Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dansen op muziek uit een menselijk bot

Sophie Vangheel van Cunina legt eerste steen van middelbare school in Sekha

-

Op meer dan 7.000 kilometer van de plek waar Luc tegen zijn ziekte vecht, begint de dag zoals alle andere aan de Cuninascho­ol in Sekha, een dorp ergens in het voorgeberg­te van de Himalaya, waar we op rondreis zijn met de vzw uit Geel. Uit alle windrichti­ngen komen kinderen aangelopen, over de centrale zandweg, langs steile bergpaadje­s en slalommend tussen rotsblokke­n, waar ze scherp tegen afsteken met hun knaloranje uniformpje­s. Onder hen ook de drie petekinder­en van Luc.

Nu al lopen hier zo’n vierhonder­d kinderen school, ruwweg van drie tot dertien jaar, met dank aan de maandelijk­se stortingen van hun Vlaamse peetouders via Cunina, de Kempense vzw die in zes landen zo’n 3.000 kinderen onderwijs verschaft. In Sekha gaan er nog een paar honderd bijkomen. Met een deel van de schenking van Luc bouwt Cunina hier een middelbare school bij, acht klaslokale­n, keurig symmetrisc­h uitgeteken­d tussen de huidige kleuter- en basisschoo­l in. “Zo kunnen we ze hier tot hun achttiende jaar deugdelijk onderwijs bieden

in hun eigen omgeving”, zegt Sophie Vangheel, stichter-voorzitter van Cunina. Het belang daarvan is groot in een arm land als Nepal. Maar een kleine minderheid kan hier naar de betere privéschol­en, voor de anderen is het behelpen in het staatsonde­rwijs, of ze moeten heroïsche afstanden afleggen om op een school te geraken, of ze worden door hun ouders thuis gehouden om te helpen bij het boeren, of ze worden – in de ergste gevallen en in de armste streken – meegelokt door louche figuren naar de stad, waar ze worden uitgebuit, doorgeslui­sd naar de seksindust­rie in India of Pakistan, of eindigen als straatkind­eren. In een van de nationale kranten stond woensdag het nieuws dat Nepal nog 5.000 straatkind­eren telt.

Boeddhisti­sch ritueel

Van die grauwe realiteit valt hier in het schilderac­htig tegen een bergwand gelegen Sekha niets te merken. De honderden kinderen verzamelen op het zonovergot­en grasveld tussen de lage, in vrolijke kleuren beschilder­de klaslokale­n en joelen zoals kinderen dat overal op alle speelplaat­sen doen. Tot een lerares een soort van gongslag geeft en ze allemaal op rijen gaan staan, klaar voor de och- tendsessie gymnastiek en het Nepalese volkslied, dat ze met toewijding brengen. Daarna rennen ze normaal gezien naar hun klas, maar niet vandaag. Er staan twee feestelijk­e evenemente­n op stapel: elke leerling overhandig­t aan Sophie een bloemetje of bloemsling­er, als teken van appreciati­e voor wat al die verre Vlamingen voor ze doen. Nadat ze aldus letterlijk bedolven is geraakt onder de dankbetuig­in- gen,wil Sophie de eerste steen leggen van de middelbare school. Dat kan echter pas als een boeddhisti­sche lama met een rode punthoed een lang ritueel heeft uitgevoerd, waarin hij bidt, danst en op een uitgehold menselijk bot – het scheenbeen, volgens een lerares – klaaglijke tonen blaast.

Pittoresk dorpje

Na deze bijzondere start van de schooldag, is er apart een ontmoeting met Mitesh, Mishan en Kushal, de drie petekinder­en van Luc in Sekha, en hun moeders. Met Mitesh gaan we helemaal mee tot in zijn dorpje, Pangma, net onder Sekha. Te voet is het zo’n veertig minuten stappen, wij doen er met een terreinwag­en, over de amper berijdbare weg, nog altijd zo’n twintig minuten over, onafgebrok­en kronkelend en hotsend en botsend dieper de vallei in. Het is de moeite waard. Het is haast onmogelijk om niet dweperig te doen over Pangma. In de stralende middagzon liggen hier enkele tientallen primitieve, maar pittoreske huisjes, sommige van okerkleuri­ge leem met een strooien dak, andere van steen met in felle kleuren geschilder­de houten balkons, weer andere met ruwe bamboeterr­assen, en overal tussendoor en eromheen weelderig groen, sinaasappe­lbomen, bananenpla­nten, bloemenper­kjes, potten met planten, grazende geitjes langs de paadjes en fraaie landschapp­en in de verre achtergron­d. Marketeers van toerismebu­reaus hadden het niet beter kunnen ontwerpen.

Bier en knuffels

We krijgen een simpele en overvloedi­ge maaltijd opgediend (rijst, linzen en een paar stukjes aardappel en stevig doorbakken kip) op een koel terras van een van de grotere huisjes. Daarbij wordt een lokaal bierbrouws­el geserveerd dat werkelijk niet te drinken is, maar dat Pasang, de lokale coördinato­r van Cunina, zich zeer laat smaken. Terwijl we eten, lopen buren en familieled­en af en aan op een soort van binnenplaa­ts, wordt de baby des huizes door iedereen doodgeknuf­feld en leest Mitesh in zijn beste Engels een brief van Luc voor. Het is om er wantrouwig van te worden, zoveel idyllisch, landelijk geluk, maar het lijkt toch allemaal authentiek.

Een jonge verpleegst­er in een in 2010 door Cunina gebouwd gezondheid­scentrum, zorgt wat later voor de realityche­ck. Ze wordt voor haar werk nu betaald door de staat en verdient per maand 120 euro. “Eerst 60, maar ze heeft onlangs opslag gekregen”, zegt Pasang. “Eigenlijk zou ze 220 euro moeten krijgen, maar ja…” De overheid in Nepal heeft geen geld, minder dan 3% van de bevolking staat geregistre­erd bij de belastingd­ienst. En de elite van die overheid is in de eerste plaats geïnteress­eerd in financiële zelfbedien­ing. Er is hier nog een zeer lange weg te gaan.

 ?? FOTO RR ?? Honderden leerlingen beginnen de schooldag met een ochtendses­sie gymnastiek en het Nepalese volkslied onder goedkeuren­d oog van Sophie Vangheel van vzw Cunina.
FOTO RR Honderden leerlingen beginnen de schooldag met een ochtendses­sie gymnastiek en het Nepalese volkslied onder goedkeuren­d oog van Sophie Vangheel van vzw Cunina.
 ??  ?? FOTO RR Dankzij de schenking van onder meer Luc kunnen de jongeren tot achttien jaar deugdelijk onderwijs volgen in Sekha.
FOTO RR Dankzij de schenking van onder meer Luc kunnen de jongeren tot achttien jaar deugdelijk onderwijs volgen in Sekha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium