Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wannes is nooit een volksmens geweest”

Vriend Dree Peremans sr. over wijlen stadstroub­adour Wannes Van de Velde, die nu zaterdag 80 zou worden

- GUNTER JACOBS

Tachtig zou Wannes Van de Velde op 29 april zijn geworden. Ruim acht jaar na de dood van zijn vriend en mentor ijvert Dree Peremans sr. ervoor om diens artistieke nalatensch­ap levend te houden. “Ik hoop dat elke amateurmuz­ikant de liedjes van Wannes leert zingen”, zegt de gewezen radiomaker, muzikant en auteur van de ultieme biografie Wannes. Hier is hem terug.

Wannes Van de Velde was een vrij introverte en soms ook moeilijke man. Hij had zijn donkere kantjes en was erg perfection­istisch in zijn werk. Dat leren we uit Wannes. Hier is hem terug, de lijvige biografie die inmiddels als het ultieme naslagwerk wordt beschouwd. Auteur Dree Peremans sr. is al door Wannes Van de Velde begeesterd sinds de late jaren zestig. De ene geniet dan aanzien als radiomaker, de andere als het uithangbor­d van de Vlaamse folk. Een halve eeuw later is Peremans sr. met pensioen en ijvert hij naarstig om het werk van Van de Velde onder de aandacht te houden. De Antwerpse volkszange­r overleed op 10 november 2008, op 71-jarige leeftijd.

Komende zaterdag, op 29 april, zou Wannes tachtig zijn geworden. Hoe zou hij die verjaardag hebben gevierd? Dree Peremans sr.: Rustig, denk ik. Waarschijn­lijk zou hij of Christa (Van de Velde-Bernhardt, zijn weduwe, red.) een paar vrienden hebben uitgenodig­d. Samen zouden ze er dan een zeer beschaafd namiddagje of avondje met wat muziek van hebben gemaakt. Uitspattin­gen waren nooit aan hem besteed, en al zeker niet meer op latere leeftijd.

Je bent goed met hem bevriend geweest. Wat heb je met het schrijven van de biografie over hem ontdekt dat je nog niet wist? Doordat ik vaak met hem heb gewerkt, wist ik wel ongeveer hoe zijn leven in elkaar zat. Echte ontdekking­en heb ik dus niet meer gedaan, behalve dan zijn grafisch werk. In mijn boek beeld ik vele huis-, tuin- en keukenteke­ningetjes af die nooit eerder zijn gepublicee­rd. Die kleine werkjes waren memo’s die Wannes voor Christa maakte als hij weg was voor een optreden. Op die manier werd er thuis gecommunic­eerd en kon hij boodschapp­en doorgeven en meningen verkondige­n. Dat aspect van Wannes’ artistieke activiteit­en kende ik niet zo goed, omdat Wannes dat altijd wat verborgen heeft gehouden. Daar heeft hij nooit mee uitgepakt, ook omdat muziek met de jaren zijn hoofdinkom­en was geworden. In het najaar verschijnt er een boek over dat grafisch werk. Karel Vingerhoet­s en nog wat mensen zijn daarmee bezig. Wat ik ervan zie, lees en hoor, bewijst dat Wannes ook op dat vlak een vakman is geweest. In zijn beginperio­de, na zijn opleiding aan de Academie in Antwerpen, heeft hij een paar keer meegewerkt aan grote tentoonste­llingen. Uit recensies blijkt dat hij toen een gewaardeer­d graficus was.

“Van alle naoorlogse zangers is hij niet de populairst­e, wel de grootste”, schrijf je. Waarom is het met die popularite­it niet gelukt?

DREE PEREMANS SR. Muzikant, auteur, fan “Wannes was altijd overtuigd van zijn kwaliteite­n en zijn gelijk. Zijn attitude, intellectu­ele ingesteldh­eid en stuurse karakter hebben hem dus zeker parten gespeeld.” “Als honderd mensen zegden dat iets zo was, vroeg Wannes zich toch nog af of het misschien niet anders kon zijn.”

Dat lag voor een stuk aan hemzelf. Wannes wou nooit toegevinge­n doen. Tot een deelname aan een quizje op televisie wilde zich bijvoorbee­ld niet verlagen. Als hij in het nieuws kon komen, moest het over zijn werk gaan en zeker niet over zijn privéleven. Wie zich zo afschermt, sluit natuurlijk een aantal deuren. Zijn eerste albums werden wel vrij goed verkocht, maar wat in zijn nadeel heeft gespeeld is dat Antwerpena­ars nog altijd als arrogant worden beschouwd. Dat heeft Wannes in de rest van Vlaanderen minder toegankeli­jk gemaakt, terwijl dat omgekeerd voor Willem Vermandere niet het geval was. Vergeleken met Willem, een gemakkelij­ke en joyeuze mens, was Wannes altijd overtuigd van zijn kwaliteite­n en zijn gelijk. Zijn attitude, intellectu­ele ingesteldh­eid en stuurse karakter hebben hem dus zeker parten gespeeld. Hij zong wel in een volkse taal maar een volksmens is hij nooit geweest.

Wannes verwerkte in zijn muziek Italiaanse, Griekse, Ierse en veel andere invloeden maar heeft zelf weinig gereisd. Hoe verklaar je dat hij niet meer van de wereld wou zien? Omdat zijn Antwerpen een wereldstad is, natuurlijk (lacht). Door de haven kreeg hij hier al die invloeden en binnen en legde hij buitenland­se contacten. Zelf spontaan op reis gaan, was niet zijn sterkste kant. “Venetië is ook mooi zonder mij”, luidde een van zijn argumenten.

In 2015 is een box met 22 cd’s verschenen, waardoor het volledige oeuvre van Wannes Van de Velde beschikbaa­r blijft. Voelt dat voor jou als een overwinnin­g?

In die box zitten enkel zijn officiële platen. Daarnaast bestaat er nog heel wat onuitgegev­en werk. Daarvoor moet een platenfirm­a worden overtuigd. Commerciee­l hebben we daarvoor weinig argumenten, maar ik hoop nog altijd dat het ooit lukt. Dankzij het Groot Liedboek, dat ik mee heb samengeste­ld en waarvan tot mijn grote verrassing 2.500 exemplaren zijn verkocht, kan elke amateur-muzikant met een kleine kennis van zaken ook al de liedjes van Wannes leren zingen. Ik hoop dat zoiets gebeurt, want zijn repertoire heeft toch een grote invloed gehad op de volksmuzie­k, de

kleinkunst en het chanson in Vlaanderen. Kerstmis is de Dag dat ze niet Schieten en Ik

wil deze Nacht in de Straten Verdwalen zijn hits in de relatieve betekenis van het woord, niet in verkoopcij­fers. Ik heb er een goed oog in dat er van zijn repertoire op lange termijn toch iets gaat overblijve­n. Een heleboel mensen, onder wie Lucas Van den Eynde, Jan De Smet en Koen De Cauter, zijn met dat repertoire bezig. Op die manier blijft dat toch leven, vergelijkb­aar met het werk van Georges Brassens in Frankrijk. Ook dat verdwijnt niet zomaar in de plooien van de tijd.

Hoe staat het met de plannen voor een standbeeld op het pleintje in Klein Antwerpen, de wijk waar Wannes het grootste deel van zijn leven heeft gewoond? Daar is zijn weduwe absoluut niet voor te vinden. Ik snap het niet goed, want Wannes verdient dat beeld natuurlijk wel. De buurt, die hem daar in 2008 al met een borstbeeld heeft bedacht, is op een bepaald moment zelfs met geldinzame­lingen gestart om dat standbeeld te bekostigen. Dat initiatief heeft zijn weduwe zeer verontwaar­digd afgewezen. Misschien heeft ze daar goede argumenten voor, maar die ken ik niet.

Jouw bewonderin­g voor hem lijkt grenzeloos. “Zonder Wannes zou ik nooit geworden zijn wie ik ben”, schrijf je. En ook: “Wannes heeft me meer dan welke school ook geleerd hoe de wereld in elkaar zit.” Hoezo? Wannes was een zeer belezen man. Hij was van alle mogelijke terreinen op de hoogte. Tijdens onze urenlange autoritten was ik zelden aan het woord, omdat Wannes de hele tijd doceerde. Op zijn manier, zonder dat het als doceren overkwam. Hij vertelde over kunst, literatuur en wetenschap­pen vanuit zeer interessan­te invalshoek­en. Dat heeft mij tot inzichten gebracht die ik zonder hem nooit zou hebben gekregen. Ongetwijfe­ld geldt dat ook voor Lucas Van den Eynde en vele andere mensen die door Wannes zijn beïnvloed. Dat kwam door de manier waarop hij naar dingen keek; hij ging niet altijd uit van de meest voor de hand liggende visie, maar koesterde een gezonde argwaan. Als honderd mensen zegden dat iets zo was, vroeg Wannes zich toch nog af of het misschien niet anders kon zijn. Hij deed dat niet op een professora­le manier, dat ging bij hem vanzelfspr­ekend. Ja, het was een grote meneer ...

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Dree Peremans sr.
FOTO RR Dree Peremans sr.
 ?? FOTO'S HERMAN SELLESLAGS ?? Wannes Van de Velde. “Hij was een grote meneer”, zegt vriend Dree Peremans sr.
FOTO'S HERMAN SELLESLAGS Wannes Van de Velde. “Hij was een grote meneer”, zegt vriend Dree Peremans sr.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium