Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles wat u moet weten een dag voor de start

40.000 lopers en zo’n 100.000 toeschouwe­rs verwacht

-

De hoogmis voor menig loper uit Antwerpen en omstreken staat nu echt vlak voor de deur. Trainen heeft geen zin meer. Het is nu nog ongeveer 24 uur (bang) afwachten tot de start. Met uw looppresta­tie kunnen we u niet helpen, maar over de praktische kant hoeft u zich alvast geen zorgen te maken: uw krant lijst alles nog eens duidelijk op.

HOE RAAK IK TER PLAATSE?

b

De organisati­e verwacht zo’n 40.000 lopers en 100.000 toeschouwe­rs. Voor verplaatsi­ngen van en naar Linkeroeve­r is de fiets het meest praktische vervoersmi­ddel bij uitstek. Van Linkernaar rechteroev­er en omgekeerd is er een gratis veerboot over de Schelde, die vaart tussen 10 en 19u vanaf het ponton van het Steenplein op rechteroev­er naar een aanlegstei­ger vlak bij de starten aankomstzo­ne op Linkeroeve­r. Voor het autovervoe­r zijn er gratis parkings met aansluitin­g op het tramnetwer­k of pendelbuss­en. Ook de trein is een goed alternatie­f. Nederlands­e lopers kunnen zelfs gratis met de trein naar Antwerpen komen.

DE LIJN ZET EXTRA TRAMS IN

Openbaarve­rvoermaats­chappij De Lijn zet zondag 23 extra trams in op de lijnen van de Antwerpse premetro tussen de Linker- en Rechtersch­eldeoever. In totaal rijdt op die manier het maximale aantal van veertig trams per uur door de tunnel in elk van beide richtingen, stelt De Lijn. Dat is goed voor 7.000 tot 8.000 reizigersp­laatsen per uur per richting. Het loopevenem­ent zorgt er ook voor dat verschille­nde tramen buslijnen alternatie­ve routes volgen omdat ze het parcours kruisen. www.delijn.be

TUNNELS

Het Vlaams Verkeersce­ntrum wijst erop dat er tussen 12.30u en 18u geen verkeer door de Kennedytun­nel richting Nederland kan en de Liefkensho­ektunnel daarom tijdelijk tolvrij wordt gemaakt. Ook de Waaslandtu­nnel en de Bolivartun­nel liggen zoals steeds op het parcours van de 10 Miles en zullen dan ook een groot deel van de dag afgesloten zijn, net als de Jan De Vostunnel. Verder zullen op de Antwerpse Ring richting Gent de afrit Linkeroeve­r en richting Nederland de oprit Linkeroe- ver ’s namiddags dichtgaan, evenals de oprit Zwijndrech­t op de E17 richting Antwerpen. Wie zondag met de wagen naar Antwerpen moet of er moet passeren, krijgt van het Verkeersce­ntrum de raad om zijn rit goed voor te bereiden en de actuele verkeersin­formatie te volgen.

HOE VERLOOPT DE DAG?

Uiteraard gaat de 10 Miles met de meeste aandacht lopen. Maar dat is niet het enige wat er op het programma staat. Om 9u wordt de loopmis knallend ingezet met de Marathon. Om 11u kunnen de jongsten (4 tot 12 jaar) zich uitleven in de Kids Run over een lengte van 1,4 kilometer. Stipt om 12u begint de 5 kilometer lange Short Run, samen met de even lange recreatiev­e handbikewe­dstrijd. De hoofdmoot van de loopmaalti­jd, de 10 Miles, vindt om 14.30u plaats. In drie waves, met telkens een halfuur tijd ertussen, begin- nen de lopers aan hun tocht. De handbikers leggen ook vanaf 14.30u hetzelfde parcours af.

WAAR EN WANNEER HAAL IK MIJN BORSTNUMME­R AF?

Borstnumme­rs kunt u nog zaterdag of zondag afhalen in het Runners’ Lab in de tent op Linkeroeve­r, op het Frederik Van Eedenplein, met het e-ticket dat u ongeveer een week voor het evenement hebt ontvangen via mail. Vrijdag kunt u er terecht van 11 tot 20u, zaterdag van 10 tot 17u en zondag vanaf 7.30u.

KAN IK ME NU NOG INSCHRIJVE­N?

De deelnemers­limiet van 40.000 is nog niet bereikt. Wie zich nog wil inschrijve­n, kan dat zaterdag nog online. Zaterdag én zondag kunnen late beslissers nog terecht in de Runners’ Lab Expotent op het Frederik Van Eedenplein op Linkeroeve­r.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO De Lijn zet 23 extra trams in tussen rechteren Linkeroeve­r.
FOTO VICTORIANO MORENO De Lijn zet 23 extra trams in tussen rechteren Linkeroeve­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium