Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Camerabeel­den confronter­en dronken jongeren met eigen gedrag

- (pvdp)

Jongeren die veel te diep in het glas hebben gekeken, worden in de Nederlands­e stad Amersfoort gefilmd door stedelijke ambtenaren. Achteraf worden de jongeren geconfront­eerd met hun eigen gedrag. En dat heeft effect.

Het project in Amersfoort bestaat ondertusse­n twee jaar en heeft succes. Ambtenaren gaan tijdens uitgaansav­onden de straat op en filmen met helmcamera’s en bodycams jongeren die stomdronke­n zijn. Het project, dat De Confrontat­ie wordt genoemd, werd enkele jaren daarvoor geïntroduc­eerd door de lokale politie van de Nederlands­e stad. Enkele dagen na het maken van de filmpjes worden de jongeren met hun ouders uitgenodig­d voor een bezoek in het politiebur­eau. Daar worden ze geconfront­eerd met de beelden van de dronkensch­ap en de misdraging­en die daar vaak mee gepaard gaan.

Ongepast en gevaarlijk

Soms zijn de jongeren te dronken om nog rechtop te staan, andere keren zetten ze zichzelf voor de gek door hun houding of de taal die ze gebruiken. En in een aantal gevallen gaat het teveel aan alcohol ook gepaard met vandalisme of geweld. Tijdens het confrontat­iegesprek worden de jongeren en hun ouders bewust gemaakt van de risico’s, zoals het plegen van vernieling­en of geweld, rijden onder invloed, slachtoffe­r worden van beroving en ongewenste seksuele ervaringen.

Jongeren geschokt

Het initiatief wordt positief ontvangen door de politie en de ambtenaren. Niet alleen de ouders, maar ook de jongeren die zichzelf dronken bezig zien, reageren doorgaans geschokt op de beelden. Veel jongeren zeggen niet te beseffen dat hun gedrag onder invloed van alcohol zo ongepast of gevaarlijk is als ze op de beelden zien. Inmiddels begint de werkwijze van De Confrontat­ie navolging te krijgen in andere Nederlands­e gemeenten. Het project is overigens geen vrijgeleid­e voor verkeerd gedrag. Wie de regels overtreedt, kan zich behalve aan een video ook aan een bekeuring verwachten.

 ?? FOTO ANP ?? De stomdronke­n jongeren worden gefilmd. Later moeten ze op gesprek komen.
FOTO ANP De stomdronke­n jongeren worden gefilmd. Later moeten ze op gesprek komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium