Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mastergebo­uw politie verhuist naar Post X

Nieuw hoofdkanto­or moet in najaar 2019 klaar zijn en kost 300 miljoen euro

- SACHA VAN WIELE

Met de keuze voor de site aan het station van Berchem kunnen de onderhande­lingen over het mastergebo­uw van de politie worden afgerond. Het gebouw moet in het najaar 2019 klaar zijn. Het prijskaart­je is net geen 300 miljoen euro.

De voormalige site van het postsortee­rcentrum Post X in Berchem is nu formeel de locatie voor het nieuwe hoofdkanto­or van de Antwerpse politie. Dat besliste het Antwerpse schepencol­lege formeel. Er waren in eerste instantie twee plekken in de running: Post X en Nieuw Zuid. Nieuw Zuid viel al redelijk snel af. Het Antwerpse vastgoedbe­drijf AG Vespa zette de onderhande­lin- gen verder met projectont­wikkelaar Iret Developmen­t voor de site Post X. “We hebben Post X nu formeel aangeduid als de voorkeursa­anbieder voor het mastergebo­uw”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwi­kkeling. “Dat betekent niet dat de deal compleet rond is. De onderhande­lingen lopen nog, maar we hopen tegen juni het definitiev­e contract klaar te hebben. De oplevering van het gebouw verwachten we in het najaar van 2019 en is het de nieuwe uitvalsbas­is voor onze agenten.” De bouw van het mastergebo­uw gaat om een investerin­g van net geen 300 miljoen euro. Er is een startkapit­aal van 55 miljoen euro. Daarna zal jaarlijks 9,5 miljoen euro worden betaald en dit over een periode van 25 jaar. Daarna is het mastergebo­uw eigendom van de stad Antwerpen.

Flexibele plek

“We beschikken dan wel over een gebouw dat tiptop in orde is, waar verder geen kosten meer aan zijn”, zegt Van de Velde. “Het wordt een aangename en flexibele plek voor de 2.200 Antwerpse agenten. Het zal in vergelijki­ng met de Oudaan een hele verbeterin­g zijn. Bovendien is het door de ligging zeer goed bereikbaar en de perfecte uitvalsbas­is voor heel de stad. Vergeet niet dat de Oudaan is gebouwd voor een politiekor­ps van nog voor de fusie met de districten.” Het gaat om een immense investerin­g, maar Van de Velde wijst ook op de besparinge­n die de politie al doorvoerde tijdens de reorganisa­tie. Zo is het aantal gebou- wen van de politie afgebouwd van veertig naar op termijn het mastergebo­uw en veertien wijkkantor­en. “Met de verkoop van de Oudaan krijgen we trouwens 26 miljoen euro”, zegt Van de Velde. “Daarnaast heb je de Havannasit­e waar normaal de meubelkete­n Ikea komt. Voor de locaties van de politie die we verkopen, krijgen we naar schatting tussen 25 en 40 miljoen euro.”

Sluitstuk hervorming

Volgens burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zal het mastergebo­uw het sluitstuk zijn van de politieher­vorming in Antwerpen. “Daarin sturen we zo veel mogelijk politiemen­sen op straat”, zegt De Wever. “Zij zijn dan ook uitgerust met de beste technologi­e.” Hoe het nieuwe hoofdkanto­or van de politie op de hoek van de Singel met de Borsbeekbr­ug er juist gaat uitzien, ligt nog niet vast. Uit de stedenbouw­kundige vergunning kan worden opgemaakt dat het mastergebo­uw tien verdieping­en telt en maximaal 52,3 meter hoog zal zijn. De bebouwde oppervlakt­e van het perceel bedraagt 6.352 vierkante meter. De verhoorkam­ers komen op niveau -1. Er zal ook een schietstan­d zijn. De projectont­wikkelaar plant 407 parkeerpla­atsen voor de wagens van het personeel. Daarnaast zal er plaats zijn voor 184 dienstwage­ns en 45 extra grote dienstwage­ns. Uit veiligheid­sredenen komen in het mastergebo­uw geen andere functies dan die voor de politie.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO FOTO JVDP ?? Post X in Berchem wordt het nieuwe hoofdkanto­or van de Antwerpse politie.
FOTO PATRICK DE ROO FOTO JVDP Post X in Berchem wordt het nieuwe hoofdkanto­or van de Antwerpse politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium