Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stadsjonge­ren zijn van nature stadsplann­ers”

Graphic novel vertelt hoe steden worden ontwikkeld

- SACHA VAN WIELE

Hoe komt het dat steden eruitzien zoals ze zijn? Wie neemt de beslissing­en daarover? De graphic novel

No Small Plans geeft hierop de antwoorden aan de hand van de avonturen van jongeren in het Chicago van 1928, 2017 en 2211. Jongeren werden nauw betrokken bij de verhaallij­n van deze graphic novel. Het idee van de graphic novel over stadsontwi­kkeling ontstond twee jaar geleden bij Gabrielle Lyon. Zij is de adjunct-directeur van de Chicago Architectu­re Foundation. Lyon liet zich inspireren door de Wacker’s Manual uit 1911. Dit was een handboek over de plannen voor Chicago. Het richtte zich toen al duidelijk naar de jongeren in de stad. Het was een manier om jongeren warm te maken voor de plannen voor Chicago. Als de jongeren overtuigd zijn, zullen ze ook de grootste verdediger­s worden van deze plannen, was het idee. Lyon zocht nu zelf een manier om jongeren kennis te laten maken met stadsontwi­kkeling en vooral de evolutie die Chicago over de decennia doormaakte. Zij bracht jongeren van een lokale middelbare school samen met architecte­n, stadsplann­ers en designers. “Het was meteen een schot in de roos”, zegt Lyon aan de stadsblog CityLab. “Het was ook onmiddelli­jk duidelijk dat jongeren die opgroeien in een stad eigenlijk al van nature stadsplann­ers zijn. Zij zien in één oogopslag wat werkt en wat niet. Of een buurt gemaakt is om te wandelen, of er onvoldoend­e openbaar vervoer is.”

Drie delen

Lyon klopte aan bij docenten en studenten van de Chicago High School for the Arts. Het resultaat is een indrukwekk­end getekende graphic novel over Chicago. Hij bestaat uit drie delen. In het eerste deel zetten de drie hoofdfigur­en – elk van een andere etniciteit en sociale klasse – een stapje in de wereld in de binnenstad van Chicago in 1928. Zij worden dan geconfront­eerd met discrimina­tie. Het tweede deel speelt zich nu af. In dit verhaal worden de thema’s aangesne- den rond betaalbare woningen en het wegdrukken van de arme bewoners in een rijker wordende wijk. Het hoofdperso­nage is een jonge vrouw die uit haar woning is gezet.

Ten slotte flitst Chicago naar 2211. Vijf jonge stadsplann­ers buigen zich over de plannen van projectont­wikkelaars voor een wijk. Zij beseffen dat om tot een goede beslissing te komen ze de bewoners moeten betrekken en moeten luisteren naar de noden.

Gratis verdeling

Lyon wil met de graphic novel vooral jongeren en studenten bereiken, die bijvoorbee­ld zijn opgegroeid in een arme familie. Dat zijn bewoners die volgens Lyon niet weten wie er nu allemaal beslist over de stad. “No Small Plans wil iets doen aan het gebrek aan informatie dat jongeren krijgen over het beleid van de stad”, zegt Lyon. “Als ze volwassen en geïnformee­rd zijn, kunnen ze beter beslagen hun stem uitbrengen bij verkiezing­en.” De graphic novel wordt gratis verdeeld onder leerkracht­en, scholen en bibliothek­en in Chicago.

 ?? FOTO RR ?? Graphic novel No Small Plans gaat over het Chicago van 1928, 2017 en 2211.
FOTO RR Graphic novel No Small Plans gaat over het Chicago van 1928, 2017 en 2211.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium