Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jupiler Pro League behoort tot top zes in Europa”

Primeur: Roger Vanden Stock en Bart Verhaeghe aan één tafel voor dé topper

-

Het gebeurde nooit eerder voor zo’n cruciale titelmatch. De voorzitter­s van Anderlecht en Club Brugge die samen een interview geven. Maar Roger Vanden Stock (74) en Bart Verhaeghe (51) accepteerd­en dit keer toch de uitnodigin­g. En opvallend: hoe groot de sportieve rivaliteit ook is, de twee bestuurder­s hebben best veel raakpunten. Zo is er tegelijk respect en een advies voor Michel Preud’homme die soms wat minder explosief moet zijn, appreciati­e voor het bouwwerk van Weiler en bij allebei (nog) een enorme honger naar de titel.

De v oorzitters v an R eal Madrid en b Barcelona zouden het niet doen: elk aar zo hart elijk de hand s chudden en een uur lang goedlachs samen aan tafel zitten. Zeker niet v oor zo’n hoogg espannen titelduel. “Maar wij hebben bet ere manieren”, begint Bart V erhaeghe lachend. Toch is de topper van zondag er b eentje op leven en dood. Roger Vanden Stock: “Laten we zeggen dat ik nu liever in mijn eigen schoenen sta met z es punten voor dan in die van Bart. Maar bij elk verlies in Playoff 1 k an je beginnen t e twijf elen. Al denk ik w el dat de tit elstrijd vooral zal gespeeld worden tussen Anderlecht en Club Brugge, met Gent als outsider.”

Bart V erhaeghe: “Dat Anderlecht donderdag nog Europees speelde tegen Manchester is alleszins in ons voordeel. Twee jaar g eleden zaten wij in de zelfde situatie t oen w e die E uropese kwartfinal­e in Kie v t egen D nipropetro­vsk moesten spelen. Daar verloren we de titel. Na een gelijkspel thuis werden we in Oekraïne uitgeschak­eld door een o wngoal. Onze ploeg die toen ook al de bekerfinal­e in de benen had w as opeens helemaal op . In de kleedk amer z ag ik daar z elfs speler s huilen omdat hun droom w as k apotgeslag­en. V oor v elen was Europa een podium om zich t e tonen.” Maar Anderlecht heeft nu een b sterkere kern dan Club Brugge. Verhaeghe: “Wat wil je nu dat ik daar op zeg? Vanden Stock: (enthousias­t) “Stel de vraag maar aan mij.”

Verhaeghe: “De beste kern: dat is een weinig zin volle dis cussie. Ik g eloof in mijn kern, want we proberen altijd een complement­air team samen te stellen. Vorig jaar zijn we met deze kern kampioen geworden en er is niet z oveel aan veranderd. Z oveel v erkeerd z al er dus niet aan zijn.” Vanden Stock: “Ik geloof dat de k ern van Anderlecht bet er is dan die v an Brugge. Dat zeg ik natuurlijk als voorzitter van Anderlecht.”

Verhaeghe: “Natuurlijk, R oger. Je kunt niet anders.” Laten we het anders stellen: welke b speler begeren jullie bij elkaar? Vanden Stock: “Simpel: Izquierdo. Hij is een speler die altijd het v erschil kan maken. Maar niet om naar Anderlecht te halen, hé. W e willen allebei k ampioen worden en dus verkopen we onze beste speler s niet meer aan elk aar. Indertijd kon dat nog met Mar c Degryse, maar dat is het v erleden.”

Verhaeghe: “Bij mij is het z onder twijfel Tielemans. Die jongen is de exponent van de verhoogde kwaliteit van het Belgische voetbal. Vroeger hadden spelers uit de Belgis che c ompetitie het soms moeilijk om mee t e draaien bij de nationale ploeg. Ik heb het privilege om hem bij de R ode Duivels op de tr aining bezig te zien (Bart Verhaeghe is ook ondervoorz­itter van de voetbalbon­d, red.). Hij sloot pr obleemloos aan bij het niveau van de Rode Duivels. Dat duidt op talent, maar ook op het feit dat de Jupiler Pro League de vijf de of zesde competitie in E uropa is g eworden. W ij zijn beter dan Nederland o f Scandinavi­ë en kunnen concurrere­n met de r echterkolo­m uit Sp anje o f It alië. Buit enlanders ervaren ook dat je hier fy siek enorm sterk moet zijn om mee t e kunnen. Tielemans heeft het. En hij was zo slim om nog e ven in België t e blijv en om zijn sportieve maturiteit te bereiken.”

Vanden Stock: “Ja, Tielemans en Dendoncker beleven een buitengewo­on seizoen: Rode Duivels, kwartfinal­es v an de E uropa League... Het w ordt buit engewoon moeilijk om hen nog een jaar te houden. Allebei.” Mijnheer Vanden Stock, heeft Anderlecht nooit met Michel Preud’homme gepraat?

Vanden Stock: “Ik w aardeer Michel Preud’homme als trainer, maar we hebben daar nooit over gesproken. Nooit.”

Roger Vanden Stock (voorzitter Anderlecht) “Ik ben blij dat Bart nu ondervoorz­itter van de bond is, want hij stuurt ons voetbal in de juiste, modernere richting.”

Zou zijn soms explosieve gedrag langs de lijn erg moeilijk liggen bij Anderlecht?

Vanden Stock: “Zeker. U kent mijn reactie als een trainer zich laat gaan langs de lijn. Of dat nu g aat over Preud’homme, V anhaezebro­uck o f Mourinho: ik hanteer altijd de zelfde principes. Daartegeno­ver s taat dat ik ook een t otaal andere Michel P reud’homme k en. Michel op het v eld of Michel ernaas t: dat zijn twee andere dimensies. Toen hij indertijd aan de slag w as op de v oetbal bond, was hij heel aimabel. Hij stond op een bepaald moment z elfs op het punt secretaris­generaal van de voetbalbon­d te w orden. In de dug out r eageert hij soms o verdreven. Flink o verdreven zelfs. Maar dat is zijn per soonlijkhe­id.” Mijnheer Verhaeghe, wat denkt u van de houding van uw trainer? Verhaeghe: “Ik had lie ver g ehad dat

dit niet gebeurd was (doelt op de schorsing v an P oulain en het opr oepen v an Preud’homme v oor de R eviewcommi­s

sie, r ed.). E en t opclub hee ft een v oorbeeldro­l te spelen en daar zijn w e ons bij Club Brugg e heel g oed van bewust. Onze ploeg moet de s ereniteit van een grote club uit stralen en w e willen po sitieve ding en zien op het v eld in plaat s van negatieve err ond. Ander zijds snap ik wel de context en het feit dat de emoties van het moment spelen. Maar ook in moeilijke momenten moeten we proberen bo ven die emotie st e s taan. Bij een t opteam neemt alle s w at je doet enorme proporties aan en daar moeten we rekening mee houden.” Het is wel de eerste keer dat u zo uw coach terechtwij­st. Is dat omdat Preud’homme stopt na dit seizoen? Verhaeghe: “Het g aat niet om t erechtwijz­en. Int ern v olgen w e de ze lijn over gedrag langs het veld wel al langer, hoor. Maar publiek elijk spr eek ik daar niet zo vaak over. En wat Michel zijn toekomst betreft: hij moet zelf kiezen of hij blijft of niet. Maar uiteraard kijken we al uit naar wie hem e ventueel kan opvolgen. Dat proces moet je op tijd mak en.” Wordt gedrag langs de lijn dan een belangrijk­e factor in de keuze van zijn opvolger? Verhaeghe: “Een nieuwe coach moet aan v erschillen­de crit eria be antwoorden, maar het allerbelan­grijk ste blijft wel dat een tr ainer zijn ploeg laat winnen.” Vanden Stock: “Daar ben ik het v olledig mee eens.” (lacht)

Verhaeghe: “Voilà. Kunnen we dan nu het hoofdstuk Preud’homme afsluiten? Michel, dat is een grote carrière als speler en als tr ainer. Slecht s w einigen in België kunnen z o’n p almares v oorleggen en dat is gebaseerd op een enorme drang en op veel emoties. Michel is een bijzonder rationeel en aimabel mens. Ik betreur en vind het dan ook bijz onder ongelukkig dat het Bondsp arket nogmaals in beroep is gegaan tegen de beslissing van de Reviewcomm­issie.” ” Anderlecht stelde begin dit jaar met René Weiler ook wel een controvers­iële, onbekende coach aan. Verhaeghe: “Voor ons w as W eiler geen onbekende, zelfs niet bij zijn aanstellin­g. Mens en die het v oetballand­schap een beetje kennen, wisten toen al dat R ené W eiler een z eer suc cesvolle coach w as in D uitsland. Club Brugg e kende hem ook en om z o iemand t e halen, moet je je sportie f pr oject goed verkopen. Haal zo iemand maar eens weg uit de Bundesliga...” Horen we hier lof voor Anderlecht?

Verhaeghe: “Het siert Anderlecht dat het een weg is ingeslagen en die consequent is blijv en volgen, ook t oen de r esultaten minder waren. Ook onze ploeg is constant in e volutie en wij pr oberen op de zelfde manier daarmee om t e gaan.” Wij zagen alvast zelden een trainer die in november zo in de touwen lag en daarna zo is recht gekrabbeld als René Weiler.

Vanden Stock: “Laat één ding duidelijk zijn: er is nooit aan een ont slag gedacht. Natuurlijk w as er druk v an de media om Weiler buiten te zetten, maar we gaven er niet aan t oe. Vooral omdat ik denk dat R ené een tr ainer met t oekomst is. Vergeet niet dat hij hier moest beginnen met neg en nieuwkomer­s, nadat dertien speler s w aren v ertrokken. Normaal duurt het dan één, tw ee o f soms drié jaar om een ploeg te bouwen, maar het is W eiler gelukt in z es maanden. D aarom hebben w e hem g esteund.”

Bart Verhaeghe (voorzitter Club Brugge) “Het siert Anderlecht dat het een weg is ingeslagen en die consequent is blijven volgen, ook toen de resultaten minder waren.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium