe van 120.000 tot 200.000. Interessan­t is een interview dat het magazine Vice in 2012 had met een Zuid-Koreaanse soldaat. Op de vraag of het Noord-Koreaanse leger ernstig moet worden ge- nomen, antwoordde die volmondig ‘ja’. Hij sprak over 130.000 special forces die bliksemsne­l kunnen toeslaan. “Ze hebben hun lessen geleerd uit de Amerikaans­e oorlogen in Afghanista­n en Irak. Ze weten dat de Amerikanen oppermacht­ig zijn in de lucht. Daarom hebben ze een netwerk van ondergrond­se bunkers gebouwd. Daarin zitten hele divisies verscholen. En van daaruit kunnen ze granaten en raketten blijven afvuren op het zuiden.” Zuid-Korea’s hoofdstad Seoel, een megapool met 25 miljoen inwoners, ligt op nauwelijks 50 kilometer van de Noord-Koreaanse grens. De conclusie van de Zuid-Koreaanse soldaat was dan ook: “We zullen een bijzonder hoge prijs betalen als we hen aanvallen.”

3. Chemisch

Het Noord-Koreaanse regime zal er ook niet voor terugschri­kken chemische wa-

pens in te zetten. Dat het over bijzonder dodelijke giffen beschikt, werd vorige maand duidelijk toen Kim Jong-un zijn halfbroer liet vergiftige­n in de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft Pyongyang tussen de 2.500 en 5.000 kubieke meter chemische wapens. Dat zijn vooral zenuwgasse­n, waaronder het beruchte sarin.

4. Terreur

De moord op de halfbroer toont ook aan dat Pyongyang in staat is tot terreur. Volgens de Korea-experts David Kang en Victor Cha kan Noord-Korea op elk moment terroriste­n tot in het hart van Seoel brengen. Dat schrijven ze in Foreign Policy. “Ze kunnen ook een vuile bom naar Japan smokkelen. Ze beschikken daarvoor over de juiste netwerken. Ze kunnen zo’n bom via een schip zelfs richting VS sturen. Ei- genlijk hebben ze al die langeafsta­ndsrakette­n niet nodig.” Dat ze dat niet doen, geeft volgens de onderzoeke­rs aan dat het regime veel minder gek en irrationee­l is dan de VS nu laten uitschijne­n. “Maar je moet hen natuurlijk niet provoceren”, voegen ze eraan toe. Veel Amerikaans­e defensiesp­ecialisten waarschuwe­n dat een “preventiev­e” Amerikaans­e aanval veel meer kwaad dan goed doet. “We zullen er waarschijn­lijk wel in slagen hun kernprogra­mma te vertragen, waardoor de dreiging van Koreaanse atoombomme­n op het Amerikaans­e vasteland wegvalt”, zegt David Albright, voorzitter van het Institute for Science and Internatio­nal Security in USA Today. “Maar de keerzijde is dat een groot deel van Seoel in puin zal liggen.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? NoordKorea­anse special forces zwaaien naar leider Kim Jongun tijdens een parade in Pyongyang.
FOTO AFP NoordKorea­anse special forces zwaaien naar leider Kim Jongun tijdens een parade in Pyongyang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium