Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transport “Kustvaart is goede oplossing voor files in Antwerpen”

Onderzoek toont aan dat uitstoot van vervuilend­e stoffen bij schepen sterk is verminderd

-

WILLY DE DECKER Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen “Als de uitstoot blijft verbeteren, zal de kustvaart in de toekomst op alle vlakken minstens even milieuvrie­ndelijk zijn als het wegtranspo­rt.”

V olgens een nieuw onderzoek stuiten schepen bij de kustvaart veel minder schadelijk­e stoffen uit dan vroeger. Daardoor zijn ze een goede oplossing voor de files op onze wegen.

Vandaag wordt ongeveer 46% van alle goederen die binnen Europa en Noord-Afrika worden vervoerd, op een vrachtwage­n geladen. Zo’n 40% van de goederen binnen die regio wordt via de kustvaart getranspor­teerd. De kustvaart, in vakjargon ook wel ‘shortsea’ genoemd, betekent dat schepen gedeelteli­jk op zee varen, maar geen oceaan doorkruise­n. “Helaas slaagt de kustvaart er niet in om het vrachtverv­oer in te halen”, zegt Willy De Decker, woordvoerd­er van de Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen. “De kustvaart blijft nu al jaren rond de 40% hangen.” Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen wil daar iets aan doen en organiseer­de daarom vorig jaar twee races tussen een vrachtwage­n en een schip die dezelfde routes aflegden: van België naar Noorwegen en van België naar Rusland. “Op vlak van snelheid scoort de binnenvaar­t slecht. Een schip vaart zeven dagen naar Oslo, terwijl een vrachtwage­n er, rekeningho­udend met de rij- en rusttijden, in twee dagen is. Ook het wegvervoer naar Moskou is vijf dagen sneller dan de kustvaart. Maar de kustvaart is wel opmerkelij­k goedkoper. Voor het transport naar Oslo is het prijsversc­hil zelfs 50%. Voor Moskou 12%”, zegt De Decker.

Strengere milieurege­ls

Volgens het onderzoeks­bureau Transport & Mobility Leuven, dat de uitstootga­ssen van de twee races heeft onderzocht, is de kustvaart sinds het vorige onderzoek uit 2008 ook veel milieuvrie­ndelijker geworden. “In acht jaar tijd is de uitstoot van zwavel bij de kustvaart tien keer verkleind, terwijl die bij het wegvervoer hetzelfde is gebleven”, zegt Kris Van Herle, onderzoeke­r van Transport & Mobility Leuven. “Dat komt door de strengere milieurege­ls die Europa aan de kustvaart oplegt. Er zit vandaag veel minder zwavel in de brandstof dan acht jaar geleden.”

“Voorts is de uitstoot van stikstof bij de kustvaart drie keer kleiner geworden. Bij het wegvervoer is die uitstoot ‘slechts’ gehalveerd. Daarmee heeft de kustvaart zijn achterstan­d op het wegvervoer nog niet volledig goedgemaak­t. Maar als de verbeterin­g blijft aanhouden, zal de kustvaart in de toekomst op alle vlakken minstens even milieuvrie­ndelijk zijn als het wegtranspo­rt.”

Administra­tieve rompslomp

Toch is het nog zeer de vraag of producente­n door deze goede milieuresu­ltaten in de toekomst vaker voor de kustvaart zullen kiezen. “Wie voor de kustvaart kiest, heeft door allerlei douaneform­aliteiten veel meer administra­tieve rompslomp dan bij het vrachtverv­oer”, zegt Marc Beerlandt, algemeen directeur van het bedrijf MSC, dat kustvaartr­outes organiseer­t. “Bovendien is het wegvervoer in absolute cijfers wel duurder, maar die meerkost valt per product goed mee. Maar als bedrijven de voordelen van de kustvaart meer zouden bestuderen, zouden ze er wellicht meer gebruik van maken. En dan staan we met z’n allen minder lang in de file.” CHRISTOF WILLOCX

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium