Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je kan alles op tafel leggen om op zoek te gaan naar een match”

- Bart Roggeman

“Vorig jaar hebben we al twee dergelijke happenings georganise­erd en werden verschille­nde nieuwe medewerker­s aangeworve­n. Opzet is om via die weg ook een ander doelpublie­k te bereiken. We werven niet louter en alleen aan op basis van sollicitat­ies voor specifieke profielen, maar staan ook open voor mensen die op zoek zijn naar een job en die via medewerker­s die al in dienst zijn bij ons terecht komen. Via speeddates tijdens de jobbeurs kan dan samen op zoek worden gegaan naar de juiste match”, verduideli­jkt woordvoerd­er Mathias Pierquin. Arne Eekman (53) uit Schoten is zo iemand die na de jobbeurs in Doel in november vorig jaar de weg naar Engie vond. Hij waagde zijn kans op aanraden van schoonzoon Michiel Holbroeck die al sinds zes jaar in de kerncentra­le van Doel werkzaam is. Sinds een zestal weken is Arne als teamleader aan de slag bij Engie Cofely in Mechelen. Twee jaar geleden nog vreesde de ingenieur van opleiding, met de gedachte de kaap van 50 te hebben overschred­en, niet meer aan de bak te zullen komen.

Stabilitei­t

“Ik was werkzaam in een kleine firma met een zevental mensen, als Belgisch filiaal van een Nederlands­e ondernemin­g. Een aantal jaren geleden ging ik de uitdaging aan dat filiaal mee op te starten. Dat was toen een bewuste keuze. Dat dit gepaard ging met veel overuren en heel onregelmat­ig werk, zou zich vanzelf na een tijdje wel corrigeren, dacht ik. Maar ik zag er weinig veranderin­g in komen. De werkdruk lag erg hoog en dat werd me té veel”, vertelt Arne. “Al minstens een jaar speelde ik met de gedachte om uit te kijken naar een andere job. Maar tegelijk speelde in mijn achterhoof­d de angst dat ik niets meer zou vinden, gezien ik de kaap van de vijftig was gepasseerd. Ik zag het doemscenar­io opduiken dat ik vastgeroes­t zou blijven zitten”, getuigt hij. Tot hij een tip kreeg van zijn schoonzoon over de jobbeurs bij ENGIE. “Ik wist dat hij het beu was op zijn vorig werk en dat hij op zoek was naar meer stabilitei­t. Met mijn ervaringen wist ik dat hij die hier zou vinden”, zegt Michiel. “Ik besloot daarom om het er op te wagen, al schrikte de gedachte mij wel wat af. Nog nooit eerder had ik zo’n jobhappeni­ng meegemaakt en op die manier gesollicit­eerd”, geeft de schoonvade­r toe. Minder forMeel Arne zou het zich niet berouwen. “Op zaterdagoc­htend trok ik naar de jobbeurs, op maandag had ik als het ware al werk. Ik kreeg toen al meteen een telefoontj­e van de personeels­dienst en voelde dat het goed zat. Op de jobbeurs had ik trouwens al een goed gevoel. De contacten verliepen veel minder formeel dan bij een klassieke sollicitat­ie. Ik heb er toen met een viertal experts over verschille­nde functies gepraat. Je voelt op die manier beter en meteen aan of die of die functie je zou liggen of niet. Je kan ook zeggen wat je allemaal kan en waar je minder goed in bent, om zo op zoek te gaan naar een match. De kaarten liggen helemaal anders dan wanneer je ergens voor een specifieke functie gaat solliciter­en. En je hoeft geen twintig sollicitat­ies in een rij te doen”, getuigt de nieuwbakke­n ENGIEteaml­eader.

Ook na de eerste weken in het bedrijf, betreurt Arne zich zijn keuze niet. “Eerlijk gezegd schrikte het mij wel wat af om in zo’n grote groep terecht te komen. Ik was altijd gewoon geweest in een kleine firma te werken en had wat bang voor de vele regeltjes en logge structuren. Maar dat valt allemaal goed mee. Uiteraard is het in het begin wat zoeken, maar er zijn veel mensen aanspreekb­aar. Ik ben niet tegen een muur aangebotst”, zegt hij.

“Ook ervaar ik de voordelen die zo’n grote groep biedt. Ik heb nu meer verantwoor­delijkheid dan in mijn vorige job, maar heb daar ook meer mogelijkhe­den en middelen toe. Ik krijg niet alleen de mogelijkhe­den om zaken op te lossen maar ook om problemen te voorkomen. Dat is iets wat ik in mijn vorige job miste. Ik wilde meer stabilitei­t en in een grote groep zijn de kansen daartoe groter. Bij ENGIE heb ik de arbeidsvre­ugde teruggevon­den waarnaar ik op zoek was”, verkondigt Arne.

“Op zaterdag bezocht ik de jobbeurs, op maandag kreeg ik al telefoon.” Arne Eekman, teamleader Engie Cofely

 ??  ?? Bij ENGIE in Zwijndrech­t zijn ze op zoek naar maar liefst 500 nieuwe medewerker­s.
Bij ENGIE in Zwijndrech­t zijn ze op zoek naar maar liefst 500 nieuwe medewerker­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium