Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW VERTROUWDE MAGAZINES

‘TERREUR’

- SAM REYNTJENS

De handtas van een Antwerpse vrouw is in beslag genomen op de luchthaven in Eindhoven. Volgens de Nederlands­e justitie is de handtas een wapen. De vrouw kreeg een boete van 325 euro.

De handtassen van de Britse ontwerper Alexander McQueen zijn peperduur. Ze kunnen je bovendien ook nog eens in lastige papieren brengen, ondervond de Antwerpse Sara De Almeida (40) vorige maand op de luchthaven in het Nederlands­e Eindhoven.

De clutch, een soort uit de kluiten gewassen portemonne­e die zij bij zich had, was uitgerust met een sluiting die eruitziet als een boksbeugel. Zo worden de handtassen ook aangepreze­n op de website van de ontwerper. “Ik zie dat gewoon als een handtas, helemaal niet als een wapen”, zegt De Almeida. De Nederlands­e Koninklijk­e Marechauss­ee dacht er anders over. De handtas werd in beslag genomen, net voor de vlucht van de Antwerpse naar Ibiza zou vertrekken.

Boete of proces

Ook bij terugkomst kreeg De Almeida haar handtas niet terug. “Ik heb wel een brief gekregen waar in te lezen staat dat ik een boete moet betalen”, vertelt ze. Die boete bedraagt 325 euro en werd door het parket in Nederland opgelegd wegens inbreuken op de wapenwet. “Als de handtas van mevrouw door ons als een wapen wordt beschouwd, krijgt ze die niet terug”, zegt Janice Kramer van het parket in Oost-Brabant daarover. “Als ze de boete niet betaalt, moet ze voor de rechtbank verschijne­n.” Een optie die De Almeida zeker overweegt. “Ik blijf erbij dat dit geen wapen is, maar een handtas. Verschille­nde beroemdhed­en zoals Kim Kardashian en Gisele Bündchen lopen ermee rond”, zegt ze verontwaar­digd. Volgens websites kost de handtas zo’n 2.042 dollar (omgerekend ruim 1.900 euro). “Ik ben allerlei dingen aan het opzoeken om aan de rechtbank duidelijk te maken dat deze handtas geen wapen is”, zegt De Almeida. Nochtans wordt het model van Alexander McQueen op sommige websites net aanbevolen wegens de dubbele functie handtas/wapen. Veel hangt volgens politiebro­nnen af van de plaats waar de boksbeugel­tas gedragen wordt: op pakweg de Meir, in handen van vrolijk shoppende dames, is het een minder groot probleem dan aan de veiligheid­scontrole van de luchthaven of de rechtbank. “Dat zoiets op de luchthaven in beslag genomen wordt, is normaal”, luidt het. Een boksbeugel staat expliciet vermeld op de lijst met verboden wapens.

SARA DE ALMEIDA Slachtoffe­r “Dit is geen wapen, maar een handtas. Een dure nog wel, waar ook beroemdhed­en zoals Kim Kardashian en Gisele Bündchen mee rondlopen. Met zo’n luxeartike­l ga ik echt niet vechten, hoor.”

Waarschuwi­ng

Via de gerechteli­jke procedure wil De Almeida alsnog proberen haar handtas terug te krijgen. Daarnaast hoopt ze dat het merk Alexander McQueen zijn klanten waarschuwt voor de problemen die de clutch kan opleveren. “Ik begrijp niet dat de winkel niet verwittigt. Mensen moeten hiervoor toch gewaarschu­wd worden?”, zegt ze. “Dat De Almeida niet de eerste is die op een Nederlands­e luchthaven in de problemen komt met de dure handtas, blijkt uit andere getuigenis­sen van zogenaamde fashionist­a’s op het internet. “Dit is voor fashionist­a’s echt ongeloofli­jk”, benadrukt De Almeida. “Dit is een dure handtas, daar ga ik echt niet mee vechten, hoor.” Bij Alexander McQueen reageerde voorlopig niemand op onze vragen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De Antwerpse Sara De Almeida met haar dure clutch met boksbeugel­sluiting. “Een verboden wapen”, oordeelt de Nederlands­e justitie.
FOTO'S RR De Antwerpse Sara De Almeida met haar dure clutch met boksbeugel­sluiting. “Een verboden wapen”, oordeelt de Nederlands­e justitie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium