Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse vrees om

Zondag vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en plaats. Verkiezing­en die ook een enorme impact op Vlaanderen kunnen hebben.

-

D

e Fransen zijn na de Duitsers de belangrijk­ste handelspar­tner van Vlaanderen, maar die relatie dreigt onder druk te komen. Want Marine Le Pen, die mee aan kop staat in de peilingen voor de Franse presidents­verkiezing­en, wil een invoertaks voor buitenland­se producten en een uitstap uit de Europese Unie. En net als haar opponent JeanLuc Mélenchon wil ze de staatsuitg­aven zodanig de hoogte injagen dat de beurzen dreigen te crashen. HOE GROOT ZIJN DE WINSTKANSE­N VAN LE PEN EN MÉLENCHON?

Sommige analisten zijn er gerust op dat Emmanuel Macron van de beweging En Marche! de presidents­verkiezing­en zal winnen. Dat zou goed nieuws zijn voor de Vlaamse economie, omdat Macron een felle voorstande­r is van vrijhandel en van het Franse lidmaatsch­ap van de Europese Unie. Maar Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België, is niet zo onbezorgd. “In de peilingen voor de presidents­verkiezing­en staan vier kandidaten dicht bij elkaar”, zegt Vanden Houte. “Twee van hen leveren mogelijk een probleem op voor onze economie: Marine Le Pen van Front National en de zeer linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon. Le Pen haalt in de peilingen 22%, net als Macron. Mélenchon haalt in de peilingen 19%, net als de rechts-liberale kandidaat François Fillon. Als we rekening houden met de foutenmarg­e van zo’n peiling, kunnen ze alle vier winnen. Het is ook niet onmogelijk dat Le Pen en Mélenchon in de tweede ronde van de verkiezing­en tegen elkaar uitkomen.”

WAAROM IS LE PEN EEN PROBLEEM VOOR ONZE ECONOMIE?

“Marine Le Pen wil een invoertaks van 3% invoeren op producten die uit het buitenland komen”, zegt Jan Offner, de vertegenwo­ordiger van het Vlaamse overheidsa­gentschap Flanders, Investment and Trade (FIT) in Parijs. “Ze wil dat geld geven aan Fransen die een lager inkomen hebben. Die taks maakt Vlaamse producten in Frankrijk duurder. Le Pen wil ook uit de euro en de Europese Unie stappen. Dat zou betekenen dat Vlaamse bedrijven rekening moeten houden met de wisselkoer­sschommeli­ngen, en dat maakt de handel onzekerder. Voorts zouden Vlaamse bedrijven volgens Le Pen ook geen overheidso­pdrachten in Frankrijk meer kunnen uitvoeren. Die taken zouden enkel aan Franse bedrijven worden toebedeeld.”

WAAROM IS MÉLENCHON EEN PROBLEEM VOOR ONZE ECONOMIE?

“Mélenchon wil de relatie met Europa wijzigen”, zegt Jan Offner. “Hij zegt niet dat Frankrijk de Europese Unie moet verlaten, maar hij wil er wel een referendum over organisere­n. Dan kom je al snel in een toestand die aan de Brexit doet denken. Mélenchon wil over nog meer zaken referenda organisere­n. Als ondernemer­s de hele tijd moeten uitkijken naar uitkomsten van zulke bevraginge­n, komen ze in onzekere situaties terecht. En dat is niet goed voor het investerin­gsklimaat. Bovendien overweegt Mélenchon, net als Le Pen, om de Franse frank weer in te voeren.” Econoom Peter Vanden Houte benadrukt dat ook de aandelenko­ersen op de Belgische beurs naar beneden dreigen te duiken als Le Pen en Mélenchon het in de tweede ronde tegen elkaar opnemen. “Zij willen de uitgaven van de Franse staat, die nu al erg hoog zijn, nog verder laten stijgen. En ze willen de pensioenle­eftijd laten dalen naar 60 jaar, wat al helemaal onbetaalba­ar is. Het beleid van Le Pen en Mélenchon zou leiden tot een grote onzekerhei­d op de markten. Het ratingbure­au Standard & Poor’s heeft zelfs al gezegd dat Frankrijk als failliet wordt beschouwd als het land zijn staatsschu­ld in Franse frank wil terugbetal­en. Door zo’n beleid dreigen de internatio­nale beurzen in het rood te gaan en wordt beleggen in aandelen minder aantrekkel­ijk. Bedrijven durven dan minder snel investeren, waardoor onze welvaart er op achteruit kan gaan.”

HOE REALISTISC­H ZIJN DE PLANNEN VAN LE PEN EN MÉLENCHON?

“Uiteraard heeft de Franse president niet alle macht”, zegt Peter Vanden Houte. “Half juni zijn er ook parlements­verkiezing­en. De partijen van Le Pen en Mélenchon zullen daar geen meerderhei­d halen, omdat de stemmen te verdeeld zijn. Als Le Pen president wordt, zal het parlement haar dus de hele tijd proberen tegen te werken. De scherpe kantjes van haar beleidspla­nnen worden dan bijgeveild. Maar dat is geen reden om gerust te zijn. Een Frans parlement dat zich voortduren­d moet focussen op het bestrijden van domme beslissing­en van de president, houdt weinig tijd over om de échte economisch­e problemen aan te pakken, zoals de grote jeugdwerkl­oosheid waar Frankrijk mee kampt.” “Bovendien zeggen sommige Franse grondwetsp­ecialisten dat de president buiten de wil van het parlement een referendum over het lidmaatsch­ap van de Europese Unie kan organisere­n. Daardoor zou Europa alweer in vraag worden gesteld.”

WAT ZEGGEN DE VLAAMSE BEDRIJVEN?

De verkiezing­en in Frankrijk zijn voor de Vlaamse economie nog belangrijk­er dan de verkiezing­en in de Verenigde Staten. In 2016 verdienden onze bedrijven 39 miljard euro met de export naar Frankrijk. Aan de export naar de Verenigde Staten verdiende Vlaanderen ‘slechts’ 18 miljard euro. Een groot deel van de uitvoer naar Frankrijk gebeurt via de haven van Antwerpen. Ondanks het taalversch­il is Vlaanderen verantwoor­delijk voor 70% van de Belgische uitvoer naar Frankrijk. Fransen zijn onder meer dol op voertuigen en chemische producten uit Vlaanderen. Het bedrijf Van Hool uit Koningshoo­ikt (Lier) levert elk jaar zo’n 125 autocars aan Franse bedrijven. “Wij kijken natuurlijk met belangstel­ling naar de Franse presidents­verkiezing­en”, zegt Dirk Snauwaert, woordvoerd­er van Van Hool. “Frankrijk is een erg belangrijk­e handelspar­tner voor ons. Maar laat ons eerst het resultaat afwachten.” Van Hool is wel bevreesd voor een mogelijke Frexit, een uittrede van Frankrijk uit de Europese Unie. “De Brexit heeft ons al pijn gedaan”, zegt Snauwaert. “Voor de uitslag van het referendum exporteerd­en we elk jaar 80 à 100 autocars naar het Verenigd Koninkrijk. Vandaag zijn dat er al tientallen minder. Het Verenigd Koninkrijk zit officieel nog in de Europese Unie, maar de onzekerhei­d is sinds het referendum totaal. Vandaag al willen heel wat van onze Britse klanten geen autocar meer bij ons kopen, omdat ze dan later ook wisselstuk­ken nodig hebben. Ze weten nu nog niet

“Voor de ondernemer­s kunnen er onzekere situaties ontstaan, en dat is niet goed voor het investerin­gsklimaat.” Jan Offner, Flanders, Investment and Trade

“Door het beleid van Le Pen of Mélenchon dreigen de beurzen in het rood te gaan en wordt beleggen in aandelen minder aantrekkel­ijk.” Peter Vanden Houte, hoofdecono­om ING België

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium