Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berrier rolt rode loper uit voor Anderlecht

- MICHAEL VAN DAMME

Als Anderlecht zondag wint van Club Brugge, mag het de champagne al koud zetten. Na het gelijkspel van AA Gent tegen KV Oostende kan paarswit de kloof uitdiepen tot acht punten op de Buffalo’s en negen op Club Brugge, terwijl er maar achttien punten meer te verdienen zijn in Playoff 1. Alle hoop om de titelstrij­d spannend te houden rust zondag om 18.00u op Club Brugge.

Het was geweten: met een kloof van zes punten konden de achtervolg­ers op Anderlecht zich nauwelijks een foutje veroorlove­n als ze nog willen dromen van de titel. AA Gent liet gisteren twee punten tegen KV Oostende liggen en dat kan meteen de genadeslag zijn. Wint Anderlecht zondag tegen Club Brugge, dan ziet het er somber uit voor wie nog wil nagelbijte­n in de titelstrij­d. Jammer, want de Buffalo’s speelden een uitstekend­e wedstrijd, net als KV Oostende overigens. Maar het is al langer geweten dat het daar in deze Playoff 1 niet om draait. Efficiënti­e is de kampioenma­ker. En de Buffalo’s waren gisteren niet efficiënt genoeg. Jérémy Perbet kreeg twee open doelkansen, vooral zijn vrije kopkans in de eerste helft had altijd doelpunt moeten zijn. Hein Vanhaezebr­ouck haalde hem al vrij vroeg in de tweede helft naar de kant ten voordele van Coulibaly, een vingerwijz­ing. Berrier bracht KV Oostende op voorsprong met een heerlijke knal op aangeven van Canesin, die de bal had ontfutseld van Asare. Yuya Kubo scoorde nog tegen – zijn zevende treffer in elf duels – maar het was onvoldoend­e voor de drie punten.

“Play-off 1 wordt beslist op efficiënti­e”, aldus Vanhaezebr­ouck. “We hebben te veel kansen laten liggen. Tegen een ploeg als KV Oostende is dat dodelijk. Ze zijn levensgeva­arlijk in de omschakeli­ng. Als je vroeg op voorsprong komt, moeten zij ook komen. Proto heeft een schitteren­de redding gedaan (op de kopbal van Mitrovic, nvdr.) via de paal. Maar die kopkans helemaal alleen in de kleine rechthoek (van Perbet, nvdr.)... Veel spelers zouden die wegleggen. Je weet dat je in Play-off 1 geen twintig kansen gaat krijgen, maar we hadden er een vijftal heel goede. Als je dan maar één goal maakt, is dat te weinig.”

Doel: Europees voetbal

Vanhaezebr­ouck zei vooraf dat AA Gent moest winnen om zondag achterover leunend naar de topper te kunnen kijken. Dan was elke uitslag goed. Nu is het hopen dat Anderlecht niet wint. En dan nog, wil AA Gent Club wel zien weglopen? Vanhaezebr­ouck hield zich gisteren afzijdig. AA Gent kan natuurlijk altijd terugplooi­en op zijn initiële doelstelli­ng: Europees voetbal. “Ons doel is Europees voetbal”, aldus Vanhaezebr­ouck. “We konden een fantastisc­he zaak doen door Oostende op acht punten te plaatsen, nu is dat niet zo. We zullen nog moeten knokken. Jullie stellen altijd maar vragen over die eerste plaats. Wij zijn daar niet mee bezig: wij kijken naar Oostende, Charleroi en in mindere mate Zulte Waregem. Ik heb altijd gezegd dat het realistisc­h gezien moeilijk zou zijn voor ons om op te schuiven. Tot dusver waren we de enige ploeg die de afstand tot Anderlecht kon bewaren. Wat als ze zondag winnen? Dan zeg ik: chapeau voor hen.” AA Gent liep ook schade op tegen KVO: Esiti, Dejaegere (enkel en knie) en Mitrovic (hamstrings) hadden last. Het is uitkijken of de Buffalo’s ze dinsdag tegen Zulte Waregem kunnen recuperere­n – Esiti alvast niet, want die pakte zijn derde gele kaart in Play-off 1 en is geschorst. De Buffalo’s zijn weer met hun eigen strijd bezig. De neutrale voetbalfan, die hoopt op nog wat spanning in de titelstrij­d, moet noodgedwon­gen zondag alle hoop bij Club Brugge leggen. Begrijp ons niet verkeerd, Anderlecht mág kampioen worden, maar toch het liefst dankzij een streep van Youri Tielemans op 21 mei in een titelmatch tegen KV Oostende. Dan zou de champagne toch zoveel zoeter smaken, niet? b

Hein Vanhaezebr­ouck “Je weet dat je in Playoff 1 geen twintig kansen gaat krijgen, maar we hadden er een vijftal heel goede. Als je dan maar één goal maakt, is dat te weinig.”

 ?? FOTO BELGA ?? Berrier scoort de 01.
FOTO BELGA Berrier scoort de 01.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium